• 瀏覽: 2,306
  • 回覆: 30
+7
我一直都係最藍最反曱甴/泛民/反對派嗰批,但林鄭月娥聽班黃絲專家老點禁堂食,確係抗疫上嘅極大錯誤,絕對唔應該撐

林鄭月娥嘅特區政府班子官員,一直避免被泛民政棍、反對派、黃媒攻擊,所以經常施政同處理社會危機時,不其然向以為可以避免被泛民政棍、反對派、黃媒攻擊嘅方向走

但其實林鄭月娥經常中哂泛民政棍、反對派、黃媒嘅圈套,不但俾機會泛民政棍、反對派、黃媒變本加厲攻擊,仲害苦埋一直冇破壞社會自食其力嗰批市民,甚至害苦埋愛國愛港嗰批市民

班深黃專家袁國勇、何柏良、中黃專家許樹昌,為咗幫7.1非法遊行暴亂、7月11、12日泛民非法初選,呢兩個令全港疫情大爆發嘅真正原因轉移視線,就將全港疫情大爆發屈哂落食肆度,並不斷向傳媒講,嚟逼林鄭月娥就範

其實若論全港傳播疫症最高危嘅食肆,一定係醫院內嘅餐廳,但自有疫症以來至今超過半年,都冇一個確診者係喺香港醫院內嘅餐廳受感染,就算喺醫院內任何範圍受感染嘅個案都只係零星兩三宗,可見食肆根本唔係令全港疫情大爆發嘅真正源頭,只係做咗7.1非法遊行暴亂、7月11、12日泛民非法初選而導至疫情大爆發嘅替死鬼

仲有,班黃絲專家袁國勇、何柏良、許樹昌要政府禁食肆堂食,但又要政府豁免醫院內嘅餐廳喎,醫院內嘅餐廳而家一樣有堂食,已經知發生咩事啦

所謂食肆受感染個案,其實好多受感染者根本係因為參與7.1非法遊行暴亂、7月11、12日泛民非法初選而中招,但由於參與以上非法活動係犯法,所以因怕會被拘捕而隱瞞真相

而且班黃絲醫護問中招者去過咩地方時,又向中招者講:「若你參與過非法活動,會好大機會因犯法而被拘捕,咁你有冇去過食肆呀,例如稻香、富臨、麥當勞之類呢,好多確診者去過稻香食嘢架喎」之類嘅提示,班黃絲醫護直情教埋中招者點答

所以食肆咪不斷做咗7.1非法遊行暴亂、7月11、12日泛民非法初選呢兩個令全港疫情大爆發嘅真正源頭嘅替死鬼囉

自晚6至朝5禁堂食後,其實有極多上班一族喺6點後仍然有好長嘅上班時間,所以喺灣仔、銅鑼灣、中環、上環、官塘嘅公園,九龍灣德福嘅細小休憇處,喺傍晚6點後逼爆食外賣嘅打工仔,比食肆堂食嘅距離接近咗5倍,全部除口罩逼埋食外賣,比有隔板有社交距嘅食肆堂食受感染嘅機會大5倍

而家全日禁堂食後,喺早、午時段比傍晚6點後更惡劣好多,不但一大班人喺公園內逼埋除口罩食外賣,仲喺樓梯級食外賣,喺地食外賣,喺廁所食外賣..........種種都係比有社交距離、有隔板嘅堂食受感染嘅機會大好多,而且製造極大量外賣裝、攜嘅大量外賣裝攜嘅飯盒、紙杯、膠餐具、膠袋等垃圾,造成大量室外環境污染

而班黃絲專家、泛民政棍、黃媒,馬上神又係佢哋,鬼又係佢哋,老點咗政府全禁堂食後,今日馬上反過嚟斥責政府全禁堂食後所造成嘅各種惡劣後果,林鄭月娥政府又再一次中黃絲專家、泛民政棍、黃媒嘅奸計

自晚6朝5禁堂食後,食肆經營已經極為困難,好多食肆已經做一日蝕一日,以為只係捱7日,點知7日又7日又7日.......不特止,而家仲全日禁堂食,營業額再大大幅下挫,得番一成營業額甚至以下,亦好大機會又再7日又7日又7日.......,根本絕大部份食肆都唔可能再捱到,好快會有極大量食肆結業

而飲食業係香港最大嘅行業,亦係香港最多人從事嘅行業,極大量食肆結業,即係有極大量失業大軍

雖然話政府有補貼,但補貼得幾多次,而且飲食業本來就係辛勞行業,做得飲食業工作嘅人,大部份都係肯捱肯拚嚟自食其力,被逼停工先至侷住要政府嘅補貼,嚟維持家庭最基本嘅生計,從事飲食業嘅員工,大部份想一直有工開自食其力,好過侷住攞政府補貼

而經營食肆嘅東主,唔計呃錢嗰班,正常嘅食肆經營者,若只係靠政府嘅補貼,嚟保住暫時唔蝕錢或暫時蝕少啲,但一直冇錢賺甚至一直蝕嘅情況下,亦會結業

香港本來係美食天堂,食肆近百年來一直都係香港嘅大亮點,上年6月至今,食肆已被曱甴暴徒不斷破壞搗亂至千瘡百孔,特區政府絕不宜變相令食肆再受沉重打擊

必須取消禁止堂食,因為對防疫其實並冇實則幫助,睇實施咗兩個星期晚6朝5禁堂食後,每日確診數字並冇跌過,已經係好清楚嘅答案

而家政府公佈由聽日起,由早上11點至下晝3點,開放18區嘅社區中心俾市民入去進食,咁即係兜個大彎嚟做番最多同食肆堂食相若嘅效果

而且社區中心嘅隔離設施未必好過食肆,社區中心嘅清潔員工對膳食渣滓嘅清理,亦一定不及食肆嘅員工熟手,仲無啦啦要處理多大量外賣裝攜嘅飯盒、紙杯、膠餐具、膠袋

市民又無啦啦俾多一至兩蚊外賣錢不特止,又要無啦啦將本來可以喺食肆堂食嘅食物,拎住行一大段路去揾社區中心入去食,揾得嚟都過咗放午膳時間啦,仲要製造大量人喺街周圍去揾社區中心,由想減少街上人流防疫,變成製造更多人流喺街

而且亦令由本來食午餐,係全日工作嘅中途輕鬆嘆番一陣回氣嘅時段,而家變成冇得輕鬆嘆番一陣回氣,仲要辛苦過工作時段好多

呢個咁自欺欺人嘅勁失敗安排,比堂食差劣百倍,咪越搞越錯喇,馬上取消所有禁堂食嘅時段啦,唔好繼續倒行逆思喇

無論之前係點傳開, 宜家傳開左已經係事實, 禁堂食都係無可奈何
防疫措施並唔係為過去而做,而係為未來而做,之前比佢地攬炒到都無辦法

坐得開有隔板都唔夠,仲要解決埋換氣率
換氣率不足,比少少時間可以帶病毒既飛沫仍可以飛到全間餐廳都係
仲有最好檯櫈每次換人時都徹底消毒

喺呢個時候錯就應馬上撒回啦,咪再做啲自欺欺人更失敗嘅以為補鑊動作

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 11:29 PM 發表
無論之前係點傳開, 宜家傳開左已經係事實, 禁堂食都係無可奈何
防疫措施並唔係為過去而做,而係為未來而做,之前比佢地攬炒到都無辦法

坐得開有隔板都唔夠,仲要解決埋換氣率
換氣率不足,比少少時間可以帶病毒既飛沫仍可以飛到全間餐廳都係
仲有最好檯櫈每次換人時都徹底消毒 ...
而家政府公佈由聽日起,由早上11點至下晝3點,開放18區嘅社區中心俾市民入去進食,咁即係兜個大彎嚟做番最多同食肆堂食相若嘅效果

而且社區中心嘅隔離設施未必好過食肆,社區中心嘅清潔員工對膳食渣滓嘅清理,亦一定不及食肆嘅員工熟手,仲無啦啦要處理多大量外賣裝攜嘅飯盒、紙杯、膠餐具、膠袋

市民又無啦啦俾多一至兩蚊外賣錢不特止,又要無啦啦將本來可以喺食肆堂食嘅食物,拎住行一大段路去揾社區中心入去食,揾得嚟都過咗放午膳時間啦,仲要製造大量人喺街周圍去揾社區中心,由想減少街上人流防疫,變成製造更多人流喺街

而且亦令由本來食午餐,係全日工作嘅中途輕鬆嘆番一陣回氣嘅時段,而家變成冇得輕鬆嘆番一陣回氣,仲要辛苦過工作時段好多

川建國同志在疫情開始時,
因為乜都唔做,
後來想做也收唔到科.
搞到四百三十萬人中招.

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-7-29 11:33 PM 發表

市民又無啦啦俾多一至兩蚊外賣錢不特止,又要無啦啦將本來可以喺食肆堂食嘅食物,拎住行一大段路去揾社區中心 ...
我唔知社區中心點解決間隔既問題
換氣率黎講, 就一定比普通既餐廳好好多

同埋政府做得衰的話只會落人口實
室外既病毒飛一兩米, 室內, 換氣率差的話, 係十米二十米, 全屋都係.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 11:42 PM 發表

我唔知社區中心點解決間隔既問題
換氣率黎講, 就一定比普通既餐廳好好多

同埋政府做得衰的話只會落人口實
社區中心進食隔離唔會好過食肆

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-7-29 23:13 發表
我一直都係最藍最反曱甴/泛民/反對派嗰批,但林鄭月娥聽班黃絲專家老點禁堂食,確係抗疫上嘅極大錯誤,絕對唔應該撐

林鄭月娥嘅特區政府班子官員,一直避免被泛民政棍、反對派、黃媒攻擊,所以經常施政同處理社會危機時,不其然向以為可以避免被泛民政棍、反對派、黃媒攻擊嘅方向走

但其實林鄭月娥經常中哂泛民政棍、反對派、黃媒嘅圈套,不但俾機會泛民政棍、反對派、黃媒變本加厲攻擊,仲害苦埋一直冇破壞社會自 ...
我都係藍色反黃
我都同你一樣反對禁午市堂食
雖然對我無乜影響,但亦感覺到太影響民生。

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-29 11:48 PM 發表

我都係藍色反黃
我都同你一樣反對禁午市堂食
雖然對我無乜影響,但亦感覺到太影響民生。
ching清醒

港大機械工程系建築環境講座教授李玉國及其團隊,與廣州疾控中心、湖南疾控中心、東南大學和中山大學等合作,研究3宗新冠病毒爆發個案。其中,廣州今年1月有3個不相識的家庭在同一食肆用膳,其中一枱的患者,將病毒傳染給旁邊兩枱的5名食客,最遠傳播至4.6米;團隊其後返回餐廳測試,發現食肆內通風量只有每人每秒0.75至1.02升。

另一個案是一名患者在湖南乘搭巴士和小巴,兩程車共傳染了9人,其中與坐得最遠的患者相隔9.5米,團隊其後發現車上的通風量平均為每人每秒1.7至3.2升。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 23:54 發表
港大機械工程系建築環境講座教授李玉國及其團隊,與廣州疾控中心、湖南疾控中心、東南大學和中山大學等合作,研究3宗新冠病毒爆發個案。其中,廣州今年1月有3個不相識的家庭在同一食肆用膳,其中一枱的患者,將病毒傳染給旁邊兩枱的5名食客,最遠傳播至4.6米;團隊其後返回餐廳測試,發現食肆內通風量只有每人每秒0.75至1.02升。

另一個案是一名患者在湖南乘搭巴士和小巴,兩程車共傳染了9人, ...
咁即係話,避無可避

既然如此,何必太影響民生?

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-29 11:56 PM 發表

咁即係話,避無可避

室內暫時係避無可避
室外唔係

呢一兩個星期忍一忍. 等潛在可以發病既患者都發晒出黎入晒醫院
跟住先放鬆, 風險真係會細好多

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-29 11:56 PM 發表

咁即係話,避無可避

講得啱

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 23:58 發表

室內暫時係避無可避
室外唔係

呢一兩個星期忍一忍. 等潛在可以發病既患者都發晒出黎入晒醫院
跟住先放鬆, 風險真係會細好多
對其他防疫措施,我都支持

尤其食煙都唔俾除口罩,我覺得超好(雖然我都食煙)

其實政府的招數已經好辣,但問題在於執行/執法,條街/商場重有好多人不戴口罩,但執法人員呢?無見過。

即係話,好好執行現有措施,就不用執行如此擾民措施。

海關同入境處,咁多關口停業,應該有好多人手,點解唔叫佢哋出嚟巡邏?發告票?

解決辦法係全民檢測找出所有感染者,另外要嚴格執行隔離檢疫,禁堂食只可以短時間進行,因為實在太擾民,室外帶口罩是多餘,山頭野嶺根本無法執法,基本上現時已經全民帶罩,這點確實比外國優勝很多

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]