• 瀏覽: 3,090
  • 回覆: 31
引用:
原帖由 burgeon 於 2020-7-30 03:01 AM 發表

佢話要畀未來新政府哦,個新政府宜家係邊?哈哈簡直強盜
等同充公

美元!!熊貓的分享!讓大家知美滙指數為甚麽會跌!

熊貓 7/30
快訊!#美聯儲利率決議##美聯儲# FOMC委員會公佈將基準利率維持在0%-0.25%區間不變,超額準備金率(IOER)維持在0.1%不變,貼現利率維持在0.25%不變。該機構稱目前黴國經濟風險巨大,將繼續維持低利率直到美聯儲確信經濟已經度過了最近的危機,並走上實現最大就業和價格穩定目標的軌道,將使用所有工具支撐經濟。但是寬鬆規模將保持目前的節奏不擴大。

會議結果出來後,我們看到#美元指數# 進一步走低,而#黃金突破歷史新高# ,對#美元# 再次走上1960線... 話説昨天看到唱多黴元霸權和瘋狂diss黃金的彎彎燦燦這會兒又得哭暈在廁所了。

總體會議結果屬於意料之中,畢竟熊貓一早説黴聯儲不敢目前負利率,對黴元霸權殺傷性太大,特別是目前全球去黴化的情況下。寬鬆則是必須#中美關係# 配合,不然麼,呵呵

曱甴叫得換,一定有古怪啦
不過港幣同美元掛鉤,美元跌,港幣都⋯⋯

引用:
原帖由 s336990 於 2020-7-30 01:32 PM 發表
曱甴叫得換,一定有古怪啦
不過港幣同美元掛鉤,美元跌,港幣都⋯⋯
其實港元係可以隨時脫勾的,1984年之前港幣都係行緊浮動匯率的,有一點好多人都誤會咗,其實港幣同任何貨幣掛勾係由香港話事的。。。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-30 02:35 PM 發表

其實港元係可以隨時脫勾的,1984年之前港幣都係行緊浮動匯率的,有一點好多人都誤會咗,其實港幣同任何貨幣掛勾係由香港話事的。。。
無知最好憐,都要美國承認你定的匯率定價

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-7-30 02:54 PM 發表

無知最好憐,都要美國承認你定的匯率定價
哈,美國?
美國攪都唔敢攪香港聯匯。。。
香港可以隨時同美脫勾另掛一藍子貨幣或掛人民幣。。。
而現在若中美真的會擦搶出火,打起上來,直接宣布中國(境內)不再使用美元都仲得。。。
今時今日,種族決戰,老美霸權漸消失。。。
若港元真的同美元脫勾,即代表美元不只是像現在般慢慢貶值,而係失去利用價值及認受性。。。
時到今天仲繼續講或想著舊個套歐美用來剪羊毛的金融體制是不合時宜的。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-30 03:08 PM 發表

哈,美國?
美國攪都唔敢攪香港聯匯。。。
香港可以隨時同美脫勾另掛一藍子貨幣或掛人民幣。。。
而現在若中美真的會擦搶出火,打起上來,直接宣布中國(境內)不再使用美元都仲得。。。
今時今日,種族決戰,老美霸權漸消失。。。
若港元真的同美元脫勾,即代表美元不只是像現在般慢慢貶值,而係失去利用價值及認受性。。。
時到今天仲繼續講或想著舊個套歐美用來剪羊毛的金融體制是不合時宜的。 ...
唔係唔攪,撤退都要時間的,無知最可憐,有錢買黃金啦,你香港有幾多美元咁巴L閉呀,中國唔用美元,用咩買石油,糧食呀,用其他貨幣都要用外匯換架,無知最可憐

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-7-30 03:11 PM 發表

唔係唔攪,撤退都要時間的,無知最可憐,有錢買黃金啦,你香港有幾多美元咁巴L閉呀,中國唔用美元,用咩買石油,糧食呀,用其他貨幣都要用外匯換架,無知最可憐 ...
中國依家同俄羅斯及沙地買賣石油巳不是用美元交易了。。。
家吓中國同美國、澳、加、紐及英國和歐盟國家主要只係購買糧食係用美元找數,主要係將中國本身過去(積存)大量的美元走咗佢。。。
而美國同中國買野,中國早巳拒收美元只收人民幣或黃金,現時五眼國皆出現同樣情況。。。
明未?
閣下在用人身攻擊的說話,說人(無知)時,請不要只看閣下平時睇開的香港報紙,睇埋內地新聞及微博,如不喜歡國內新聞,或可去睇下紐約時報的報道及評論。
另,中共中央佈局並不一定需要理會香港區居民的感受的。。。
再講多少少,今時今日美國肺炎肆虐平均每分鐘因疫死一人、經濟瘋狂倒退、通貨膨脹、黑暴漫延全國並無法制止、全美失業人口接近5千萬人。。。
美爆巳是隨時會發生的事,若發生內戰,美元/美債及以美元相關產品將即時收皮。。。
港元!?哈哈哈

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-30 03:41 PM 發表

中國依家同俄羅斯及沙地買賣石油巳不是用美元交易了。。。
家吓中國同美國、澳、加、紐及英國和歐盟國家主要只係購買糧食係用美元找數,主要係將中國本身過去(積存)大量的美元走咗佢。。。
而美國同中國買野,中國早巳拒收美元只收人民幣或黃金,現時五眼國皆出現同樣情況。。。
明未?
閣下在用人身攻擊的說話,說人(無知)時,請不要只看閣下平時睇開的香港報紙,睇埋內地新聞及微博,如不喜歡國內新聞,或可去睇下 ...
五十步笑百步囉,就算收人仔,人地即去人民幣離岸中心做結算啦,俄國,沙地唔通同你玩以物易物咩,美中,所為人仔交易,就係主要外匯收入來源,唔係咩新鮮事物,睇—定有睇國內轉載新聞,唔係點炊水

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-7-30 04:10 PM 發表

五十步笑百步囉,就算收人仔,人地即去人民幣離岸中心做結算啦,俄國,沙地唔通同你玩以物易物咩,美中,所為人仔交易,就係主要外匯收入來源,唔係咩新鮮事物,睇—定有睇國內轉載新聞,唔係點炊水 ...
哈,閣下始終逃避(美爆)呢個話題,好吧!
我們就看看美元是否還是閣下所講的那些穩固。。。
一切在美大選前自在分曉,今天美國的內傷兼癌症發作,並不是玩甩鑊或出個唔知有無效嘅疫苗就可救到的。
輿闀下言盡於此。。。

美國狂印銀紙,美元不貶值才怪。但相信短期內不會喪失儲備貨幣地位,因為很多國家的貨幣都是和美元掛鉤的。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-30 04:25 PM 發表

哈,閣下始終逃避(美爆)呢個話題,好吧!
我們就看看美元是否還是閣下所講的那些穩固。。。
一切在美大選前自在分曉,今天美國的內傷兼癌症發作,並不是玩甩鑊或出個唔知有無效嘅疫苗就可救到的。
輿闀下言盡於此。。。 ...
—個係自由聯盟經濟體,一個靠外來加工摸式維持,咪睇吓邊個好樣先囉,最後仲有D咁天真想法以為換人又可以玩返舊嗰套嘢,今次係雙方一到通過所有法案架,反為係傻侵猶疑添,所以換誰分別不大,我都希望換人可以好似以前咁,香港唔使做出氣袋囉

美元崩潰,所有銀行體系,金融產品將會大執位。。。

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-7-30 04:48 PM 發表

—個係自由聯盟經濟體,一個靠外來加工摸式維持,咪睇吓邊個好樣先囉,最後仲有D咁天真想法以為換人又可以玩返舊嗰套嘢,今次係雙方一到通過所有法案架,反為係傻侵猶疑添,所以換誰分別不大,我都希望換人可以好似以前咁,香港唔使做出氣袋囉 ...
近月最好笑的對白是
中國人說(美國體制有問題)
美國人說(中國是帝國主義)
世界正急速的大變革大執位中。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]