• 瀏覽: 2,191
  • 回覆: 31
+2
真正好既時間不過係最後20多年既迴光反照!!!!

1.      60年代以前都係同第3世界無異!香港非常多貧民窟經常制水!港英政府貪腐亦相當嚴重!有四大華探長,仲有大貪官葛柏直頭係英國人!所以官逼民反發生左反英抗暴,即67暴動!

2.      真正好起來不過係最後既20多年!係港督麥里浩到任之後。麥里浩確係雄才大略政績出色,成立廉政公署成功令香港變成廉潔法治社會,九年免費教育,十年建屋計劃等都係佢任內既建樹!佢任內香港經濟起飛,確係港英既黃金十年!

3.      港英年代絕對少有忠正做過實事的港督,真正可以稱道的只有麥理浩。尤德,衛亦信大致維持麥里浩政策。三人都係務實派,算得上係中國人既好朋友。

4.      再早前的港督,大抵都不過港人當二三等公民, 惡劣階級貪污枉法不平侮辱之事, 罄竹難書,不堪言。未代港督肥彭,更絕對係埋地雷害香港。

5.      最後一任既肥彭, 絕不是偶然。佢基本上推翻左麥里浩以來既政策,挖空香港根基, 吹脹經濟泡沫化,搞個吾湯吾水既政改等,都有心為回歸後既特區政府同中央政府添煩添亂。回歸後既衰敗, 大部份係佢埋地雷間接做成!.

附件

反英抗暴.jpg(494.11 KB)

反貪污捉葛拍.jpg(100.03 KB)

自強無需跟派系! 願長流不息捍衛!
英治時代已經是前塵往事,事實上當時香港是沒有太多人談論政治,生活未必過得很富裕但十分安穩,甚麼民主選舉從來無人關心亦沒得爭取,甚至遊行示威集會也是非法,卻沒有很多人喜歡生事,香港人就這樣默默耕耘才有今天成果,跟現在甚麼都政治化,立場先行的態度差距甚遠,香港有今日得來不易,真正鍾意香港的人絕不應該試圖通過破壞去改變,若果受不了現有狀況請你離開吧,外邊世界機會多的是,何必留低受苦呢,正常香港人只想安安定定過日子

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-7-29 11:55 PM 發表
英治時代已經是前塵往事,事實上當時香港是沒有太多人談論政治,生活未必過得很富裕但十分安穩,甚麼民主選舉從來無人關心亦沒得爭取,甚至遊行示威集會也是非法,卻沒有很多人喜歡生事,香港人就這樣默默耕耘才有今天成果,跟現在甚麼都政治化,立場先行的態度差距甚遠,香港有今日得來不易,真正鍾意香港的人絕不應該試圖通過破壞去改變,若果受不了現有狀況請你離開吧,外邊世界機會多的是,何必留低受苦呢,正常香港人只想安安 ...
官迫民反發生反英抗暴 即所謂的67暴動!!!!

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-29 11:20 PM 發表

點解你唔講埋1949年之後大陸比香港更差?
所以有幾百萬中華人民共和國人 冒死逃亡咁差嘅香港,搞到香港連水都唔夠飲。

而大陸到依家都係比香港差, 所以幾百萬 滯港中華人民共和國人仲未捨得返大陸光宗耀祖同享用全面小康生活! ...
井底之蛙既思維 仲停留係上世紀

引用:
原帖由 神經博士 於 2020-7-30 12:09 AM 發表

我說的是七八十年代,六七暴動不單是民生問題,也涉及大陸政治運動,但其實市民支持情度不高,尤其是出現土製菠蘿造成傷亡之後,當然其後也有零星暴動事件,但總括來說香港是過著太平安穩日子,這正是正常香港人最期望的生活,去年在黑暴陰霾籠罩下,鬱結憤怒積在心中那種苦悶是無法形容

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-30 00:21 發表

點會呢?

上世紀逃亡落來嘅中華人民共和國人 仲滯留響香港喎!
都唔願意返鄉下 享用全面小康生活喎
唔通大陸到依家都仲係咁差?
係呀~真話蝗二代又唔講吓班戰敗國民黨軍,台灣唔接收,走又走唔到,最後滯留仲被迫成為新香港人
ps:既然天朝如你講得咁好,等疫情稍減叫你蝗呀媽帶返你上去,好等源頭減廢

不過班靚仔97後先出世

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-29 11:20 PM 發表

所以有幾百萬中華人民共和國人 冒死逃亡咁差嘅香港,搞到香港連水都唔夠飲。

而大陸到依家都係比香港差, 所以幾百萬 滯港中華人民共和國人仲未捨得返大陸光宗耀祖同享用全面小康生活! ...
大陸攪大躍進、文革,令中國大陸一窮二白,香港人都已經琅琅上口。不需再多講。
反而講下現代年輕人唔知嘅殖民年代情況就更有資訊價值。

引用:

你仲唔感恩?全靠內戰,你亞爺至肯逃來香港做港人咋。又或者全靠內地富商走難逃港,至有銀両大幅建設投資,改善環境,唔係你仲滿腳牛屎做鄉下佬呢。

麥理浩。尤德,衛亦信
的確這3位好值得人尊重
睇番歷史仲有幾位代理的都唔錯
搵肥彭呢類純粹的政客同佢地比較
太捧高肥彭和侮辱這幾位了

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-7-30 11:30 AM 發表
麥理浩。尤德,衛亦信
的確這3位好值得人尊重
睇番歷史仲有幾位代理的都唔錯
搵肥彭呢類純粹的政客同佢地比較
太捧高肥彭和侮辱這幾位了 ...
麥理浩3人係務實派 再以前既港督 基本上不比對岸既澳葡政府好得到去邊 戴鱗趾處理暴動既態度表現 比林鄭都吾好得去邊 67暴動大部份時間佢都不在香港!!!

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2020-7-30 07:34 AM 發表
不過班靚仔97後先出世
回歸後先出世果班之所以咁反中 多得比泛民同戴耀庭騎劫左教育界同法律界!!!!

引用:
原帖由 神經博士 於 2020-7-30 12:09 AM 發表

六七暴動工聯會周街放炸彈又燒死香港人

主題標籤 #廉政公署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]