• 瀏覽: 3,954
  • 回覆: 85
  • 追帖: 1

病毒無情,政府更無情。堂食禁令生效,多少港人冒日曬雨淋,在樹蔭下、馬路旁、石壆邊,或坐或跪地用膳,失去都市人應有的尊嚴。政府不救自己救,有教會化身「民間飯堂」,讓市民吃飯時「有瓦遮頭」;也有熱心人打算「開放」其辦公室,招呼打工仔食「快飯」。立法會議員郭家麒表示心痛,政府是一切的罪魁禍首。

好鄰舍北區教會表示,今日至周五的午飯時段,會開放北區及九龍的會址作「午膳空間」,並派發防疫包。教會指,疫情嚴峻,但政府不肯全面封關,要戶外工作的基層勞工、無家者承受政府抗疫措施的惡果,教會惟有帶頭「民間自救」,盡量幫助有需要人士。

由該會提供的相片可見,其中一個房間擺放多張桌椅,每張桌上都有間板分隔;不少市民趁中午滂沱大雨之時用餐、休息。

聖母聖衣堂亦在社交平台表示,歡迎任何人士進內用膳。職員接受《蘋果》查詢時表示,特別把組合枱分拆成多張間距1.5米的單人桌,讓市民用膳。職員稱,明白招呼公眾進內用餐,有可能增加傳播病毒風險,但會做足其他防疫措施,如提供酒精搓手液、要求用餐者請勿談話。荔枝角恩福堂亦宣佈,每日早上11時至下午3時歡迎市民用膳,「如果大家識人喺荔枝角返工搵唔到地方,隨便去,毋須預約」。

醫生指街頭用膳不衞生

相關新聞:【全城禁聚】法院與辦公室距離太遠 大狀笑言要去郊野公園吃麵包

醫學會會長蔡堅坦言,在街頭用膳衞生有問題,例如有塵埃污染食物,而個人衞生亦未如理想,「食都食得唔安樂」。

本身是醫生的立法會議員郭家麒表示,看見市民頂着日曬雨淋在戶外進食的相片,感到非常心痛,對於有教會或熱心人開放處所讓同路人有尊嚴地用餐,非常感激。他稱,理論上教會的空間難有1.5米安全距離,市民在內進食仍有感染風險,「但呢個係政府逼教會、神職人員用健康做賭注,承受所有風險,為嘅就係想香港人有尊嚴」。

他續指,政府是一切的罪魁禍首,「呢啲就係坐喺冷氣房嘅官先諗到嘅『離地』政策……我相信食環署嘅官,今日係喺冷氣房食飯;但佢哋知唔知,食環署嘅工友,今日只係坐喺垃圾房,陪住啲垃圾食飯!」

他認為,政府若體恤市民,應宣佈禁足令,同時補償受影響員工80%工資,才是有效的防疫方法。

-----------------------------

應馬上開放各區政府部門飯堂供有需要人仕用膳(已經政府豁免+支持國安法)

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/20200729/QAQX4QUIP7GZXMMEME2DCLBMEI/?utm_campaign=hkad_social_hk.nextmedia&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=link_post

熱賣及精選
東邊日出西邊雨。道是無情卻有情。。。你咁開法,同系飯店食有乜分別。。中招時就唔知幫人定害人

教會群組!

黑教會如有包庇黑暴在先,做咩都無意思!😶

回覆 引用 TOP

教會群組

回覆 引用 TOP

但又有一家教會醫院大做船員驗身生意!

回覆 引用 TOP

鱷魚淚!國安法真有效,蛇蟲鼠蟻通通現形,今日嘅我,打倒昨日嘅我。虛假的表情三歲小孩都睇出啦。

回覆 引用 TOP

你柒9鵝正苦死得未姐??

老董你個仆街系邊姐??你同特9英個仆街黑社會毒販害L夠香港未姐??

恭喜公狗靠屎忽碌柒發大財~
引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-7-29 07:43 PM 發表

東邊日出西邊雨。道是無情卻有情。。。你咁開法,同系飯店食有乜分別。。中招時就唔知幫人定害人
係囉,田北辰話叫放開體育館俾人食飯就俾人閙同開放堂食有咩分別,教會開放俾人食飯就有人讚有情有義?

香港人一邊嗌疫情殺到要事事小心,跟住又鬧點解唔俾我群聚吃飯?

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-7-29 07:54 PM 發表

香港人一邊嗌疫情殺到要事事小心,跟住又鬧點解唔俾我群聚吃飯?

做得多就話過份嚴緊,就住情況去做就另一班人話唧牙膏咁推政策。
無論做乜都反。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-7-29 07:37 PM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/8pFgGmuxtE5QTE6ZmM3Zx4Wa9uA=/640x359/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/KL2HWFLCRFN3QH7BLOMCFMEWSA.jpg

病毒無情,政府更無情。堂 ...
會不會一獲熟

回覆 引用 TOP

呢個又乜野教會?專家希望大家減少聚集,所以不設堂食, 而家佢地又要人聚!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 evayim2017 於 2020-7-29 07:53 PM 發表

係囉,田北辰話叫放開體育館俾人食飯就俾人閙同開放堂食有咩分別,教會開放俾人食飯就有人讚有情有義?
幾難都好。都要頂幾日。看下情況先得既。

回覆 引用 TOP

正苦的情全給了有錢人 所以自689起一直在租金上左閃右避

西人有可口可乐,佢有可防可控

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]