• 瀏覽: 1,158
  • 回覆: 10
我剛才重搵香港電台[自由瘋]7月28日的節目, 在節目最後一分鐘, 有一個自稱是醫管局員工的男人打電話上去講出真相, 佢話依家疫情之下, 因其他疾病入醫院的病人反而減少了, 醫院床位足夠, 而醫管局就取消了預約專科病人的診症及預約手術, 調配醫護人員去處理肺炎病人, 即係原本已安排的手術及手術後要住院休養的病人, 依家要繼續無了期的等待, 即係大家鬥長命, 唔死得的話而幾個月之後疫情減退先至重新排隊輪候做手術, 病人等唔切而死咗, 醫管局係關人隱事各安天命.
即係經濟能力較好的病人, 可以去私家醫院即日做手術, 一般市民就食自己.  

有乜問題?
世界係咁㗎啦!
疫病先行!

引用:
原帖由 大測量師炳文 於 2020-7-29 06:32 PM 發表
有乜問題?
世界係咁㗎啦!
疫病先行!
搞多個方艙醫院, 原本在街症及急症室工作的醫護, 都要調一半人手去方艙醫院支援.
即係呢邊醫一人, 嗰邊就死一人. 公平公正, 童叟無欺.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-29 06:41 PM 發表

搞多個方艙醫院, 原本在街症及急症室工作的醫護, 都要調一半人手去方艙醫院支援.
什麼是方艙醫院?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-29 06:41 PM 發表

急症室同街症都是有需要的!
不是非緊急手術!

引用:
原帖由 大測量師炳文 於 2020-7-29 06:47 PM 發表

急症室同街症都是有需要的!
不是非緊急手術!
依家咁嘅形勢, 即係有人願意捐出器官, 都冇醫生做移植手術, 原本等候移植器官的病人, 都要等死.
街症醫生原本係5間診症室, 可以減至3間, 急症室原本有5個醫生都可以減至3人, 醫護就調去支援方艙醫院專醫肺炎病人, 其他病人就要慢慢等候, 仲未死就可以就醫.

生死有命富貴由天

引用:
原帖由 懸空 於 2020-7-29 10:17 PM 發表
生死有命富貴由天
富貴有生,命死由天

係美國又點?

方倉還可以提供內地醫護🤔🤔

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-29 18:27 發表
我剛才重搵香港電台[自由瘋]7月28日的節目, 在節目最後一分鐘, 有一個自稱是醫管局員工的男人打電話上去講出真相, 佢話依家疫情之下, 因其他疾病入醫院的病人反而減少了, 醫院床位足夠, 而醫管局就取消了預約專科病人的診症及預約手術, 調配醫護人員去處理肺炎病人, 即係原本已安排的手術及手術後要住院休養的病人, 依家要繼續無了期的等待, 即係大家鬥長命, 唔死得的話而幾個月之後疫情減退先至重新排 ...
依家真系咁樣,香港人可以死唔可以病,有錢除外。

主題標籤 #香港電台
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]