• 瀏覽: 3,465
  • 回覆: 87
+8
引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-29 09:16 PM 發表

事出必有因, 有因必有果!
傻仔,仲講逃犯條例,國安法都立埋,唔知你有無上街掟氣油彈以示反對呢!😜😜😜😂😂🤣🤣🤣支持香港定立國安法 !

樓主

「病毒無法係室外咁猛太陽下生存幾分鐘」係你05:48 PM嗰個帖裡面寫

之後俾我質疑你,於是你喺06:43 PM修改補鑊,加咗條link

but喺條link內文又搵到啲咁野

「the paper itself has not yet been released for review, making it difficult for independent experts to comment on how robust its methodology was...」

即是,都係未經科學家普遍確認

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 05:48 PM 發表
室外同室內傳染風險差幾條街.

係室外, 只要空氣流通, 1.5米距離好夠, 就算有病毒, 都稀釋得好快, 唔戴口罩風險都好低.
同埋宜家咁既天氣, 病毒亦無法係室外咁猛太陽下生存幾分鐘

係室內係另一回事. 隱形病患咳兩聲D 病毒散唔走, 之後半個鐘, 係同一個地方除過口罩既人都有唔細機會中招.
就算係半個鐘後病毒依附既飛沫唔再係空氣中飛黎飛去, 附係各種表面既病毒仲可以存活幾日 ...
但今日食食吓飯落雨又點睇?叫佢地雨中繼續食定雞飛狗走咁搵有蓋地方繼續食?落雨無太陽點殺病毒?係公園食完如果留啲毒係設施下一手繼續食又點睇?公園無人吓吓清潔張枱架喎。
同埋紫外線殺病毒係可以架,不過要實驗室用嘅高強度紫外線儀器先可以殺到病毒,一般家庭可以買到嘅紫外線燈同太陽光係唔足夠殺死病毒,之前大台搵教授講解過。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-29 09:50 PM 發表
樓主

「病毒無法係室外咁猛太陽下生存幾分鐘」係你05:48 PM嗰個帖裡面寫

之後俾我質疑你,於是你喺06:43 PM修改補鑊,加咗條link

「the paper itself has not yet been released for review, making it difficult for independent expert ...
你同我講
我有寫過呢啲嘢

引用:
原帖由 返工會暈 於 2020-7-29 10:04 PM 發表

你同我講
我有寫過呢啲嘢
tag錯

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-29 09:50 PM 發表
樓主

「the paper itself has not yet been released for review, making it difficult for independent expert ...
果篇野對學術界既門外漢黎講最簡單, 怕有戇鳩仔睇唔明, 例牌唔識睇就扮鴕鳥
至於話not yet been released for review
識英文就明, 三個月前 not yet been, 宜家早就publish 左啦, 唔係咁戇鳩掛?
https://www.contagionlive.com/ne ... that-causes-covid19

其實睇到  that government scientists had found ultraviolet ... 就知道, 你要質疑篇野流, 真係需要另一份paper 出黎駁, 問題係你有咩? 你只係以為自己有

就算有人戇鳩到以為呢篇野係流, 但其實陽光對病毒效果呢D一 Google 就搵到既野, 點解係都要人地駁到你一棟都無呢?

https://academic.oup.com/jid/article/222/2/214/5841129
https://www.coronavirustoday.com ... oronavirus-surfaces

做藍絲嘅係要理性嘅
但是做藍絲嘅唔使講出口嘅

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-7-29 09:59 PM 發表

但今日食食吓飯落雨又點睇?叫佢地雨中繼續食定雞飛狗走咁搵有蓋地方繼續食?落雨無太陽點殺病毒?係公園食完如果留啲毒係設施下一手繼續食又點睇?公園無人吓吓清潔張枱架喎。
同埋紫外線殺病毒係可以架,不過要實驗室用嘅高強度紫外線儀器先可以殺到病毒,一般家庭可以買到嘅紫外線燈同太陽光係唔足夠殺死病毒,之前大台搵教授講解過。 ...
七月既太陽光足夠係短時間內殺到病毒
已經有研究驗證
單單紫外光當然係另一回事
或者如果你要拗室內都有太陽光, 咁無得好講

落雨食唔到飯就無得好講
但係就算係落雨, 室外仍然比室外安全
空氣中大部份病毒會被雨水沖走, 空氣亦必定比室內更加流通

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2020-7-29 10:08 PM 發表
做藍絲嘅係要理性嘅
但是做藍絲嘅唔使講出口嘅
費事比人話我曱甴
不過一樣有人屌左先

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 05:48 PM 發表
室外同室內傳染風險差幾條街.

係室外, 只要空氣流通, 1.5米距離好夠, 就算有病毒, 都稀釋得好快, 唔戴口罩風險都好低.
同埋宜家咁既天氣, 病毒亦無法係室外咁猛太陽下生存幾分鐘

係室內係另一回事. 隱形病患咳兩聲D 病毒散唔走, 之後半個鐘, 係同一個地方除過口罩既人都有唔細機會中招.
就算係半個鐘後病毒依附既飛沫唔再係空氣中飛黎飛去, 附係各種表面既病毒仲可以存活幾日 ...
聽完你堤點,我直頭要叫老細禁止員工在公司吃午市外賣。

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-7-29 10:16 PM 發表

聽完你堤點,我直頭要叫老細禁止員工在公司吃午市外賣。
餐廳傳開, 傳到既人比起公司多得多

不過負責任既公司早就實行分批食飯, 1.5 米距離
差在空氣夠唔夠流通, 唔流通 1.5 米都無用. 10 米差唔多

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 10:12 PM 發表

七月既太陽光足夠係短時間內殺到病毒
已經有研究驗證
單單紫外光當然係另一回事
或者如果你要拗室內都有太陽光, 咁無得好講

落雨食唔到飯就無得好講
但係就算係落雨, 室外仍然比室外安全
空氣中大部份病毒會被雨水沖走, 空氣亦必定比室內更加流通 ...
七月嘅陽光指邊個地區嘅陽光? 我去外國啲空氣清新嘅地方可以半個鐘就曬傷,但係香港未試過。而且如果真係陽光有效殺病毒,咁政府封閉泳灘嘅決定就錯咗,應該俾啲人去曬太陽先啱。
落雨會沖走空氣中嘅懸浮粒子,但無人會淋住雨食飯,結果更多人擠在有蓋範圍。而且天文台話未來幾日都有雨。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-7-29 10:37 PM 發表

七月嘅陽光指邊個地區嘅陽光? 我去外國啲空氣清新嘅地方可以半個鐘就曬傷,但係香港未試過。而且如果真係陽光有效殺病毒,咁政府封閉泳灘嘅決定就錯咗,應該俾啲人去曬太陽先啱。
落雨會沖走空氣中嘅懸浮粒子,但無人會淋住雨食飯,結果更多人擠在有蓋範圍。而且天文台話未來幾日都有雨。 ...
係香港未試過? 下次紫外線指數去到 8 以上時不妨試下晒下.
香港接近北回歸線, 宜家既太陽輻射量幾乎超過晒地球其他地方.
天文台資料, 今日係京士柏, 下晝一點到三點最高太陽輻射率去到 1000W/sq m

基本就係太陽直射到海平面既輻射率
地球上除左係同一緯度既高地, 無乜邊個地方輻射率可以高多一截
歐洲同美國做研究, 用既太陽光只可能更弱, 不會更強.

另外, 只要你有辦法令到泳客全部保持 1.5 米距離, 唔好話 1.5 米, 1米都好, 加上係室內(更衣室/廁所)要全程戴口罩, 咁開放泳灘其實風險並唔高. 問題係得唔得先? 係更衣室入面真係可以全程戴口罩?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-29 10:57 PM 發表

係香港未試過? 下次紫外線指數去到 8 以上時不妨試下晒下.
香港接近北回歸線, 宜家既太陽輻射量幾乎超過晒地球其他地方.
天文台資料, 今日係京士柏, 下晝一點到三點最高太陽輻射率去到 1000W/sq m

基本就係太陽直射到海平面既輻射率
地球上除左係同一緯度既高地, 無乜邊個地方輻射 ...
你七月試吓去日本靜岡/台灣恒春曬吓再比較香港嘅曬傷情度,緯度差唔多但空氣差好遠,前2者我試過有傘都曬傷(脫皮),太陽光能到地面同空氣中嘅懸浮粒子有關。加上香港高樓多,太陽會俾大廈同塵埃阻擋。

同埋我見唔到趕晒啲人出街就可以令佢地野餐時保持1m距離。
跟住幾日天文台都預測有雨,咁係咪無得講?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]