• 瀏覽: 30,524
  • 回覆: 535
  • 追帖: 1
+47
街頭進食「順便」吸煙 打工仔斥傳播風險更大 垃圾站工人逼休息室用膳 衞生更差 地盤休息室狹窄  在內食飯更易傳染

「點解香港人要跪地食飯?」在全日禁堂食令下,此句話成為不少打工仔的心底話。

因應武漢肺炎第三波疫情爆發,政府早前頒佈由今日(29日)起全港食肆禁止堂食,惟香港並非人人皆是白領、或能夠在家工作。食肆禁堂食首天,中午午膳時分,平日滿座的食肆都變得空空如也,不少戶外工作的地盤工或白領等都只能改為買外賣,不能堂食下,部份人只好改到公園、甚至在餐廳外席地而坐「開餐」,更有中年大叔被迫在餐廳外跪下,以石壆代餐枱進食。

午市以往熙來攘往的尖沙嘴厚福街變得相當冷清,多家食肆轉推外賣優惠,有餐廳派員派外賣傳單吸引顧客,但亦有不少食肆索性停業至8月初禁令屆滿為止。九龍公園及海傍都有不少打工仔午飯時間在戶外吃飯,有人自嘲是出來「野餐」。

有不願上鏡的文職打工仔坐在公園冒酷熱天氣警告食飯,她無奈指平時會去商場food court食飯,但現時禁堂食被迫留公司,但辦公室細小,食飯會在室內留下味道,因此出走公園,「我都搵咗好耐先搵到呢個位……」。

另一邊廂有到尖沙嘴求診的市民稱,「原來香港都會有喺街頭食嘢嘅一日,以前未諗過,以前我覺得人哋踎街邊食,覺得『吓,咁嘅』,估唔到而家到自己咁樣。」西貢居民尹女士則與女兒在海傍吃快餐,她指今天上下午均預約好做病毒檢測,打算有結果後回中山與在內地工作的港人丈夫團聚,如果9月不能開學,可能待到香港疫情回穩才返港,又認為港府做得挺好,「要這樣嚴一點呀,每個人放鬆不注意就會麻煩。」

也有不少非工作的市民在戶外用膳。退休的陳先生說自己每日到不同地方走動,認為不能日日在家,需要出來消磨時間,因此時常「四圍食」,今天花了點時間才找到位置。他亦指禁堂食「梗係冇幫助啦,你就算唔出街,隔離左右有都會有事啦,有乜幫助啫?」
街頭進食「順便」吸煙

金鐘一帶午飯時間下起幾陣驟雨,不少地盤工人購買外賣後便到附近公園進食,也有工人直接在街道進食,然而在戶外進食反而增加街頭上的人群聚集。由於室外口罩令並不豁免吸煙人士,故有人趁在街頭進食時「順便」吸煙。不少白領們則手持外賣袋,準備回辦公室用膳。

任職地盤的黃先生購買麥當勞快餐後到公園進食,大嘆政府的禁堂食措施令一眾打工仔「好慘」,「返工都已經熱,食飯都無地方」。黃先生指未有禁堂食令前,多會光顧地盤附近的美心MX、大家樂等連鎖快餐店,今日購買麥當勞快餐是因為較易進食,他指地盤雖有安排地方予工人食飯,「只不過地盤比較污糟、比較臭,所以都係選擇嚟公園」。

打工仔斥傳播風險更大

從事港鐵工程的尹先生購買外賣飯盒在公園用膳,他指沒有禁堂食令前,平日會到餐廳午飯,「依家梗係唔方便啦,周圍都無地方食飯」,若之後連續數日都會下雨,他也只能尋找「有瓦遮頭」的地方用膳。對於政府這個防疫措施,尹先生直言沒用,「有咩用者?啲人都係聚喺度,又唔可以戴口罩食飯,風險仲大過喺酒樓、餐廳度食飯,通街都係人」。

從事辦公室工作的翟小姐與同事外賣後打算回辦公室用膳,她指過往也是外賣回辦公室用膳多,禁堂食令未有對她帶來太大不便。她指過往未有禁堂食令前,辦公室的員工約有一半會外出用膳,現時的禁令反而增加辦公室於午膳時段的人流,加上公園多人聚集吃飯,新措施反而未能有效防疫,「啲人去咗公園食,其實都無分別,喺公園度反而意識可能無咁強,除口罩時間可能仲長。同埋如果落雨,你叫人去邊度食?成件事唔make sense」。

垃圾站工人逼休息室用膳 衞生更差

清潔服務職工會總幹事杜振豪今早在電台節目中表示,食環署大多工友跨區工作,無法回家食飯,惟有回到站頭吃飯,而站頭雖有休息室,但面積有限,最多只可容納4、5個人,無可能容納全部工人。即使僱主分批讓工人食飯,但部份垃圾站有近百名清潔工,每節時段都有20至30人,環境衞生比在堂食更差,措施對清潔工「百害而無一利」。杜又指一些比較殘舊的公廁未必有休息室,工友無法在內坐下吃飯,最後或許惟有在廁所吃飯。

地盤休息室狹窄 在內食飯更易傳染

同樣在戶外工作的還有地盤工人,香港建造業總工會理事長黃平則表示,地盤雖有休息室,但範圍不會太大,如果工人在一個有限範圍集中一起吃飯,傳染機率或更高,「休息間得幾百呎,一個地盤可能有過千人,絕對無法容納這麽多人」,又指「又無可能渣住飯盒係街食,街邊衛生情況如何呢?」

-----------------------------
================================================================
國際大都市奇景!嗱,你哋點樣食飯班官係唔會理,但工就至緊要返!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20200729/JGCITJVM2OOXKLER5GTAYDLATM/

自己諗掂佢啦!咁大個人……

大家禁得咁辛苦 真係要吊9港獨犯民班仆街;
1/7夾硬要攪違法搗亂社會;
11/7夾硬要攪違法初選;
引至疫情再爆發...

引用:
原帖由 tinnit 於 2020-7-29 04:24 PM 發表
大家禁得咁辛苦 真係要吊9港獨犯民班仆街;
1/7夾硬要攪違法搗亂社會;
11/7夾硬要攪違法初選;
引至疫情再爆發...
事實擺在眼前,只有7.1慶回歸雅蘭稻香群組、富臨生日宴會群組、粵曲群組、紀律部隊宿舍群組、老入院群組......,並無7.1遊行,泛民初選群組!

"7.1遊行,泛民初選群組"   嗰班唔係人?
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-29 04:25 PM 發表

事實攞在眼前,只有7.1慶回歸雅蘭稻香群組、富臨生日宴會群組、粵曲群組、紀律部隊宿舍群組、老入院群組......,並無7.1遊行,泛民初選群組! ...

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-29 04:25 PM 發表

事實擺在眼前,只有7.1慶回歸雅蘭稻香群組、富臨生日宴會群組、粵曲群組、紀律部隊宿舍群組、老入院群組......,並無7.1遊行,泛民初選群組! ...
泛民初選有60萬人聚眾去投票

琴日採訪跪地食
但今日先生效wor

中左招都唔會話自己去過遊行啦~

跪地食飯會舒服d好味d咩?等我搵日試下先…

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-7-29 04:33 PM 發表
琴日採訪跪地食
但今日先生效wor
你邊度見到係琴日採訪?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-29 04:36 PM 發表

你邊度見到係琴日採訪?
琴日cable 已經有啦

點只跪........放係垃圾桶上面食都有啦
taxi佬就放係車頭食

引用:

事實擺在眼前,只有7.1慶回歸雅蘭稻香群組、富臨生日宴會群組、粵曲群組、紀律部隊宿舍群組、老入院群組......,並無7.1遊行,泛民初選群組! ...
傻仔,你去遊行又會通街話俾人知咩?
曱甴就算有去,死都話冇,或者扮唔記得!

況且呢堆群組都係接觸外來患者先至會引發群組感染!

引用:

中招果d有參與冇參與遊行鬼知咩?人講你信?曱甴會咁老實?

你食屎都得啦,死曱甴,地盤佬一向都係公園,行人路食飯架啦,鄉下仔你做過地盤未呀?而家最多都只係本身唔駛係公園食飯果D工種,都要係公園食,不過非常時期,大家都只能將就下。無你班死曱甴又遊行又初選播毒,佢哋係唔駛咁慘的!等天收啦死曱甴!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-7-29 04:38 PM 發表

琴日cable 已經有啦

點只跪........放係垃圾桶上面食都有啦
taxi佬就放係車頭食

主題標籤 #口罩 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]