• 瀏覽: 2,025
  • 回覆: 47
首日禁止全日堂食,在午飯時間的旺角洗衣街公園,有不少需戶外工作的人士,在下著大雨情況下於公園內進食。 在附近工作的司機梁先生說,被迫在公園食飯,當然沒有堂食般舒服,不過始終都要吃飯。他又表示,如果在未來禁堂食令的日子再下大雨,要隨機應變,另找地方或在商場內就地進食。 亦有在公園吃午飯的市民說,是政府...

首日禁止全日堂食,在午飯時間的旺角洗衣街公園,有不少需戶外工作的人士,在下著大雨情況下於公園內進食。

在附近工作的司機梁先生說,被迫在公園食飯,當然沒有堂食般舒服,不過始終都要吃飯。他又表示,如果在未來禁堂食令的日子再下大雨,要隨機應變,另找地方或在商場內就地進食。

亦有在公園吃午飯的市民說,是政府令疫情惡化,再去限制市民,批評措施作用不大。有清潔工就慨嘆現時更辛苦,幾乎一天三餐都有市民在公園進食,又隨意棄置垃圾,她們需要更頻密清潔和處理垃圾,工作量大增。

有當值保安員認為,全日禁堂食對她和清潔工影響不大,她們平時是帶飯在休息室吃,但就要多呼籲在公園進食的人士妥善處理垃圾,今早亦有康文署職員到場關心是否需要更多人手。

過兩日仲話會落雨, 到時果班戶外工作者就真係好慘, 而且, 就算好天, 個個都喺公園到食都好, 有無咁多垃圾桶可以比佢地掉飯盒呢?!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1540546-20200729.htm?spTabChangeable=0

班清潔工上年幫班泛黑暴執手尾清條街時,又唔見班L小黑媒關心吓!😖

忍下啦,大家都俾乞衣人攬炒嘅受害者。

真係陰公...但咁既時勢真係無法

唔好做啦咁把閉

好心五好咩都拉政治黎講啦,當前環境係呢啲戶外工作既人慘啊,食飯要係街食,又熱又落雨,比小小同理心啦,睇見都心up

辛苦就辭工唔好做啦

好多香港人都係生在福中不知福...

引用:
原帖由 somatt 於 2020-7-29 02:44 PM 發表
好心五好咩都拉政治黎講啦,當前環境係呢啲戶外工作既人慘啊,食飯要係街食,又熱又落雨,比小小同理心啦,睇見都心up
真獅子山精神, 呢啲事濕濕碎.

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-7-29 02:45 PM 發表
好多香港人都係生在福中不知福...
所以有時面對下逆境, 未嘗唔係一件好事.

政府可能想個個減肥,中午食件三文治便算,未來幾日都落大雨

一日3餐?返24小時咩
on99

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-7-29 02:18 PM 發表
忍下啦,大家都俾乞衣人攬炒嘅受害者。
佢地哈薩克同埋菲律賓黎呀?

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-7-29 02:54 PM 發表

所以有時面對下逆境, 未嘗唔係一件好事.
比起過去, 或而家世界各地, 而家既逆境還是小兒科....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]