• 瀏覽: 2,870
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-7-29 12:48 PM 發表
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20200728003965-260417?chdtv

照我所知,航母單打獨鬥,威力有限,必須集合整個航母戢鬥群,方能發揮強大戰鬥力。我無意貶低南韓,打造一個航母戰鬥群,對南韓而言,負擔恐怕太大。 ...
沒有實際用途,不可能跟日本開戰,驅逐漁船則用海警船。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-30 10:42 AM 發表

沒有實際用途,不可能跟日本開戰,驅逐漁船則用海警船。
幕后有美國睇住,點會打得成?但日本有出雲喎?擺姿態都要番一架嚟晒馬撐場啦。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-7-30 12:17 PM 發表

幕后有美國睇住,點會打得成?但日本有出雲喎?擺姿態都要番一架嚟晒馬撐場啦。
都係因為美國大佬等錢洗

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-7-30 02:13 PM 發表

又唔好咁肯定
如果中國收返釣魚台,乜都要爭既韓國又會唔會心思思搶返獨島
釣魚台點睇都要武力先收得返,美日安保經唔經得起哩一役
獨島宜家好似係南韓控制緊架?

引用:
原帖由 扮工室主管 於 2020-7-29 19:21 發表

記錯,係獨島號。
改升降機平過做隻新艦,甚至兩三架泊甲板唔落倉,小國玩航母係有d難度。
以獨島級咁杯具甲板佈置,重有艦橋太濶,格硬整容都徙藥費

棒子只能造殼,子系統棒子玩不了,動力還要美爹給

請問韓國建航母目的為何?
佢有咩潛在敵人需要用到航母?
對應北韓,2者有陸地相連。用得著航母?

引用:
原帖由 機龍 於 2020-7-30 07:53 PM 發表

以獨島級咁杯具甲板佈置,重有艦橋太濶,格硬整容都徙藥費

又係喎,真係兩棲就得,除非面子工程,泊兩三架係甲板就算。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-7-30 08:15 PM 發表
大概美國海軍缺錢,命令韓國小弟出錢弄艘航母將來配合它。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-7-30 20:15 發表
日本改裝輕航母,南韓都要爭住有

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-7-30 08:15 PM 發表
主要係要鬥贏日本,睇世宗大王號就知,所有野都勁愛宕級小小

引用:
原帖由 機龍 於 2020-8-3 09:04 PM 發表

日本改裝輕航母,南韓都要爭住有
又唔係出於實際制敵需要、又唔算係研發新型武器,而純粹出於係人有我有嘅心態。
咁其實呢種形式嘅軍備競賽,真有少少無謂

引用:
原帖由 大地之翼 於 2020-8-3 09:52 PM 發表

主要係要鬥贏日本,睇世宗大王號就知,所有野都勁愛宕級小小
我自己覺得咁做有少少勞民傷財,真係大白象工程。

你話用多啲資源去研發自家導彈攔截系統,對應北韓威脅,或者就算係加碼部署薩德系統,都係叫有目的咁用預算。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]