• 瀏覽: 3,380
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 expedia 於 2020-7-29 02:27 PM 發表

同冇答有咩分別?
不是無分別, 係你理解唔到...

你有錢或叻, 英美歡迎鼓勵你過去啦, 理你反唔反共?

但新加坡無鼓勵呢d人過去...點解同英美有分別? 英美唔怕得罪中國,但新加坡怕...

淡馬錫收購咗全球好多零售及服務性行業喺香港賺好多錢
但自從反修例後就冇晒生意

新加坡👍👍👍

新加坡一早唔當香港係競爭者啦.... 主要唔想得罪中國

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-7-29 02:35 PM 發表

不是無分別, 係你理解唔到...

你有錢或叻, 英美歡迎鼓勵你過去啦, 理你反唔反共?

但新加坡無鼓勵呢d人過去...點解同英美有分別? 英美唔怕得罪中國,但新加坡怕... ...
唔收暴徒唔開口講出黎一樣
唔好美化自己啦

一舊屎去到邊都係臭
做人要知自己定位

引用:
原帖由 bitchxinu 於 2020-7-29 02:52 PM 發表

對哦
心裡竊喜
也不能直白說出來

得罪人
李顯龍同佢老婆勁憎黑暴你唔係唔知?

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2020-7-29 01:13 PM 發表

先吾講深圳廣州上海 ⋯ 就算二線城市都快超過香港。喺班港童黃絲以為呢個世界冇左香港吾得。
日日尻叫民主的國家如台灣日本泰國紅黃衫有幾好?而威權的星加坡,中國 ⋯⋯ 已經有中產小康食飽的自由了!
香港人只講權利,從來吾提義務 … 沒有檢視自身不足的思想 (一般只會仇富,反權力,反政府 … 自己一定系雞蛋,有錯一定系高牆)。西方式民主絕對唔適合 - 其實西方民主己逐漸變成 ...
科技平台,社交網站造成民粹嘅崛起
民粹背後嘅推動意識係拒絕權威,反抗傳統,漠視歷史,仇富厭貧,怨天恨地 ...
都是自己的虛無,但往往流於理想空談,不設實際
這便造就自詡自說會"順應民意",其實只是嘩眾取寵嘅政治野心家
為了迎合民粹,自然要置邏輯規律於不顧,最重要係言論行為要有乖常情,出位吸睛
今天特朗普便是一個最好嘅例子
扶着民粹上場,先滿足貪婪(減稅派錢),再製造敵人(中國),之後努力將"敵人"描黑製造仇恨,恐懼,將民粹情緒聚焦,從而操縱民意,所以肥侵民意一度創新高至七成
想不到的是新冠,為討好民粹,將嚴肅嘅問題輕鬆化,政治化,掛着自由民主口號將口罩政治化,無視科學(即上面所說嘅權威)將其妖魔化,貶低正統卻將自己神話化(自薦藥物和治療方法) ... 所有的都是滿足民粹嘅無知同虛榮,但亦暴露自己和團隊嘅不足
在國民信心稍見下移時,偏偏又出了跪頸事件,一貫嘅民粹取向再出現 ...抗權力,抗歷史,雖然是靠投機政治上場嘅唐老襯眼見亂不可控,再下去民粹大可會淹沒歷史,將已形脆弱嘅美國揠個粉碎,甚至自己家族財產和地位大概也躲不過去,自己更會成為千古罪人,深知民粹只不過用來撩動,不能真的當飯吃,這個政治投機者無法不原形畢露,要派遣聯邦部隊,要武力鎮壓
沒有更清楚,所謂民主外衣下的總統,為的是權力,虛榮,關係和自己的將來,能當選只是手段不同,目標都是殊途同歸

引用:
原帖由 expedia 於 2020-7-29 03:04 PM 發表
唔收暴徒唔開口講出黎一樣
唔好美化自己啦

一舊屎去到邊都係臭
做人要知自己定位
我反黑暴的, 黑暴就更加唔洗講, 佢地都唔係其他國家要既人...,根本唔係討論範圍內..., 好多都無錢而且人地都唔當佢地係人材....

我只係針對呢單野, 加坡同其他對中國不友善既國家既分別...,好多親美國家都想借機瓜分部份香港既經濟但新加玻表態唔會,原因係新加坡唔想得罪中國...

已經講得好清楚, 你自己聽唔入耳...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-7-29 03:29 PM 發表

我反黑暴的, 黑暴就更加唔洗講, 佢地都唔係其他國家要既人...,根本唔係討論範圍內..., 好多都無錢而且人地都唔當佢地係人材....

我只係針對呢單野, 加坡同其他對中國不友善既國家既分別...,好多親美國家都想借機瓜分部份香港既經濟但新加玻表態唔會,原因係新加坡唔想得罪中國...

已經講得好清楚, 你自己聽唔入耳... ...
李顯龍同佢老婆好憎黑暴,香港想走果d都係反共思維既人,新加坡之前講過佢都擔心出現香港問題,而且佢咁做係亳無好處,似乎唔入耳果個係你。

引用:
原帖由 expedia 於 2020-7-29 04:21 PM 發表

李顯龍同佢老婆好憎黑暴,香港想走果d都係反共思維既人,新加坡之前講過佢都擔心出現香港問題,而且佢咁做係亳無好處,似乎唔入耳果個係你。
反黑暴, 唔想得罪中國, 無衝突..., 想走既亦唔一定反共反中, 有d人只係唔想留係政治不穩既地方, 但新加坡係表明希望香港穩定...態度更接近於唔想得罪中國...

而我一開始回應係有反共/中因子就無人想要呢樣野...  客觀講,一定有人要, 只要你有錢或有才,又鐘意佢地國家多一點, 為何不要?

無論人材/資本都會自己選擇落腳點🤔🤔

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-7-29 04:45 PM 發表

反黑暴, 唔想得罪中國, 無衝突..., 想走既亦唔一定反共反中, 有d人只係唔想留係政治不穩既地方, 但新加坡係表明希望香港穩定...態度更接近於唔想得罪中國...

而我一開始回應係有反共/中因子就無人想要呢樣野...  客觀講,一定有人要, 只要你有錢或有才,又鐘意佢地國家多一點, 為何不要? ...
都係果句屎去到邊到都係臭
新加坡唔缺錢同人才但屎就不了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]