• 瀏覽: 768
  • 回覆: 27
+7
美國華盛頓州農業部日前發布聲明指出,近期許多人收到來自中國的包裹,裡面裝有不明的植物種子,引起恐慌。對此,中國外交部發言人汪文斌表示,和中國郵政確認後,郵件上的中國郵政單據「屬於偽造」,希望美方將郵件退回中國,以便展開調查。美國近期有至少27個州的農業部表示,有許多民眾收到來自中國的不明包裹,包裹上都會標示內容物,但無論包裹外標示的內容物為何,打開的都是不明種子,引起恐慌。美方已呼籲民眾不要隨便種植來路不明的植物種子,也有專家認為,「可能有植物病原體或害蟲潛伏在種子裡」。

美國華盛頓州農業部日前發布聲明指出,近期許多人收到來自中國的包裹,裡面裝有不明的植物種子,引起恐慌。對此,中國外交部發言人汪文斌表示,和中國郵政確認後,郵件上的中國郵政單據「屬於偽造」,希望美方將郵件退回中國,以便展開調查。

美國近期有至少27個州的農業部表示,有許多民眾收到來自中國的不明包裹,包裹上都會標示內容物,但無論包裹外標示的內容物為何,打開的都是不明種子,引起恐慌。美方已呼籲民眾不要隨便種植來路不明的植物種子,也有專家認為,「可能有植物病原體或害蟲潛伏在種子裡」。

汪文斌今(28)日在例行記者會上表示,植物種子屬於萬國郵聯禁限規定範圍。他強調,中國郵政嚴格執行萬國郵聯禁限規定,嚴禁收寄種子類物品。

汪文斌強調,美國郵政收到其中含有植物種子的包裹,經過中方與中國郵政確認後,「判定這批郵件上的中國郵政面單(單據)屬於偽造」。他指稱,單據上訊息等存在許多錯誤。

汪文斌表示,目前中國郵政已商請美國郵政「將這批假郵件退回中國」,以便中方展開調查。

啲種子有冇病毒?
搵隻5毛試吓好喎!

新聞來源連結:
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3242573

我老友蜥蜴被老闆炒咗魷魚LOL
日日靠老屈,美國冇撚用

引用:
原帖由 五毛笑死人 於 2020-7-29 06:55 AM 發表
美國華盛頓州農業部日前發布聲明指出,近期許多人收到來自中國的包裹,裡面裝有不明的植物種子,引起恐慌。對此,中國外交部發言人汪文斌表示,和中國郵政確認後,郵件上的中國郵政單據「屬於偽造」,希望美方將郵件退回中國,以便展開調查。美國近期有至少27個州的農業部表示,有許多民眾收到來自中國的不明包裹,包裹上都會標示內容物,但無論包裹外標示的內容物為何,打開的都是不明種子,引起恐慌。美方已呼籲民眾不要隨便種 ...
錯又會寄到?
喺火星寄嚟可以用中國郵政咩?
赤共同香港黑警1樣
鐘意唔認就唔認1脈相承

引用:
原帖由 samndean 於 2020-7-29 06:58 AM 發表
日日靠老屈,美國冇撚用
好明顯有人食過返尋味
想向美帝農業播毒
影響貿易協議

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-29 07:10 AM 發表

錯又會寄到?
喺火星寄嚟可以用中國郵政咩?
赤共同香港黑警1樣
鐘意唔認就唔認1脈相承
咪係

種子有乜特別,我要寄精子比侵侵!

深圳寄出,不過由浙江省郵政負責⋯⋯浙江省呀。
估唔到有咁多「傻B」會信係真嘢。

偷呃拐騙淫毒假⋯⋯班「法L功」⋯⋯總有一瓣中
引用:
原帖由 samndean 於 2020-7-29 06:58 AM 發表
日日靠老屈,美國冇撚用

低能,屈都唸個聰明少少嘅方法呀

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-29 07:14 AM 發表

好明顯有人食過返尋味
想向美帝農業播毒
影響貿易協議
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0325_00952_001.html

你講呢單呀,係人都知美國最鐘意投毒㗎啦,連軍人參加運動會都投毒

要證明一啲無發生過嘅嘢存在,真係好難,同證明831無死過人一樣,不過一定有一班冇腦嘅人會信又係中國政府做的,同嗰班日日去太子站燒香搞事嘅人一樣,不過我覺得佢哋拜自己啲先人都冇咁勤力!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-7-29 07:26 AM 發表
深圳寄出,不過由浙江省郵政負責⋯⋯浙江省呀。
估唔到有咁多「傻B」會信係真嘢。
有咩問題?
犯法的嗎?
有錯亦唔代表係假
疫情下特別限制航班得唔得?
有啲人慳錢都會過省搭飛機啦
動轍話假果啲先係真正「傻B」

引用:
原帖由 samndean 於 2020-7-29 07:28 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0325_00952_001.html

你講呢單呀,係人都知美國最鐘意投毒㗎啦,連軍人參加運動會都投毒
而家證據確鑿鐵證如山
你果啲造謠就收埋啦
崔天海都話係9up

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]