• 瀏覽: 1,097
  • 回覆: 16
近期美中兩國外交衝突加劇。美國政府7月21日要求中國關閉駐休斯敦總領事館,指控將其用作情報中心。中方隨後作出反制,宣佈關閉美國駐成都總領事館。
期間,美國國務卿蓬佩奧發表對華政策演說,語氣強硬並呼籲全球自由國家以「不信任且要驗證」(distrust and verify)的原則應對中共,果斷促使中國改變。

其實好多人都估計冷戰變熱戰,但係我更想知熱戰之後會點樣?係和解定係對抗?還是熱戰根本不會發生?

新聞來源連結:
https://yahoo-news.com.hk/BBCChineseNews/13620/?yptr=yahoo

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-7-29 02:16 AM 發表
近期美中兩國外交衝突加劇。美國政府7月21日要求中國關閉駐休斯敦總領事館,指控將其用作情報中心。中方隨後作出反制,宣佈關閉美國駐成都總領事館。
期間,美國國務卿蓬佩奧發表對華政策演說,語氣強硬並呼籲全球自由國家以「不信任且要驗證」(distrust and verify)的原則應對中共,果斷促使中國改變。

其實好多人都估計冷戰變熱戰,但係我更想知熱戰之後會點樣?係和解定係對抗?還是熱戰 ...
我覺得打不成, 戰爭唔會由中國挑起, 而美國都唔會打中國呢D大國...

10年前已經聽緊,話北韓發展核武。
美國已部署軍力,要打北韓。
又話咩斬首計劃,又話咩突擊行動,
到上年又話美國要核平北韓。
😂最後無啦啦去左握手。

到今年個話題主力轉左去中共😂

唔出奇

有可能的。
美國現在顛顛的,有可能故意“誤炸”讓中國難堪,
絕不能掉以輕心,必須堅定人不犯我我不犯人,人若犯我我必犯人 的決心。
不惹事不怕事。

全部係7無普搞出來
許要承擔嚴重後果

依家呢個時代,打就機會少嘅!!!畢竟中美開打就會變成第三次世界大戰,其他國家都會捲入去,所有嘢都會推倒,死亡人數會係上兩次嘅N倍,仲有打到要放核彈,咁就真係一禍熟了!!!

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2020-7-29 11:05 發表
依家呢個時代,打就機會少嘅!!!畢竟中美開打就會變成第三次世界大戰,其他國家都會捲入去,所有嘢都會推倒,死亡人數會係上兩次嘅N倍,仲有打到要放核彈,咁就真係一禍熟了!!! ...
咁所以浸浸係美國最後一任總統, 方濟各係最後一任教宗

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-7-29 02:16 AM 發表

其實好多人都估計冷戰變熱戰,但係我更想知熱戰之後會點樣?係和解定係對抗?還是熱戰 ...
當美元面臨 崩盤, 咩嘢都有可能⋯

雖然唔想發生戰爭,但迫到埋身無理由唔反抗嘎,大家好自為之啦

第二次世界大戰d人咪一樣諗唔會再打仗,結果呢

唔會真打
打金融戰

唔好咁L煩喇,等我叫個黑洞過黎,將成個地球吞L左佢,一天光哂,樂得清靜。😌

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]