• 瀏覽: 3,258
  • 回覆: 91
+5
引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-30 12:56 AM 發表

共產黨需要你,愛你,

香港唔需要你喎
我不會討論個人

只討論大眾的情況
大眾的情況
就是有五十萬人北上長住
至於有冇我
根本一D都唔重要

引用:
原帖由 crn2005 於 2020-7-28 04:24 PM 發表
中國現在實行的是中國式的民主制度--精英協商民主制。

西方國家實行的全民投票民主制是落後的制度,同一個班級好學生、差學生的人生觀能一樣嗎?李嘉誠和大街上無家可歸的乞丐,每天考慮的事情能一樣嗎?

李嘉誠的選票和乞丐的選票,選舉權一模一樣,這是在打壓優點、放大缺點。 ...
知道有些學校,係由「學生」俾分「老師」,來決定老師去留,當堂在心度笑左出來!
知唔知道有什麼荒謬之處?讀過書的大家,應該都知道會發生什麼事。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-7-28 04:48 PM 發表

好呀
咁嗎納稅多D既
有更多決定權囉
冇納稅仲要咬綜援果D
就冇決定權
政府的收入主要來自納稅人的,點解唔應該由付出者決定佢地的稅款如何運用?
咬老綜的有決定權,結果綜援就加到,生活比勤勤力力返工賺錢養家還要納稅供強積金交租養妻活兒的人還要好。
於是,有些人睇通左,不再辛苦了,加入咬綜援行列,日日開開心心種花養魚行街飲茶,提早享受退休生活,由納稅人變成蛀蟲。
有例子,如此好的制度,搞冧英國經濟,搞冧希臘,連帶差D搞冧歐盟。

民主制度,必需有一王室憲制,在國家安全的情況下,才可實施。

例如歐洲日本王室,利用民主制度,四年一次選舉國家管理組織(黨),是王室賜予平民(羅馬的民主是白人男性,女性和非白人是沒有投票權),所以民主是有限度,必須在某些權力控制下才能行,而王室國安法就是國家的定海神針,以免外國勢力透過滲透假信息,挑釁民眾對王室和憲制的對抗。

而現今中國的王室便是中國共產黨,民主議會制可以在共產中國凌駕之下實施。中國這個"共黨"其實跟歐洲的王室意義一樣

中共就是中國的王室,中共王室就是中國,所以邏輯上在中共作為主權擁有者,可以實施西方式民主和多黨議會制,而中共能保持中立。選舉中,任何黨派獲得最多議會席位,可當選國務院總理,而無論選出的是什麼黨,這個總理都要向中共總書記宣誓,接受中共總書記任命

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-30 12:56 AM 發表

共產黨需要你,愛你,

香港唔需要你喎
香港是中共的領土,香港是中共的家 ! 簡單說,你住緊間公屋係政府嘅,係納稅人畀錢政府起嘅(業主係政府),有廉租屋你住仲要求多多,住喺人哋(中共)屋企(香港)仲叫人地(業主)走?

香港有開埠以來,都沒有自己主權,以前由英國人話事,白種西人在香港高高在上(至今仍是),香港是殖民地(在西方國家,殖民地是一個民族的恥辱,只有香港'土生土長'的土著自己唔知)。同英治時期一樣,香港本地佬一直受到英國白人監控和統治,殖民地土著係無權說三道四

97年後,香港的主人換了是十幾億中國人的中央人民政府香港廣東佬係無權對土地的主人指指點點。只係因為大陸這三十年來忙於自己高速發展,懶得理會HK這個廣東南端,像芝麻般大小的破地方,才給予HK土著更多的自治權利。

民主就係任你點講都唔會燒死對方. 係全民社會責任嘅體現. 唔識呢種責任, 就唔會有呢種權利. 乜有西方民主國家分晒黃藍營, 你燒吓我我燒吓你咩.

中國人唔會有就係因為講講吓就搞成香港咁. 

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-29 11:34 PM 發表

你都未講 點解有左錢就要離開大陸喎?
現在中國每年移民的人大約20萬,按14億人口好多咩?至於講有錢要走係你諗的?犯法錢唔干淨要走唔奇,唔好幻想當現實

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-28 11:21 PM 發表

那爲什麽你沒有選票呢?
共產黨只允許你們打飛機嗎?

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-7-28 01:05 PM 發表
請問主,思考中國應否建立民主制度?

主的回應:
19 太陽
關鍵字: 光明,幸褔.博愛,活力,忠實,誠信,和諧合作,結合

寶劍8
寶劍8或許有心靈上成長的意味,但絕大部分都在描述一個困難的狀態. 寶劍8通常代表著困難,當事人想法中有太多的矛盾,他必須從這種對立的狀態中逃離.  寶劍8並不是一個輕輕鬆鬆就能夠走過的路徑,當事人將會遭受到許多精神上的疲勞轟炸,這些因素來自於內外兩邊, ...
樓主想太多.  民主只係一套系統.  要”理想”運作, 要講民智水平, 要講參政者質素....

假設: 一個君主制, 有完美君主, 知人善任, 愛民如子, 個個父母官. vs 民主政制, 元首見為自己政黨利益著想, 議員只為選票工作, 百姓只為自己利益投票......

樓主選擇活於那個政權之下?  

叫你先求國+義就係要先確定自己尋求咩先下話.

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-7-28 13:05 發表
請問主,思考中國應否建立民主制度?

主的回應:
19 太陽
關鍵字: 光明,幸褔.博愛,活力,忠實,誠信,和諧合作,結合

寶劍8
寶劍8或許有心靈上成長的意味,但絕大部分都在描述一個困難的狀態. 寶劍8通常代表著困難,當事人想法中有太多的矛盾,他必須從這種對立的狀態中逃離.  寶劍8並不是一個輕輕鬆鬆就能夠走過的路徑,當事人將會遭受到許多精神上的疲勞轟炸,這些因素來自於內外兩邊, ...
又系果條卵,畀你呃咗入來,小你一次咁多啦!

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-30 12:36 PM 發表

你都未講外國有乜好喎?
點解有錢就要走呢?
你都反對返大陸過全面小康生活架?
咁你應該問下走個班,佢地有走嘅自由,中國每年出外旅行工幹讀書的超過一億人次,如果中國真係好似你講到咁差,點解啲人會反黎,用吓腦思考,唔好為反而反🤣🤣🤣🤣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]