• 瀏覽: 3,238
  • 回覆: 91
+5
引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-28 04:03 PM 發表

咪 胡亂演繹 民主啦!

上帝先係自有永有, 政府唔係!

民主 係指由 納稅人 來決定由邊個去組織政府。

每幾年 檢討 一次! ...
每次都好嗨, 然後吊媽拆蟹幾年又來嗨過直到死😱😱

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-7-28 01:43 PM 發表
簡單地說, 理想的民主制度, 對國家的政策, 理性 上 人民 可以有不同的意見。
但無論彼此理性想法各有不同的, 但國家人民 和政府 彼此 感性 的心, 一定要做到彼此相愛, 這才是應有的民主制度, 將來 有些天堂應該也是要做到這樣吧? ...
就係因為有班白痴以為文火煮食好簡單,結果。。。。。。。。😓😓

民選 不等於 民主

民選只是可以被其他勢力從中分割取利

屌,連美國尼種為了利益可以不理人民死活,為了選舉可以發動戰爭都可以叫"民主國家"

這個世界仲有非民主國家嗎? 

民主制度又無ISO,邊個強嘛邊個定義囉,過多幾年,中國GDP 超過美國,果時中國就可以定義美國為獨裁專制國家

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-7-28 01:05 PM 發表
請問主,思考中國應否建立民主制度?

主的回應:
19 太陽
關鍵字: 光明,幸褔.博愛,活力,忠實,誠信,和諧合作,結合

寶劍8
寶劍8或許有心靈上成長的意味,但絕大部分都在描述一個困難的狀態. 寶劍8通常代表著困難,當事人想法中有太多的矛盾,他必須從這種對立的狀態中逃離.  寶劍8並不是一個輕輕鬆鬆就能夠走過的路徑,當事人將會遭受到許多精神上的疲勞轟炸,這些因素來自於內外兩邊, ...
如果學英國美國,味又係呃人既
都係黨選比你投票之嘛

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-29 01:19 PM 發表

咁都好過太監一世都冇得嗨喎

直到死都要比漢奸共產黨踐踏喎
你太無知了😊

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-29 01:29 PM 發表

試舉例以説明之!
選舉,你選擇自嗨也不要改善民生,回歸咁耐,議會就嘈咁耐,做過啲乜?至於你口中講無選舉的中國日日進步,唔係我自己講,世界銀行有數據證明;
古時太監也有性行為🤔🤔

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-29 01:29 PM 發表

試舉例以説明之!
咁其實你對民主有咩了解呢?

羅馬點解要從共和制,自然變成君主制度,以長期歐洲都變成君主制度,如果民主制度真係對人類進步有益嘅話,又點解會係歷史洪流沉沒?

民主制度,即係選舉制度,大部份時間都係一個文明崛起嘅時候出現,但係文明開始成熟,內部矛盾嚴重,問題漸漸出現。

西方文明崛起,根本就係帝國主義,資本主義!隨着英國民主選舉普及化,國力一直向下滑,差一點,就被德國拿下!!

蘇聯可以抵擋德國,係因為蘇聯比德國更加獨裁,國家資源豐富!!

美國一樣係依靠,強大嘅國家資源打敗了日本,德國!!

日本,喺帝國主義,資本主義下走向巔峰!!
中國,中國崛起,亦都充滿咗,資本主義色彩!!

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2020-7-28 09:42 PM 發表

佢做雞的
吓,我以為係鴨添!

咩叫民主先?
一人一票嘅民粹?
定民生、民權、民族嘅三民主義?

先搞清楚,再講衡量嘅尺踱標準,咁先有偈傾。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-29 01:35 PM 發表

選舉,你選擇自嗨也不要改善民生,回歸咁耐,議會就嘈咁耐,做過啲乜?至於你口中講無選舉的中國日日進步,唔係我自己講,世界銀行有數據證明;
古時太監也有性行為🤔🤔 ...
任何制度, 其目的都應該是為了國家繁榮富強, 人民豐衣足食
能做到, 就是好的制度, 做不到, 講到天花龍鳳都冇用
民主教以前仲可以呃下人, 但一場疫情, 已把面打到變左豬頭

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-29 04:58 PM 發表

任何制度, 其目的都應該是為了國家繁榮富強, 人民豐衣足食
能做到, 就是好的制度, 做不到, 講到天花龍鳳都冇用
民主教以前仲可以呃下人, 但一場疫情, 已把面打到變左豬頭 ...
啲傻西還在推銷這垃圾😰😰

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-28 06:19 PM 發表
納稅人當然係要有多D決定權!

除左中華人民共和國人! 因爲佢地自己話需要被獨裁統治, 唔需要選票同民主自由
人人自由,最后人人不自由,因為別人有限制你自由的自由,所以這世界何來“自由”??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]