• 瀏覽: 5,441
  • 回覆: 83
+2
香港人旅行大過天,在各國陸續不給予特區護照免簽入境甚至可能不承認特區護照的情況下,要港人放棄BNO,其會引起港人的反彈可想而知。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 12:27 PM 發表
香港人旅行大過天,在各國陸續不給予特區護照免簽入境甚至可能不承認特區護照的情況下,要港人放棄BNO,其會引起港人的反彈可想而知。
有幾多香港人只用 BNO 作為旅遊證件而不用特區護照作為旅遊證件,你有統計數據嗎?
有幾多國家不給予特區護照免簽入境甚至不承認特區護照,你有確實數據嗎?

引用:
原帖由 cortet 於 2020-7-28 12:33 PM 發表

有幾多香港人只用 BNO 作為旅遊證件而不用特區護照作為旅遊證件,你有統計數據嗎?
有幾多國家不給予特區護照免簽入境甚至不承認特區護照,你有確實數據嗎? ...
歐盟27國、英、日、澳、新西蘭都話考慮同審視緊對香港特區護照的免簽安排,美國已經講左視特區護照為中國護照即係唔會比10年免簽,最後可能剩返非洲各國同泰國馬來西亞新加坡仲會比特區護照免簽。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 12:43 PM 發表

歐盟27國、英、日、澳、新西蘭都話考慮同審視緊對香港特區護照的免簽安排,美國已經講左視特區護照為中國護照即係唔會比10年免簽,最後可能剩返非洲各國同泰國馬來西亞新加坡仲會比特區護照免簽。 ...
咁你咪唔好用特區護照囉。咁大個人,好心啦。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 12:27 PM 發表
BNO 又唔係個個有,有又唔等於會用,相信影響不大

引用:
原帖由 magiccup 於 2020-7-28 01:19 PM 發表

BNO 又唔係個個有,有又唔等於會用,相信影響不大
仲有百幾二百萬人有BNO資格,就算不為移居英國,當特區護照變中國護照只得非洲國家可以免簽,甚至不獲其他國家承認,相信大部份人都會攞返BNO。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 01:22 PM 發表

仲有百幾二百萬人有BNO資格,就算不為移居英國,當特區護照變中國護照只得非洲國家可以免簽,甚至灸獲其他國家承認,相信大部份人都會攞返BNO。 ...
咁你嗎囉BNO囉
又冇人唔俾人囉

引用:
不承認特區護照只是你無限上綱毫無根據的假設

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-7-28 01:39 PM 發表

不承認特區護照只是你無限上綱毫無根據的假設
不承認可能真係唔會玩到咁大,我都只係講"甚至"。
不過取消免簽就會陸續好多國家排緊隊宣佈。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 01:43 PM 發表

不承認可能真係唔會玩到咁大,我都只係講"甚至"。
不過取消免簽就會陸續好多國家排緊隊宣佈。
所謂陸續好多
最多嗎又係果C眼集團國
果D依家都要電子簽證啦
而且
所謂簽證
說穿了,其實嗎係收錢而己

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-7-28 01:47 PM 發表

所謂陸續好多
最多嗎又係果C眼集團國
香港人多去歐洲、英、美、加拿大、日本、澳洲、紐西蘭玩,定多去非洲玩?

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 01:50 PM 發表

香港人多去歐洲、英、美、加拿大、日本、澳洲、紐西蘭玩,定多去非洲玩?
香港人最多去既
其實係中國內地
再要數落去
到台灣,日韓星馬泰越
都未到英美澳加啦

引用:
冇人要港人放棄bno呀,大陸話唔承認姐,你咪繼續持有囉。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 13:50 發表

真係有幾多會去歐洲美國…澳洲可能會多啲,台日韓泰相信去嘅香港人多述國家幾倍,再者日韓泰都唔洗簽證…細路,有無去過旅遊㗎

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2020-7-28 01:54 PM 發表

冇人要港人放棄bno呀,大陸話唔承認姐,你咪繼續持有囉。
而家D人係講緊有BNO要取消香港永久居留權wow。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]