• 瀏覽: 5,420
  • 回覆: 83
+2
引用:
原帖由 nigel212 於 2020-7-28 03:37 PM 發表

咁班人使鬼去補領bno咩?
本來我都冇諗住補領BNO,但而家真係有咁須要,如果唔係下下去旅行都要簽證真係好麻煩。

持bno護照的香港人取消中國籍、取消香港居留權:

持bno護照的香港公務員就會失業,持bno護照拿香港政府福利的人也會被取消資格,持bno護照甚至就喪失了在香港工作的權力(只能和難民、非法勞工那樣偷偷違法工作),持bno護照人士的香港永久居民身份證都會被取消作廢。

到時二選一,選擇持bno護照的人肯定會離開香港去移民,而留在香港就不會持有bno護照。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 02:12 PM 發表

英國政府表示,要獲得此特別簽證,要證明擁有BNO身分,但毋須持有效BNO護照。
總之查清楚先啦,就朕的理解,單單持有bno,係唔會被取消港人資格。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 01:43 PM 發表

不承認可能真係唔會玩到咁大,我都只係講"甚至"。
不過取消免簽就會陸續好多國家排緊隊宣佈。
咁樣你叫取消中國護照 中國嘅遊客咪邊度都唔使去 邊有國家咁蠢 為咗支持bno 冇咗中國遊客呢個大市場 蠢咗個係你啫 反而去美國必定要簽證 制唔制裁都要簽證 根本就佢話 有乜分別

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 02:06 PM 發表

冇左特區免簽,仲有BNO免簽,日本可能只係賺少幾千萬,仲有幾億可以賺。
你錯得好緊要 特區護照同中國護照係同一等級 如果咁嘅意思 一齊係中國人去日本 都要簽證 日本市場損失幾大 同埋中國做嘢 如果特區護照要簽證 日本嚟香港都要簽證 甚至去大陸都要簽證 睇下邊個損失大 我基本上肯定 日本唔敢咁樣同中國玩 除非因為釣魚台打仗嗎

香港黃法官係英籍

https://inews.hket.com/article/2706318/英國約翰遜擬推新《叛國法》 公民宣誓效忠外國屬違法

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 03:41 PM 發表

本來我都冇諗住補領BNO,但而家真係有咁須要,如果唔係下下去旅行都要簽證真係好麻煩。
要幾多錢?

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 12:27 PM 發表
香港人旅行大過天,在各國陸續不給予特區護照免簽入境甚至可能不承認特區護照的情況下,要港人放棄BNO,其會引起港人的反彈可想而知。
覺得香港不好你就趕緊滾吧,
香港不缺你,
你在香港只會浪費糧食,
毫無價值

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 12:27 PM 發表
香港人旅行大過天,在各國陸續不給予特區護照免簽入境甚至可能不承認特區護照的情況下,要港人放棄BNO,其會引起港人的反彈可想而知。
哦,黑暴嘅5+1去咗邊?旅行唔會重要得過核爆呱

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-28 06:26 PM 發表

你錯得好緊要 特區護照同中國護照係同一等級 如果咁嘅意思 一齊係中國人去日本 都要簽證 日本市場損失幾大 同埋中國做嘢 如果特區護照要簽證 日本嚟香港都要簽證 甚至去大陸都要簽證 睇下邊個損失大 我基本上肯定 日本唔敢咁樣同中國玩 除非因為釣魚台打仗嗎 ...
咁又未必
擺下姿勢而己
表面上特區護照要簽證
實際上人人都批
仲搵多筆錢添
崇日L亦唔介意俾多一百幾十既

引用:
原帖由 cortet 於 2020-7-28 12:33 PM 發表

有幾多香港人只用 BNO 作為旅遊證件而不用特區護照作為旅遊證件,你有統計數據嗎?
有幾多國家不給予特區護照免簽入境甚至不承認特區護照,你有確實數據嗎? ...
好多傻閪不食人間煙火!

要居英就放棄香港身份證,理得理用咩去,冇咁着數,講

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 01:22 PM 發表

仲有百幾二百萬人有BNO資格,就算不為移居英國,當特區護照變中國護照只得非洲國家可以免簽,甚至不獲其他國家承認,相信大部份人都會攞返BNO。 ...
好心你爬出個井望吓窒邊個世界啦,成日屈埋响個井底意淫。
歐洲到處都係中國遊客,意淫咩免簽證有毛用咩,你有錢驚人哋唔畀你入境?

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-28 01:50 PM 發表

香港人多去歐洲、英、美、加拿大、日本、澳洲、紐西蘭玩,定多去非洲玩?
去歐洲、英、美、加拿大、日本、澳洲、紐西蘭玩嘅港豬人數,連大陸客嘅零頭都冇,仲好意思攞出嚟講。

其實, 香港前幾年有效BNO 既持有人不會超過五萬.
另外, 根據國藉法, 有外國國藉兼係外國居留先會喪失國藉.
唔係好明樓主驚乜七. 你有BNO咩? 有錢去外國居留咩?飛機乜可以咁打?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]