• 瀏覽: 1,289
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
香港人和大陸人雖然同文同種,由于文化不同,做成心態各異。

香港人是個體的,私隱第一,別人的亊沒興趣,也沒空去理。有困難自己想辦法,盡量不想麻煩別人。別人的亊也亊不關己,懶得一顧。

大陸人是群體的,族群意識強烈,有亊找朋友啇量,樂于助人,願為公亊。相信君子坦蕩蕩,沒有私隱,對他家的亊頗有興趣。
所以香港人説大陸人八卦;大陸人説香港人自私。其實純為習慣,沒有好不好的,只有接受與否。

民主追求帚自珍
儒家秩序有君臣
太平之下少差別
災害當頭勝負陳

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-28 10:30 AM 發表

香港人是個體的,私隱第一,別人的亊沒興趣,也沒空去理。有困難自己想辦法,盡量不想麻煩別人。別人的亊也亊不關己,懶得一顧。

大陸人是群體的,族群意識強烈,有亊找朋友啇量,樂于助人,願為公亊。相信君子坦蕩蕩,沒有私隱,對他家的亊頗有興趣。
所以香港人説大陸人八卦;大陸人説香港人自私。其實純為習慣,沒有好不好的,只有接受與否。

...
睇過好多新聞

中國啲人揸車撞到人

睇佢死得未

未就來回轆到佢死為止

因為轆死比起轆傷賠得少好多

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-28 10:35 發表

睇過好多新聞

中國啲人揸車撞到人

睇佢死得未

未就來回轆到佢死為止

轉揀負面睇,香港夠有人淋電油燒人啦

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-28 10:37 AM 發表

轉揀負面睇,香港夠有人淋電油燒人啦
唔係個別事件

係講緊一個文化

文化背後有「理由」

東方日報有報過

https://orientaldaily.on.cc/cnt/ ... 0216/00182_001.html

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-28 10:30 發表

...
“自私不顧他人感受”與“群體樂意助人”根本就兩個層次唔同等級,不過某些肛人坐井觀天之嘛!

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-28 10:42 發表

“自私不顧他人感受”與“群體樂意助人”根本就兩個層次唔同等級,不過某些肛人坐井觀天之嘛!
人當然個個不同,但大至上是有分別的。尤其是在外國,大陸人明顯一群群,香港人就一個個。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-28 10:39 發表

唔係個別事件

係講緊一個文化

文化背後有「理由」

東方日報有報過

https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20130216/00182_001.html
都話傳揀負面來寫了,有咩好睇姐,肛人就係睇爛果睇壞腦,費事講啦,有人鐘意專㨂屎來食,都冇解啦人哋鐘意,咪食多D嘍

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-28 10:35 發表

睇過好多新聞

中國啲人揸車撞到人

睇佢死得未

未就來回轆到佢死為止

不應以偏概全,個別例子邊度都有。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-28 10:39 發表

唔係個別事件

係講緊一個文化

文化背後有「理由」

東方日報有報過

https://orientaldaily.on.cc/cnt/ ... 0216/00182_001.html
東方日報日日都有唔同報道。

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-28 10:42 AM 發表

要講「文化」

就要講普遍性

正如全世界都有強姦但印度特別嚴重

全世界都有人拍鹹片但日本拍到成行成市

呢啲叫普遍性

全世界都有造假造毒但係普遍第一時間就諗起中國

假雞蛋假豉油

各種離奇百怪嘅假野

你諗唔到佢可以假嘅都可以假

毒魚毒菜毒奶粉

自己造啲毒物出來殘害返自己啲同胞

點樣解釋甚麼中國人群體相親相愛

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-28 10:46 發表

人當然個個不同,但大至上是有分別的。尤其是在外國,大陸人明顯一群群,香港人就一個個。
經常聽人講,一枝筷子易斷,一扎筷子好力啦!

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-28 10:46 AM 發表

都話傳揀負面來寫了,有咩好睇姐,肛人就係睇爛果睇壞腦,費事講啦,有人鐘意專㨂屎來食,都冇解啦人哋鐘意,咪食多D嘍

負面嗰啲就唔睇

淨係睇啲歌功頌德

引用:

唔係個別事件

係講緊一個文化

文化背後有「理由」

東方日報有報過

好似你夠特別啦!如果用你代表香港人,香港人通通要被槍斃。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-28 10:49 發表

要講「文化」

就要講普遍性

呢啲叫普遍性

假雞蛋假豉油

各種離奇百怪嘅假野

毒魚毒菜毒奶粉

點樣解釋甚麼中國人群體相親相愛 ...
香港人日日飲大陸水,食大陸副食品又唔見毒死,冇專揀屎來食先得㗎

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-28 10:49 發表

要講「文化」

就要講普遍性

呢啲叫普遍性

假雞蛋假豉油

各種離奇百怪嘅假野

毒魚毒菜毒奶粉

點樣解釋甚麼中國人群體相親相愛 ...
你系另類,腦殘自然睇埋一面。畀你陀衰晒的香港人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]