• 瀏覽: 54,236
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+4
嫁到台灣落地生根嘅Mandy蔣雅文,喺台北花蓮等地都住過,曾經喺當地開設服飾品牌、咖啡店、甜品店等。最近Mandy同老公決定關閉台北分店,呢日佢喺I

講真香港人, 去台灣又打唔到工, 做老闆又只係民宿餐飲. 有鬼生活咩, 自己呃自己

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時娛樂/503103/蔣雅文移居台灣逾十載生意難做-銀行剩幾萬蚊-賤命一條

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-7-28 08:15 AM 發表
英皇娛樂害死人,逆市搞樂壇,吸引一眾無知少男少女入行,白白浪費十年青春!
英皇大把人發晒達

引用:
原帖由 學到老 於 2020-7-28 08:40 AM 發表
虛渡人生,自已呃自巳
睇戲, 不要在乎結局,要享受那過程

引用:
原帖由 rpf1225 於 2020-7-28 08:54 AM 發表

好似8年都無只蛋生先扑街、個台灣佬揾着巨就仲扑街
港女係咁,又要有事業, 又唔想做家務,又唔肯生, 係傻仔港男先落搭

引用:
原帖由 MICHAELCHAN9941 於 2020-7-28 09:34 AM 發表

成日話台灣生活指數低,
你喺香港搵錢台灣洗就可以咁講,
個個都知而家台灣經濟一潭死水,
大學生人工一萬蚊港幣都冇,
你知香港人過去同銀色爭飯食,
俾我都爭僧你地,閩南話又唔識講,
點同人競爭! ...
台灣物價唔低, 台北均價都要六千蚊呎. 但人地起碼買八百呎,即係總價都要五百萬港紙.
香港人過得去既都窮, 邊有錢買?

港人只可以揀鄉下地方如嘉義, 均價才八百蚊. 咁我不如返深圳惠州中山住好過. 仲近

引用:
原帖由 s336990 於 2020-7-28 09:41 AM 發表

退休咪有生活囉
帶住上千萬去,開間所謂民宿餐廳,食嘅只有私房菜
有客咪接,無客咪自己過活
退休其實返大陸更好, 講真香港人怕係怕醫療和政治逼害姐,

香港人把財產留係香港, 然後每個月匯一兩萬過去, 做大爺, 飲飲食食. 又有地鐵高鐵.
你唔搞事大陸點會無啦啦逼害你? 你上去消費. 人地當你老闆咁拜.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-28 09:47 AM 發表

世界上有:
收入高, 生活指數高
收入低, 生活指數高
收入低, 生活指數低
....................
但就是沒有 "收入高, 生活指數低".........這種情況只存在幻想中 ...
有, 香港搵錢, 惠州駛錢, 惠州一百萬買一千呎, ,網購乜都有 京東24小時送貨 高鐵去西九一小時.

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2020-7-28 11:40 AM 發表
清楚台灣都知根本好難搵食!同埋仲係好落後
唔會落後

引用:
原帖由 mrredred 於 2020-7-28 01:10 PM 發表

Haha mostly are still lower ok haha depends on which company too haha sure can't compared with who got specially higher salary, bonus, benefit, allowance such as 20 months salary per year, given c ...
the average of salary in Mainland China is far lower than HK.

引用:
原帖由 keke009 於 2020-7-28 01:58 PM 發表
台灣, 落後地方.
點落後

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-7-28 03:17 PM 發表
就算佢留系娛樂圈都唔會紅, 系香港轉行都未必有發展.

命運註定, 攪咁多野, 但結果都系一樣.
tvb當三十幾歲既女係寶

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]