• 瀏覽: 91,528
  • 回覆: 1,798
  • 追帖: 7
根本已經移居海外,就應該同原居地切割,
香港政府應該首先執行,派錢起碼派少幾十億.
已經移居外地叫做華人並不是中國人.

“一個人雖然作案未遂或尚未作案,但是只要有過這個心思,就是該死”

回覆 引用 TOP

人大如果通過的話,香港連一個中國小鎮都不如。。。😣😣😣

回覆 引用 TOP

非常支持呀, 一得必有一失, 請那些喜歡去呆國的, 記得帶埋父母走, 唔好生霸死霸香港的公屋資源.

高官問責制 = 高官做左衰野, 問佢是否負責, 佢話唔制
5麼成撚日話:唔鍾意中共香港可以走,無人留你.....

點解5毛嘅主人中共又會咁驚香港人走晒? 原來香港人咁重要,咁香港人仲等乜?

Good, fair deal ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-7-27 05:12 PM 發表

鄉港入境署點樣可以check到呢個人有無BNO呢?
拿住 BNO OK
但用 BNO 長期在 UK 居留目的為取得 UK 居留權 , 香港 GOV 點會唔知

引用:
原帖由 五毛笑死人 於 2020-7-27 05:12 PM 發表

身份證隨時可以補領,你都剪得㗎!
睇得俾出小黃人係幾咁無骨氣

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 27-7-2020 16:33 發表

英國將為英國國民(海外)護照、即BNO持有人提供入籍途徑,中方警告可能會採取進一步反制措施。北京有法律學者認為,全國人大常委會可能會就《基本法》釋法,令經這途徑入籍英國的香港人喪失香港居留權。

《基本法》第二十四條訂明,在香港出生、或在香港通常居住連續七年以上的中國公民等,都是香港永久居民;《基本法》附件三的《國籍法》第三條則列明中國不承認中國公民有雙重國籍。

身兼全國港澳研究會理事的法律學者 ...
能夠做鬼佬,係榮幸,又點會想做番中國香港人呢?

民主必然高壓,高壓自然暴力。
這個世界你中有我,我中有你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 choopper 於 2020-7-27 04:47 PM 發表

根本所有移左民就唔應該留香港居留權比佢, 移左民就唔好留戀香港
照你羅緝,大陸d移咗民嘅高幹子弟都唔應該有居中國權了

引用:
原帖由 死夜惡 於 27-7-2020 17:23 發表

照你羅緝,大陸d移咗民嘅高幹子弟都唔應該有居中國權了
應該係!

民主必然高壓,高壓自然暴力。
這個世界你中有我,我中有你。

回覆 引用 TOP

擺明針對 BNO, 吹咩。
最簡單係宣佈響外國行使 BNO 權利(例如用BNO護照入境當地),自動喪失回港權居港權。

咁有啲人有 bno 同時又有特區護照,只要佢無取消特區護照,到期就續,揸特區護照入境中國或香港呢??
講真,無人知佢有無移民、入籍英國或其他國家架喎

應該祇係針對BNO移民
講掏空人才同資金,都嘥氣,有心走都唔理乜嘢雙重國籍,仲要講緊6年後先入到英藉,人才同資金呢六年都走晒啦,玩夠嘆夠5年再返黎做香港人又得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 心慌慌 於 2020-7-27 05:15 PM 發表

有D矛盾,港府從來冇承認可以擁有雙重國藉,祇不過是將問題掃入地毯
看不到問題.就當已處理問題
但問題依然存在.但問題出返來就一定要處理.既然你處理不到.
或者可以講不是你可處理的時候.就自然有人出來處理了......
🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-7-27 04:41 PM 發表

想問下共匪專家,點樣釋法令到擁有出世紙的香港人喪失居港權?
就是你這些仆街
不斷破壞香港
仲好意思問點解
你條仆街

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]