• 瀏覽: 91,510
  • 回覆: 1,798
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-7-27 04:41 PM 發表

想問下共匪專家,點樣釋法令到擁有出世紙的香港人喪失居港權?
如果閣下想唔要居港權,剪斷自己張身份證即可,使乜勞煩全國人大?

一不做二不憂所有移民咗的人,不能再回歸中港澳。

2選一

回覆 引用 TOP

釋得法,但又只針對bno, 成日話人雙重標準,但到自己有利又係甘,笑死人咩?

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-7-27 04:41 PM 發表

X2
最好唔單止BNO而係所有外籍人士
一定

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 04:38 PM 發表

二選一,BNO人會怎樣選?
鄉港入境署點樣可以check到呢個人有無BNO呢?

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2020-7-27 05:10 PM 發表

如果閣下想唔要居港權,剪斷自己張身份證即可,使乜勞煩全國人大?
身份證隨時可以補領,你都剪得㗎!

引用:
原帖由 今天怪蝦米 於 2020-7-27 17:07 發表

揸bno嘅人,係中國籍嚟㗎
釐清事實先,
揸BNO嘅人係中國政府單方面認為係中國藉, 其他國家並唔係咁睇亦唔需跟中國政府嘅主張。

BNO人喺英國住夠5+1年轉BC, 佢哋再唔係BNO人而係BC人返港定居

My name is Pong! James Pong!
引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-7-27 04:40 PM 發表

相信佢哋會唔申報偷雞返港做番香港人
知情人幫佢申報

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-7-27 04:41 PM 發表

曱甴想問嘢,冇人睬

引用:

剝奪咗居留權仲拿張出世紙出嚟柒?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 17:06 發表

因為香港實行一國兩制先容許雙重國籍
1996年, 人大對雙重國籍有所補充

My name is Pong! James Pong!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 05:06 PM 發表

因為香港實行一國兩制先容許雙重國籍
有D矛盾,港府從來冇承認可以擁有雙重國藉,祇不過是將問題掃入地毯

中國本來就是不承認雙重國籍,麻煩看一下回歸前中國跟英國雙方備忘錄,為什麼會有BNO就是因為方便香港人旅遊,海外學習跟工作需要。其它的沒卵用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 04:33 PM 發表

英國將為英國國民(海外)護照、即BNO持有人提供入籍途徑,中方警告可能會採取進一步反制措施。北京有法律學者認為,全國人大常委會可能會就《基本法》釋法,令經這途徑入籍英國的香港人喪失香港居留權。

《基本法》第二十四條訂明,在香港出生、或在香港通常居住連續七年以上的中國公民等,都是香港永久居民;《基本法》附件三的《國籍法》第三條則列明中國不承認中國公民有雙重國籍。

身兼全國港澳研究會理事的法律學者 ...
return home card都無埋,一心一意做英子民

廢老IT狗...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]