• 瀏覽: 91,822
  • 回覆: 65
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 keke009 於 2020-7-27 19:09 發表

支持, 取消佢地中國國籍同埋香港居留權.
移居左仲死返香港攞福利, 正乞兒.
仲返港避疫醫肺炎兼播毒

My name is Pong! James Pong!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 傲奴 於 2020-7-27 19:11 發表

無他按外藉人士代遇處理甘羅
要工簽, 冇投票權, 唔可以攞任何福利, 冇得做公務員等

引用:
原帖由 cheongyip 於 2020-7-27 19:13 發表

唔該所有擁有外國國藉都喪失居港權,不要針對某部份。
若怕人材失去,為何不是切法留住人材?
"所有擁有外國國藉都喪失居港權,不要針對某部份。"

X2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-7-27 19:15 發表

咁趕走原本中國人既方法,一定震嚇到台灣,留島不留人,如果到時有幾十萬拿左bno,又唔走,咁係唔係好似俄羅斯係海參威咁? 去到海邊,然後用機槍掃射?
海參崴?!係你作咋話? 我只知道有庚子俄難事件

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-7-27 19:25 發表

你唔知?

但是真正對在海參崴的中國人動手時是在1938年。當時,執政方是蘇聯,斯大林開展了大清洗運動,驅逐海參崴上的中國人。
根據資料記載,1936年海參崴上的中國人有30萬。但是,清洗過后,中國人寥寥無幾,如今常住中國人總數也不超過2萬人。 ...
冇入正史, 二次大戰冇呢一章

不過二戰時期前 香港人口有1百60萬, 戰後得返50萬, 是咪日本屠殺咗100萬香港人呢?!

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-7-27 19:42 發表

你唔係覺得當年日本仔無咁做呀?
我認為當年日本仔入城嗰陣時有進行屠殺, 但冇可能係 100萬咁多

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2020-7-27 19:59 發表

冇依一章
因為蘇聯係戰勝國
Good point, 不過...同樣係蘇聯人對波蘭人於二戰期間所做嘅大屠殺就一定列入正式史料!

卡廷大屠殺
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/卡廷大屠殺

引用:
原帖由 MANSVERON 於 2020-7-27 20:22 發表

做得好,冇可能食兩家茶禮
做25仔!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2020-7-27 20:22 發表

大陸一日係中共執政
蘇聯人殺害中國人嘅歷史一日都唔會暴光
因為大家都係同一政黨
"因為大家都係同一政黨"

同一政黨就唔係, 同路人就一定係

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-7-27 21:31 發表

掃把頭當年係非常反對雙非。佢警告過如果內地人在港生孩子後可以得到永久居民權,會有幾十萬內地移居香港。
攪清楚, 「雙非」係bb未出世孕婦去香港生攞居港權, 1999年釋法嗰一次係針對已出生之人包括成年人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-7-27 21:35 發表

689 更是上任後即時阻雙非,令私立醫院即時斷米路。
所以梁先係為香港做實事, 不過香港人唔鐘意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-7-27 21:42 發表

咁你認為幾多? 戰死一個數,之後掃蕩一個數,餓死又一個數,你覺得有幾多?
呢d史料唔熟, 但肯定日本仔一定冇屠殺100萬港人

美國夠屠殺香港人啦, 你又唔講?

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-7-27 21:47 發表

所以少左咁多人唔奇。
餓死、病死一定多, 但係日本仔喺香港實施咗「歸鄉政策」, 所以睇歷史唔可以話: 戰前香港有160萬人口, 戰後只剩60萬, 所以日本仔屠殺咗香港人100萬咁簡單囉。所以海參崴大屠殺我咪唔多信囉

引用:
原帖由 omnia 於 2020-7-27 21:46 發表

討論緊你地個個認個 “學者” 做阿爺?
19學者係呀爺?!

引用:
原帖由 lmichael 於 2020-7-27 21:54 發表

美國屠殺左咩野香港人?
你咪考我啦, 你都知啦

1944、1945年黃浦大空襲及灣仔大空襲, 即時死亡嘅平民每次around 1000, 未計受傷平民, 當時形容現場係人間煉獄、慘不忍睹

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]