• 瀏覽: 95,165
  • 回覆: 9
  • 追帖: 5
+25
其實真係有信心走既, 都唔洗理中央點反制...

想走但而家咁快彈出來關心點實行既, 都好自然地表露左自己無信心捱得過6年...

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-7-27 05:16 PM 發表
香港都變返大陸啦,點都係要走啦
咁就走啦,唔好仲掛住投比邊個, 唔好仲掛住上香討...

引用:
原帖由 心慌慌 於 2020-7-27 05:20 PM 發表

亞爺跟本唔知乜水用BNO往英國,呢點英國佬亦計算過,所以唔駛持有有效BNO也可申請.
當長時間離開香港再入境, 可以要求你聲明無參加英國新bno 居英計劃,如果虛假聲明就重罰, 咁已經少好多人去搏, 又話者走返來...

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-7-27 05:25 PM 發表

都已經留耐左係香港,老實講見住香港變到烏煙障氣一定係心傷,好多因素令我為左小朋友一定要走
希望真係想走果d都好似你咁諗, 如果留係香港咁唔開心咁多埋怨,我都想呢d人係其他地方搵到佢地理想既生活,無謂成個怨婦咁係香港過一世...

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-7-27 05:40 PM 發表

師兄你都睇得幾通透,其實香港搞到咁無人想,太多因素廢事講
如你所說, 香港問題不是三言兩語可以解釋...

但好多人連自己想點,自己應該要點做...呢一d好簡單既事都搞得不明不白...

為左同人作對最後只係變左同自己作對, 浪費自人生...

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-7-27 07:01 PM 發表

如果個個都好似你咁識諗就好,一尾黃同藍,為嘈而嘈其實內心大家都唔開心
如果對討論有太大感覺, 咁我就覺得ching 你少加入討論比較好, 少留意政治比較好...

我正面點, 雖然經歷過黑暴同疫情呢d咁不快既事, 但同時更明白安穩生活唔係必然...而對比埋世界各地在發生既事, 更會珍惜而家既生活...而家生活既地方..

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-7-27 07:59 PM 發表

我以前都好政治冷感,覺得影響唔到我,但發覺原來根本逃避唔到
香港其實真係安穩安定左好耐, 好多人都係生在福中不知福(開始有留意香港事世界事我已經咁諗, 最近就更肯定)...

而家就當係個小考驗(世界各地而家面對考驗更大)...

引用:
原帖由 omnia 於 2020-7-27 08:07 PM 發表

參加左,但無入籍得唔得?
唔得啦, 就係要你決定前諗清楚...

即係A公司運作好地地,有新公司B公司請你, A公司都仲可能歡迎你做得唔開心就返來...

但原來B公司敵意抺黑你間A公司一心挖人走搞死A公司,咁A公司仲應唔應該同你講“過唔到試用就返來啦”?

引用:
原帖由 omnia 於 2020-7-27 08:29 PM 發表

莫講話住外國嘅華人,香討不嬲都無乜香港人架啦。
無香港人? 美國人, 英國人上?

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-7-27 09:17 PM 發表

香港其實就最好管,就係乜都唔洗管,香港人其實真係好自強,香港就好似個病不停翻發,醫生無對症下藥,一路都落藥落唔岩,搞到愈來愈多病🥺
我就唔同睇法,自亂就有,不過已經係結果,怪誰都沒意思,各方都有責任...

聽過長輩講點來港, 點不計較地互相幫助, 點邊工作邊讀書,生活比而家難得多,但依然感受他們滿意地過完那些辛苦日子...,我想這才是自強吧..., 而家係中國人上都可以看到呢種自強既態度...

但香港除左口號掛咀邊外,什麼自強..包容..獅子山精神已經看不出,只會對各樣事各樣機會跟跟計較...(當然不是指所有人,只係社會普遍性...)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]