• 瀏覽: 95,230
  • 回覆: 66
  • 追帖: 5
+25
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-7-30 21:09 發表

你用 李少光 + 馬英九 去 SEARCH ,不斷比你:

http://paper.wenweipo.com/2005/01/14/HK0501140056.htm

文匯報都有。
講雙非喎,你失憶??關馬英九咩事??

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-7-30 21:06 發表

你潛水?
之前又咁大聲話我 9 UP?
你唔係9up咩,佢都唔認自己係香港人,成日如果乜,如果物,唔係9up係乜。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-7-30 21:27 發表

你好像之前話我 9 UP ,而家又咁快改口?
不如繼續話我 9 UP?
唔敢?
你真係9up的,無改過口。馬英九唔係香港人。佢呢一刻都無意圖黎香港攞身份證或申請特區護照,唔駛再9 up 如果喇

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-7-31 19:26 發表

你又眼殘,成篇文章何來有「雙非」兩字?

當局依法考慮馬英九簽證

【本報訊】(記者 葉詠儀)對於台北市長馬英九來港簽證事件,特區政制事務局局長林瑞麟強調,保安局局長已完整交代事件「來龍去脈」,當局絕對不能接受議員質疑保安局長的誠信問題,倘台北市市長馬英九再申請來港簽證,當局將會按照既定政策及法例去考慮。 他又強調,港台之間及兩岸的關係,應從長遠方面來衡量,而非以單一事件去決定。
...
係囉,問你攞雙非嘅link, 你畀嘅嘢無雙非兩字先係正常呀???🤭🤭🤭🤭🤭

仲有,有一則新聞,好多年前見過,大家理性地討論是真及是否可行?

因早 6、7 年前,雙非問題引來爭資源及中港矛盾,於是一些雙非家長反而後悔當年來香港生仔女。
後來,有一些雙非家長想把雙非小童帶回內地生活及讀當地公立學校,發現沒有內地戶籍,於是想主動向香港入境署申請放棄香港永久居民身份及居留權來換回內地戶籍,點知原來中國籍人士是不會失去香港永久居民身份及居留權。
於是有人講,搵移民顧問,立即把小童申請一個小國 X (通常是太平洋小國,用錢可以買永居權甚至當地國籍護照),有了當地 X 國護照後,立即去香港入境署更改國籍,放棄中國籍。因放棄中國籍,要拿回 PR 身份要重新計 7 年,於是沒有 PR 身份。
而同時回中國 (因多數是 2 公婆,只有老婆陪小童拿 X 國護照,老公仍是中國籍),立即由老公申請老婆及小童拿回中國籍(指內地,不是香港特區護照),放棄 X 國護照,於是又成國中國公民,又有番內地戶籍。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-7-31 22:17 發表

搵到比你,又潛水。
又9up??請問你搵左咩??

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-8-1 11:04 發表

你又潛水好快。
你繼續上水,等大家笑下

引用:
原帖由 大南街遊俠 於 2020-8-1 11:40 發表
其實有無BNO邊個知呀?我只知英國先知邊個有BNO!成班都白痴
目的係令你出入香港去外國唔可以攞出嚟用啫。
咁申請特區護照時要你申報,咁搞掂囉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]