• 瀏覽: 95,162
  • 回覆: 1,798
  • 追帖: 5
+25
支持,唔好要班回流難做,一心仕兩主

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-7-27 05:12 PM 發表

鄉港入境署點樣可以check到呢個人有無BNO呢?
如你利用BNO獲得居英權,香港政府一定會知道

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 04:33 PM 發表
英國將為英國國民(海外)護照、即BNO持有人提供入籍途徑,中方警告可能會採取進一步反制措施。北京有法律學者認為,全國人大常委會可能會就《基本法》釋法,令經這途徑入籍英國的香港人喪失香港居留權。

《基本法》第二十四條訂明,在香港出生、或在香港通常居住連續七年以上的中國公民等,都是香港永久居民;《基本法》附件三的《國籍法》第三條則列明中國不承認中國公民有雙重國籍。

身兼全國港澳研究會理事的法律學者 ...
咁搞,仲衰過之前。

🤣

做得好! 想去嬰國試水溫後返黎?門都沒有!

香港都變返大陸啦,點都係要走啦

引用:
原帖由 caihk 於 2020-7-27 04:41 PM 發表
如果係釋法雙重國籍既話

咁可能只單止bno

擁有其他國籍既港人都會受影響
可能跟番呢個

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 04:33 PM 發表
英國將為英國國民(海外)護照、即BNO持有人提供入籍途徑,中方警告可能會採取進一步反制措施。北京有法律學者認為,全國人大常委會可能會就《基本法》釋法,令經這途徑入籍英國的香港人喪失香港居留權。

《基本法》第二十四條訂明,在香港出生、或在香港通常居住連續七年以上的中國公民等,都是香港永久居民;《基本法》附件三的《國籍法》第三條則列明中國不承認中國公民有雙重國籍。

身兼全國港澳研究會理事的法律學者 ...
絕對支持呀!
所有曾任職或現職的政府人員及其所有直系親屬均不可擁有外國國藉

支持中央立即實行

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-7-27 04:55 PM 發表

冇可能!
人大都對雙非做出釋法,倒頭來咪又係因司法獨立而告吹。
人大對雙非問題做過釋法?when ?

死曱甴想去舔英國佬屎眼都唔得

希望持有BNO既黃人唔好諗咁多啦,快D離開中國香港依個地方,去英國做高尚既二等公民啦

淫大成日就係花時間唸埋d損人不利己嘅事上,對國家毫無貢獻

引用:
原帖由 DeadWalker 於 2020-7-27 05:16 PM 發表
香港都變返大陸啦,點都係要走啦
咁就走啦,唔好仲掛住投比邊個, 唔好仲掛住上香討...

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-7-27 05:13 PM 發表

釐清事實先,
揸BNO嘅人係中國政府單方面認為係中國藉, 其他國家並唔係咁睇亦唔需跟中國政府嘅主張。

BNO人喺英國住夠5+1年轉BC, 佢哋再唔係BNO人而係BC人返港定居 ...
亞爺跟本唔知乜水用BNO往英國,呢點英國佬亦計算過,所以唔駛持有有效BNO也可申請.

不過我覺得,遲啲五眼全部都會咁做

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]