• 瀏覽: 90,430
  • 回覆: 1,798
  • 追帖: 7
一早應該咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-7-27 04:50 PM 發表

直頭取消雙重國籍喇!
移民回流返香港搵食嘅,咪用外國人身分囉。
好過𠵱家派錢又返嚟攞,外國感染疫症又返嚟醫,唔止增加納稅人負擔,分分鐘仲將病毒帶回香港,連累港人。 ...
中國國籍法係唔容許雙重國籍

香港人係因為有中國血統所以自動擁有中國籍

按道理有咗外國國籍就應當視為外國人從而喪失中國籍

不過雙重國籍一向都係個灰色地帶

helping one person might not change the world
but it could change the world for one person

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 17:02 發表

我想中央不會這樣做,因為太複雜同影響太大,如今次真做,應該只會針對bno
冇可能只針對BNO一種人

My name is Pong! James Pong!
今次曱甴可以做鬼佬

回覆 引用 TOP

係時候大大力掌摑果啲又住中國(香港)又反中國的社會垃圾、民煮邪教洋狗.

回覆 引用 TOP

傳:立即釋法!唔好等明天!

因為香港實行一國兩制先容許雙重國籍

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
引用:
原帖由 理+誠 於 2020-7-27 04:50 PM 發表

直頭取消雙重國籍喇!
移民回流返香港搵食嘅,咪用外國人身分囉。
好過𠵱家派錢又返嚟攞,外國感染疫症又返嚟醫,唔止增加納稅人負擔,分分鐘仲將病毒帶回香港,連累港人。 ...
同意

回覆 引用 TOP

最理想做法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 得棚牙 於 2020-7-27 17:05 發表

傳:立即釋法!唔好等明天!
就今晚啦, 各人大代表用視像會議跟住投票全數贊成!

My name is Pong! James Pong!
引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-7-27 05:04 PM 發表

冇可能只針對BNO一種人
應該係只會針對bno

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-7-27 04:53 PM 發表

咁就好易比人JR話國籍歧視啦

應該所有有外國籍人士都一視同仁
揸bno嘅人,係中國籍嚟㗎

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-7-27 05:00 PM 發表

"人大都對雙非做出釋法"

幾時呀?
東方日報:
1999年6月:人大釋法文件解釋,《基本法》第二十四條第三項,港人內地所生子女不是自動擁有居港權,而是須經審批來港。至於第二十四條第一項,有關「在港出生的中國公民擁有居港權」一項,指立法原意早已體現於回歸前,即96年8月10日特區籌委會文件中,父母雙方或一方合法在港定居,在港所生的子女才享有居留權。

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 04:33 PM 發表

英國將為英國國民(海外)護照、即BNO持有人提供入籍途徑,中方警告可能會採取進一步反制措施。北京有法律學者認為,全國人大常委會可能會就《基本法》釋法,令經這途徑入籍英國的香港人喪失香港居留權。

《基本法》第二十四條訂明,在香港出生、或在香港通常居住連續七年以上的中國公民等,都是香港永久居民;《基本法》附件三的《國籍法》第三條則列明中國不承認中國公民有雙重國籍。

身兼全國港澳研究會理事的法律學者 ...
一早已經應該咁樣, 住外國廿幾年, 對香港完全冇貢獻 ,仲要畀一萬蚊佢, 有病又返嚟睇醫生, 完全冇理由。

回覆 引用 TOP

駛乜搵基本法過橋,佢想點就點啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]