• 瀏覽: 95,363
  • 回覆: 65
  • 追帖: 5
+25
引用:
原帖由 ntworks 於 2020-7-27 17:08 發表

東方日報:
1999年6月:人大釋法文件解釋,《基本法》第二十四條第三項,港人內地所生子女不是自動擁有居港權,而是須經審批來港。至於第二十四條第一項,有關「在港出生的中國公民擁有居港權」一項,指立法原意早已體現於回歸前,即96年8月10日特區籌委會文件中,父母雙方或一方合法在港定居,在港所生的子女才享有居留權。 ...
你講1999年嗰次釋法, 仲以為你講最新近外傭嗰次。不過1999年釋法主要係講 已出生之人 而唔係「雙非」, 你睇吓大公報, 相信仲可靠。

"1999年(居港權)

啟動方式:特首向國務院提交報告,由國務院提請全國人大常委會釋法。

解釋條文:第二十二條第四款和第二十四條第二款第(三)項。

主要內容:在香港以外出生,出生時父母其中一人已取得成為香港永久性居民身份者,才有資格獲得居港權,而在內地出生並有資格獲得居留權者,須向內地有關當局辦理所需批准手續(如申請單程證),方能進入香港。

結果:避免了數以百萬計人湧港,減輕人口壓力。"

http://paper.wenweipo.com/2017/06/23/HK1706230017.htm

引用:
原帖由 mcc8888888 於 2020-7-27 17:18 發表

人大對雙非問題做過釋法?when ?
"政府終極勝訴 外傭無居港權6

歷時兩年、涉及31萬外傭權益的外傭居港權案今終有定論。今早(25日)終審法院駁回外傭上訴案,五位法官一致定政府勝訴,代表外傭無居留權。對於政府希望透過案件提請人大釋法,同時解決雙非問題,則被終審法院拒絕。"

引用:
原帖由 H叔 於 2020-7-27 17:39 發表

講到明話針對bno呢班
我上面有講唔得, 不敷

引用:
原帖由 keke009 於 2020-7-27 17:46 發表

我記得果時係貪曾同掃把頭唔做多D野, 由得雙非存在.
目的係要增加未來勞動人口, 拖慢人口老化, 因為香港出生率很低, 一對夫婦生1.1個.
X2

引用:
原帖由 keke009 於 2020-7-27 17:46 發表

我記得果時係貪曾同掃把頭唔做多D野, 由得雙非存在.
目的係要增加未來勞動人口, 拖慢人口老化, 因為香港出生率很低, 一對夫婦生1.1個.
補充:
梁政府有做關於「雙非」嘅嘢但被終院駁回

"政府終極勝訴 外傭無居港權

歷時兩年、涉及31萬外傭權益的外傭居港權案今終有定論。今早(25日)終審法院駁回外傭上訴案,五位法官一致定政府勝訴,代表外傭無居留權。對於政府希望透過案件提請人大釋法,同時解決雙非問題,則被終審法院拒絕。"

引用:
原帖由 abc1789 於 2020-7-27 17:47 發表
任 何 在 香 港 的 中 國 公 民 , 因 英 國 政 府 的 「 居 英 權 計 劃 」 而 獲 得 的 英 國 公 民 身 份 , 根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 不 予 承 認 。 這 類 人 仍 為 中 國 公 民 , 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 享 有 英 國 的 領 事 保 護 的 權 利 。

...
「 居 英 權 計 劃 」

同呢次5+1移民簽證係完全 兩件事!

引用:
原帖由 montejo 於 2020-7-27 17:54 發表

人大釋法可以JR?香港法庭無得推翻人大決定㗎
當然唔可以。

但係我相信人大唔會唔講道理成咁, 佢會話明BNO人移民英國5+1年後成為BC, 處理會同其他移民外國回流香港嘅人有歧視性待遇

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2020-7-27 17:55 發表

連返黎都唔洗,透過銀行就可以網上按兩個鍵就有一萬
呢個政府攞納稅人d錢亂咁fing!

引用:
原帖由 montejo 於 2020-7-27 17:56 發表

你似乎搞錯了,人大釋法無處理雙非,釋法那部分香港法庭必須依從㗎
X2
被終院否決!

"香港終審法院裁定外籍家佣不能取得居留權,並拒絕港府提請北京解釋《基本法》的要求。

終審法院星期一(3月25日)頒發判決書說,香港的外籍家佣在「極具限制性」的條件下在香港居留工作,遠離傳統上承認,申請居留權所需符合的「通常居住」條件。

而對於港府提出的「釋法」要求,判決書指出由於法院並未參考港府希望解釋的1999年「釋法」內容,因此不接納此要求。

香港律政司此前希望透過外佣居港權案要求終審法院提請中國全國人大常委會澄清1999年解釋《基本法》的決議,以圖一併解決父母均非香港永久居民的中國內地「雙非」兒童問題。"

引用:
原帖由 4仔太郎 於 2020-7-27 18:06 發表
中國係你入籍前取消您居留權斷您後路 ..
英國變相要硬食 ..
呢招更加鼓勵人投奔英國
"呢招更加鼓勵人投奔英國"

係就好呀

引用:
原帖由 montejo 於 2020-7-27 18:20 發表

離境一段時間再回港,入境處要係解釋,提離港用的護照,你點解?
唔解, 出示香港身份證比入境處職員睇, 入境香港係冇任何條件

引用:
原帖由 meilancoo 於 2020-7-27 18:21 發表
應該唔只bno, 移民去任何一個國家都應該要咁, 對香港乜貢獻都冇,但著數就攞盡
X2

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-7-27 18:23 發表

中國一定唔係攪晒雙重國籍既人 . 只會針對某一類人 ..

依家講明係經 BNO 取得英籍 . 而呢類人跟本就未出現 ..
只要有BNO, 投資、專業技術移民英國都唔得?

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-27 18:25 發表

揸BNO逗留英國一段長時期的話,香港政府可以叫他們宣誓,有冇用BNO伸請居英權,如講大話被揭法便是刑事罪行,睇下有幾多人敢講大話
持入香港永久居民身份證入境香港要宣誓?!

若果只針對BNO人移民英國轉BC, 係冇可能, 正1 19學者!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]