• 瀏覽: 3,239
  • 回覆: 46
新冠肺炎疫情失控,政府今早(27日)召開特別行政會議,商討有關細節及推出加碼更「辣」的防疫措施。政務司司長張建宗公布4項新措施,包括全港食肆全日禁堂食、體育處所及游泳池關閉、限聚令收緊至2人,另會強制市民室外戴口罩。所有措施由周三(29日)凌晨起生效,為期7日,直至8月4日。

大家要堅守防疫最前線,盡量小外出,出外時要戴口罩及搓手液,回家要洗手消毒。

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200727/bkn-20200727093413890-0727_00822_001.html

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
全日禁堂食都可外賣至公園坐椅食,但限聚令收緊至2人有些跨張,如果一家三口,爸爸、媽媽或仔女,其中一個要分開
ps:政府會否限制除了上班和其他必要人仕外,其他人不得外出?

沽盜香 泰卿 脆華
街邊拮魚旦算唔算堂食

寫字樓sales行街 , 速遞d呀哥呀姐 , 鋪頭售貨,  上培訓堂果d人  點算?

大家滿意未?

自己人就限成咁,外來人就自由行

昨日(星期日)下午四時多,在旺角天橋上,很多工人姐姐沒有遵守四人限聚令 (有片),但無人執法!

政府自己上有政策,下有對策,政府官員玩忽職守,法例如同虛設!!

政府自欺欺人,愚弄香港人,簡直豈有此理!!!

https://youtu.be/oCGSj2MYEiU

喂!!!柒9鵝搞到香港甘L嚴重~阿習大快d派人落黎啦~呢個特衰正苦跟據基本法解釋~已到吾可以維持到應有既秩序同治安架啦!!!

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-7-27 03:33 PM 發表
全日禁堂食都可外賣至公園坐椅食,但限聚令收緊至2人有些跨張,如果一家三口,爸爸、媽媽或仔女,其中一個要分開
ps:政府會否限制除了上班和其他必要人仕外,其他人不得外出? ...
"一家三口"
即係叫人唔好周圍走囉, 食就外賣返屋企. 但又唔完全封晒, 留返啲空間, 俾啲人(2人同行)可以落一落樓行下.

引用:
原帖由 DJ/EX 於 2020-7-27 03:34 PM 發表
寫字樓sales行街 , 速遞d呀哥呀姐 , 鋪頭售貨,  上培訓堂果d人  點算?
停工停薪, 定搵公園食飯, 二揀一.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-7-27 04:51 PM 發表

停工停薪, 定搵公園食飯, 二揀一.
強制戴口罩,點係戶外食?

正確來講,呢啲措施只係限制華人,對於洋人、南亞、外傭就無人理!

引用:
原帖由 hkchowsam 於 2020-7-27 04:54 PM 發表

強制戴口罩,點係戶外食?
有d公司唔比員工係度食…例如舖頭無地方唔通係後樓梯食

支持政府德政👍

邊個反對嘅暴徒,一律用國安法拉晒佢地

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]