• 瀏覽: 15,634
  • 回覆: 407
  • 追帖: 1
+13
新冠肺炎疫情失控,消息指,政府今(27日)召開特別行政會議,商討有關細節及推出加碼更「辣」的防疫措施,包括不排除進一步禁

轉載 ~新冠肺炎疫情失控,消息指,政府今(27日)召開特別行政會議,商討有關細節及推出加碼更「辣」的防疫措施,包括不排除進一步禁止午市堂食、限制進入街市及超市人數及強制室外戴口罩。至中午12時許,行政會議通過周三起食肆全日禁堂食,另會強制市民室外戴口罩。

行政會議成員林正財昨(26日)表示,政府暫時無意用封城或禁足等極端措施,而是選用精準抗疫,所用方法需隨着事態一直微調,若疫情持續,防疫措施未來加辣屬合理,全面禁堂食是選項。

全面禁堂食,希望可以只是一個短時間。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200727/bkn-20200727093413890-0727_00822_001.html

強制室外帶口罩??我唔係好明

天氣咁熱,我買左支汽水企喺街上飲咁點算??

室外戴口罩,有d無得帶外賣返公司食嘅人就可以日日喺食晏果時練仙

引用:
原帖由 A1000 於 2020-7-27 01:06 PM 發表
新冠肺炎疫情失控,消息指,政府今(27日)召開特別行政會議,商討有關細節及推出加碼更「辣」的防疫措施,包括不排除進一步禁

轉載 ~新冠肺炎疫情失控,消息指,政府今(27日)召開特別 ...
係時候學下自己煮嘢食啦

食串魚蛋又得唔得呀?

我行街食支煙都犯法 

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-7-27 13:14 發表
強制室外帶口罩??我唔係好明

天氣咁熱,我買左支汽水企喺街上飲咁點算??
非必要都唔好啦!

林鄭應該果段行使特首職權,儘快向中央請求援助 !
毋須理會泛暴派黑醫護無理反對 !

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-7-27 13:25 發表

係時候學下自己煮嘢食啦
除咗自己識煮餸之外,亦都要帶飯盒返去食?

引用:
原帖由 老納 於 2020-7-27 13:29 發表
食串魚蛋又得唔得呀?
買咗串魚蛋,都拎返去室內食啦!

引用:
原帖由 turtoise123 於 2020-7-27 13:30 發表
我行街食支煙都犯法 
正正就係啲人,圍爐抽煙。如果其一個人有病毒,呼返d 煙出離,啲煙可以散到好遠嘅地方,為人為己。

跑步帶口罩會猝死呀

引用:
原帖由 A1000 於 2020-7-27 01:32 PM 發表

非必要都唔好啦!
好熱架大佬!
我尋日買左包飲品都唔敢喺巴士上飲,落車之後先敢飲
而家室外/室內強制帶罩,即係落左車都唔飲得

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-7-27 13:38 發表

好熱架大佬!
我尋日買左包飲品都唔敢喺巴士上飲,落車之後先敢飲
而家室外/室內強制帶罩,即係落左車都唔飲得
出邊戶外真係好熱,我哋啲草根都經常喺戶外走動,戴住個口罩轉頭就濕一個。一日隨時要換三幾個閑閑地。

唔取消外來人士家居檢疫,做乜都死

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]