• 瀏覽: 4,811
  • 回覆: 4
+3
引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-7-28 18:57 發表
1.護航艦隊有幾多枚攔截導彈?每一枚飛來的敵反艦導彈,就能消耗幾枚,甚至十數枚攔截導彈

2.好似…很難擊沉航母…德軍俾斯麥艦只被一枚魚雷打中,就瓜柴 ...
B子用單舵轉向偏偏俾魚雷打中,最後船員自行鑿沉

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-30 22:03 發表
同時用 3 部照射, 咁即係有一部盲?
即係 4面8方 就打到?
伯克用三部SPG-62,提康德羅加用四部,標二Blk 3B有紅外備份、標六呢啲唔使照明,真正瓶頸係可同時中導幾多支飛行中導彈

同等級防空艦可中導大約廿三十支

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-30 14:57 發表

11438651 11438652
樓主個 post 已經講左,系統對超低空反艦導彈探測距離最大是30公里(即探測到已很近。)

向艦隊發射100枚導彈(陸基發射),極有可能超過了宙斯系統的接戰能力,總有一兩枚打中。仲未計攻頂的彈道導彈的攻擊。

當其中一艦被擊中,整個艦隊很可能即時撤離。 ...
100支亞音速唔算難對付,30公里大約係110秒反應時間,大概四輪攔截就除去99%

但撈埋YJ-18三馬赫末段得返30秒反應,重有高音速灌頂攻擊就...嘿嘿嘿

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-31 14:42 發表
Thanks,
包唔包頭頂到的?
水下點防?
如果 炮彈先行 + 廉價無人機 + 舊式飛彈 可以打到嗎?
BMD需要雷達集中能量監視太空增加系統負擔,火力通道會少幾多,美國梗係唔自暴其短啦

反潛係獨立於防空功能,神盾系統電腦會統合雷達及聲納跟蹤資料,自動或手動分配目標俾火炮、垂發、直升機(LAMPS)、誘餌/干擾機

唔同於防空有咁高注目度,反潛方面各國都係秘而不宣,連魚雷射幾遠都係估估下

不論用咩手段進攻,唯一目的都係要運用過量火力令神盾面對超飽和,至有可能成功突防

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-1 22:05 發表

但東風17是否一樣原理嗎?
高音速乘波體飛行條件唔同於普通飛機導彈,亞軌道~低軌道高度空氣會拖低衛星,但空氣密度太低唔足以產生升力

所謂乘波體,形狀會設計成高音速下“騎住”自己產生震波去製造升力,效率比單純氣動升力更高

未來防空導彈要抵擋高音速武器,都要設計成乘波體至可以實施攔截

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]