• 瀏覽: 4,823
  • 回覆: 50
+3
引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-30 22:03 發表
同時用 3 部照射, 咁即係有一部盲?
即係 4面8方 就打到?
伯克用三部SPG-62,提康德羅加用四部,標二Blk 3B有紅外備份、標六呢啲唔使照明,真正瓶頸係可同時中導幾多支飛行中導彈

同等級防空艦可中導大約廿三十支

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-30 14:57 發表

11438651 11438652
樓主個 post 已經講左,系統對超低空反艦導彈探測距離最大是30公里(即探測到已很近。)

向艦隊發射100枚導彈(陸基發射),極有可能超過了宙斯系統的接戰能力,總有一兩枚打中。仲未計攻頂的彈道導彈的攻擊。

當其中一艦被擊中,整個艦隊很可能即時撤離。 ...
100支亞音速唔算難對付,30公里大約係110秒反應時間,大概四輪攔截就除去99%

但撈埋YJ-18三馬赫末段得返30秒反應,重有高音速灌頂攻擊就...嘿嘿嘿

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-7-28 09:35 PM 發表
根據過住中共反艦導彈戰績,美國佬企度零防禦,都未必可打中,你計呢數啲把春咩
希望美國佬都係呢個思維,實在太好啦。

Thanks,
包唔包頭頂到的?
水下點防?
如果 炮彈先行 + 廉價無人機 + 舊式飛彈 可以打到嗎?
引用:
原帖由 機龍 於 2020-7-31 12:35 AM 發表

伯克用三部SPG-62,提康德羅加用四部,標二Blk 3B有紅外備份、標六呢啲唔使照明,真正瓶頸係可同時中導幾多支飛行中導彈

同等級防空艦可中導大約廿三十支 ...

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-31 14:42 發表
Thanks,
包唔包頭頂到的?
水下點防?
如果 炮彈先行 + 廉價無人機 + 舊式飛彈 可以打到嗎?
BMD需要雷達集中能量監視太空增加系統負擔,火力通道會少幾多,美國梗係唔自暴其短啦

反潛係獨立於防空功能,神盾系統電腦會統合雷達及聲納跟蹤資料,自動或手動分配目標俾火炮、垂發、直升機(LAMPS)、誘餌/干擾機

唔同於防空有咁高注目度,反潛方面各國都係秘而不宣,連魚雷射幾遠都係估估下

不論用咩手段進攻,唯一目的都係要運用過量火力令神盾面對超飽和,至有可能成功突防

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-27 11:22 AM 發表
先用東風17打沉護衛艦,然後一切都好辦
更無可能打得中,驅遂艦移動更快

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-7-31 08:06 PM 發表
更無可能打得中,驅遂艦移動更快
高超音速=5馬赫以上,你乜野艦咁快?  

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-31 08:08 PM 發表

彈道導彈打固定目標一都有5至10米差,打移動目更難

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-7-31 08:18 PM 發表

彈道導彈打固定目標一都有5至10米差,打移動目更難
問題係東風21D呢類導彈唔係你講嗰種彈道導彈呢。

飽和打擊,連艦隊一起干

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-7-31 08:48 PM 發表

問題係東風21D呢類導彈唔係你講嗰種彈道導彈呢。
咁係咪咩

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-31 08:08 PM 發表

我都想知,戰機飛咁快都可以命中,戰艦反宜唔得都有既?

引用:

宇宙最強戰艦:美國大和號,光速!😂😂😅😅

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-1 02:08 PM 發表

我都想知,戰機飛咁快都可以命中,戰艦反宜唔得都有既?
飛彈在空氣中改變飛行路線容易。但導彈要在太空中改變就很難。
水漂彈能在最後進入大氣中有很強的機動性修改百公里的航程。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]