• 瀏覽: 4,822
  • 回覆: 50
+3
1.護航艦隊有幾多枚攔截導彈?每一枚飛來的敵反艦導彈,就能消耗幾枚,甚至十數枚攔截導彈

2.好似…很難擊沉航母…德軍俾斯麥艦只被一枚魚雷打中,就瓜柴

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-7-28 18:57 發表
1.護航艦隊有幾多枚攔截導彈?每一枚飛來的敵反艦導彈,就能消耗幾枚,甚至十數枚攔截導彈

2.好似…很難擊沉航母…德軍俾斯麥艦只被一枚魚雷打中,就瓜柴 ...
B子用單舵轉向偏偏俾魚雷打中,最後船員自行鑿沉

引用:
原帖由 oyear 於 2020-7-27 01:30 PM 發表

仲咩要擊沉?
求其中一野, 所有飛機都無用啦。架航母就癈左啦
被忽悠帶歪思路!

航母中一顆導彈,
不能起降戰機,
咪由佢停係戰埸囉,
反正都無作用了!

引用:
原帖由 機龍 於 2020-7-28 07:04 PM 發表

我意思就是所有艦艇都有弱點,美國航母被磚家高唱永不沉沒,其實是美國的一種宣傳手法

既然航母永不沉沒,就唔好嘗試打沉佢啦,不如拖佢去深圳蛇口做水上樂園喇,幾千美國水兵可以轉行賺人仔

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-7-28 06:57 PM 發表

2.好似…很難擊沉航母…德軍俾斯麥艦只被一枚魚雷打中,就瓜柴 ...
呢個唔奇怪。德軍俾斯麥艦係戰時裝備,裝滿彈藥同埋燃油,梗係一打就瓜啦。
佢嗰個小鷹級航母美國號,已經作為試驗艦,冇晒彈藥同埋燃油,梗係襟打啦。你俾佢入滿油、裝滿彈藥試吓,咪一樣一打就瓜。

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-7-28 07:07 PM 發表

被忽悠帶歪思路!

航母中一顆導彈,
不能起降戰機,
咪由佢停係戰埸囉,
反正都無作用了!
仲係負累tim
幾千人點疏散呀?
又驚第二粒導彈再黎,船就算唔係一兩粒彈可以沉,官兵還是會死的。

引用:
原帖由 機龍 於 2020-7-28 19:04 發表
俾斯麥不是船員自行鑿沉(是有想要這樣幹但是不成功)

根據過住中共反艦導彈戰績,美國佬企度零防禦,都未必可打中,你計呢數啲把春咩

引用:
原帖由 cnfr 於 2020-7-28 08:41 PM 發表

呢個唔奇怪。德軍俾斯麥艦係戰時裝備,裝滿彈藥同埋燃油,梗係一打就瓜啦。
佢嗰個小鷹級航母美國號,已經作為試驗艦,冇晒彈藥同埋燃油,梗係襟打啦。你俾佢入滿油、裝滿彈藥試吓,咪一樣一打就瓜。 ...
俾斯麥艦被一枚魚雷打中船舵,無法逃走(只能打圈);而當時英艦隊又逼近俾斯麥艦,唯有壯烈犧牲

引用:
原帖由 motivagodie 於 2020-7-27 02:40 AM 發表
美國海軍航母戰鬥群最堅固的盾牌就是宙斯盾級驅逐艦,那麼多少導彈才能突破宙斯盾防禦,進而可以攻擊航母呢?宙斯盾系統可以對抗導彈飽和打擊,同時進行高速搜索,精確跟蹤,信息處理和發射導彈攔截多個目標,防禦力非常強悍。

http://n.sinaimg.cn/sinakd10119/179/w606h373/20200725/542f-iwtqvym3333466.png

=

1艘宙斯盾 ...
現在戰爭打航母係三維攻擊,並唔係只有巡航彈方向,係太空天空水下既攻擊,難防好多

引用:
原帖由 motivagodie 於 2020-7-27 02:40 AM 發表
美國海軍航母戰鬥群最堅固的盾牌就是宙斯盾級驅逐艦,那麼多少導彈才能突破宙斯盾防禦,進而可以攻擊航母呢?宙斯盾系統可以對抗導彈飽和打擊,同時進行高速搜索,精確跟蹤,信息處理和發射導彈攔截多個目標,防禦力非常強悍。

http://n.sinaimg.cn/sinakd10119/179/w606h373/20200725/542f-iwtqvym3333466.png

=

1艘宙斯盾 ...

樓主個 post 已經講左,系統對超低空反艦導彈探測距離最大是30公里(即探測到已很近。)

向艦隊發射100枚導彈(陸基發射),極有可能超過了宙斯系統的接戰能力,總有一兩枚打中。仲未計攻頂的彈道導彈的攻擊。

當其中一艦被擊中,整個艦隊很可能即時撤離。

同時用 3 部照射, 咁即係有一部盲? 
即係 4面8方 就打到? 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]