• 瀏覽: 179,616
  • 回覆: 2,911
  • 追帖: 4
神經箭
你在樓上說:知無不言言無不盡。
以你又紅又專的 專【意思是學問頭腦很棒】,你解讀一下一樓的第二句所謂謠言:
“「疑似有100個示威者被防暴隊警員用護膝撞擊導致盤骨碎裂……涉事 警員必須被繩之以法。」”

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
熱賣及精選
引用:
原帖由 40342 於 2020-7-26 09:39 PM 發表

不是給人三次機會嗎,自己說的你又不敢認,裝扮成第三者,真不知醜字點寫。

樓主好大方,你可以隨便講,讓大家更清楚你的真面目。

希望你記得大律師公會名冊上沒有名字的,不可再自稱大律師,不是磚業人士。 ...
你講得咁白會傷磚業人士個心㗎!
而家係十四個網友恰緊一個磚業人士喎!
如果我係磚業人士就告到呢十四位網友甩褲。
咁仲成世界嘅!網絡欺凌喎!
仲係磚業人士被一小撮人欺凌添!

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-26 08:49 PM 發表

發帖者說的某個網友出一些帖子的目的是“抹黑港府、污衊祖國”。
這個發帖者就是活生生的例子在造謠。
咁得閒「狗拿耗子」,閣下肯回覆你拉黑我之前問你個問題未?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-7-26 09:45 PM 發表

你講得咁白會傷磚業人士個心㗎!
而家係十四個網友恰緊一個磚業人士喎!
如果我係磚業人士就告到呢十四位網友甩褲。
咁仲成世界嘅!網絡欺凌喎!
仲係磚業人士被一小撮人欺凌添! ...
當年有磚業人士話要網友道歉,否則告人,被我踢爆根本不能提告,磚業人士結果啞口無言。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-26 09:40 PM 發表

神經箭
你在樓上說:知無不言言無不盡。
以你又紅又專的 專【意思是學問頭腦很棒】,你解讀一下一樓的第二句所謂謠言:
“「疑似有100個示威者被防暴隊警員用護膝撞擊導致盤骨碎裂……涉事 警員必須被繩之以法。」” ...
簡單啲啦!你叫嗰一百位示威者企出嚟睇下邊個盤骨碎裂,直接告警察咪得囉!(唔使用疑似、也許、或者等詞彙。)

盤骨碎裂好大件事㗎,可以影響生育,大小便失禁。

我支持你做代表暴徒律師出庭。
彰顯公義呀!

記得同法官講:我嘅當事人疑似盤骨碎裂導致大小便失禁,有機會不育。
懇請法官重判。

引用:
原帖由 40342 於 2020-7-26 09:51 PM 發表

當年有磚業人士話要網友道歉,否則告人,被我踢爆根本不能提告,磚業人士結果啞口無言。
佢咪一樣叫我道歉,又話要告我。
搞到我而家仲有啲驚,我疑似染上法律恐懼症添!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-7-26 09:45 PM 發表
咁得閒「狗拿耗子」,閣下肯回覆你拉黑我之前問你個問題未?
不要吹水。
一樓列出了五個“謠言‘’,然後 #2 之後又有好幾個。
你選擇其中一些來分析。
然後在那些所謂“謠言”的基礎上,你問我答。
這樣好不好?

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-26 09:59 PM 發表 

不要吹水。
你選擇其中一些來分析。
這樣好不好? ...
咁就唔吹水啦:

我問你答,就呢條啦。
5. 「太多資料顯示,病毒源自武漢P4 實驗室。【最近更有傳言-- 石正麗已逃亡】。」

你嘅資料係邊度嚟?又係係網上?
有無核實?

至於石正麗逃亡,佢而家身處邊度?

又點解會向朋友圈發一段咁嘅對話:
石正麗在朋友圈再發聲.
“親愛的朋友,我和家人一切安好!不管有多困難,都不會出現'叛逃'謠言中說的情況。我們沒有做錯什麼,我們心中有對科學堅定的信念。一定會有雲開 日出的那一天。”在一張於5月2日在網絡流傳的石正麗朋友圈截圖中,看到了上述文字及九張生活照片。該朋友圈確為石正麗本人所發

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-26 09:59 PM 發表

不要吹水。
你選擇其中一些來分析。
這樣好不好? ...
你嘅招數 大家都好清楚 首先話有疑似五十幾個示威者死亡 跟住就話要改革警察 撥亂反正 再跟住我同你討論冇五十幾個人死亡 你就話我離題 只能夠討論點樣改革警察 至於死咗50幾個嘅事實 就不能討論

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-7-26 08:49 PM 發表

作為一個磚業人士,在未經核實真偽發出疑似等假訊息。

是樓主別有用心定磚業人士別有用心?

磚業人士不停用疑似、也許、網絡傳聞發放假訊息。用心何在?

作為磚業人士無分析能力?
一個簡單例子,太子8、31事件,磚業人士話死咗57人死。
一個簡單到連市井蟻民都知嘅事實,求其一個死者家屬企出嚟,呢個政府即刻玩完。
亞磚業人士唔會唔知呀!
磚業人事咁做係有咩目的? ...
師兄,涼心,白條,道友一定唔係果位專業人士,因為果位專業人士樣子相當之不好看同土氣十足,但涼心,白條,道友一睇個名就估到係英明神無,玉樹臨瘋啦,根本係兩個人黎架.

引用:

不要吹水。
你選擇其中一些來分析。
這樣好不好? ...
道友,你又忍唔住踩隻腳入黎,慘囉,食左藥未,小心身體.

造謠未黑係你特性,我地都睇慣左啦,樓主只係舉左一部份例子出黎供大家輕鬆下,你條友要唔要再接再厲.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-26 10:12 PM 發表

你嘅招數 大家都好清楚 首先話有疑似五十幾個示威者死亡 跟住就話要改革警察 撥亂反正 再跟住我同你討論冇五十幾個人死亡 你就話我離題 只能夠討論點樣改革警察 至於死咗50幾個嘅事實 就不能討論 ...
佢無講係疑似.

附件

Screenshot_13-1.jpg(133.43 KB)

2020-7-26 10:28 PM

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-7-26 10:14 PM 發表

師兄,涼心,白條,道友一定唔係果位專業人士,因為果位專業人士樣子相當之不好看同土氣十足,但涼心,白條,道友一睇個名就估到係英明神無,玉樹臨瘋啦,根本係兩個人黎架. ...
你講嘅應該係真,網友上傳咗一幅疑似係磚業人士嘅相,相中人極度猥瑣,仲有啲禿頭。
呢位衛道咁靚仔無理由係磚業人士。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-7-26 10:28 PM 發表

佢無講係疑似.
係喎 身體咁唔小心 會唔會求師兄你放佢一馬

@直線國國王 【一樓】
我在樓上舉出了 “造謠”這個詞的意思。你是否認同?
此外,我還剖析了你們為啥是疑似XX,以及你出帖子的疑似動機。如下:
===========
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-26 07:35 PM 發表

神經箭
朋友,這不是風格問題。
A。本版有大約14個人隨時有能力上傳
1.中國歷史知識;地理知識;
2.中國的四書五經引文;
3.某些民主派從政者的“黑材料”,某些建制派議員的“壯舉”。
4. 收藏了本版【在他們眼中右派】一大堆截圖,隨時攻擊網友。
5.久不久開一些帖子專門議論那些“右派”。
6. 總是如影隨形,一堆人攻擊/欺凌網友。
B。 這些入還有一些特徵:
密匝匝蟻排兵-- 常常圍爐取暖。
=====
c。 一樓說的“謠言”,那些句子很多都包括“疑似”這個詞兒。
===
D。, 那麼,根據剛剛說的A,B 段, 如果我說‘這大約14人是疑似XX黨。’
你認為紅字那句是否造謠?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]