• 瀏覽: 1,585
  • 回覆: 16
攬炒派話要奪取35+的立法會議席,目的是要癱瘓政府,否決一切政策,包括了財政預算案,誓要政府停擺,獲得他們想要的訴求。

假如財政預算案被否決,會有什麼後果?

所有公務員、公營機構僱員、NGO僱員、八大教職員,津助中小學教職員,全部都冇糧出!

仲有,老人金、長生津、殘疾人士津貼、綜合援助金,全部冇得發放!

因為冇錢,所有政府、NGO同公營機構嘅服務都會停止!

即是說,所有公立醫院也會停止服務,市民不能夠再有公營醫院的服務,不能負擔私營醫院服務的市民,只有自生自滅。

試問一下,有多少人願意為咗啲攬炒派嘅所謂嘅訴求,唔出糧唔攞老人金唔攞綜援,直接犧牲自己的切身利益如此偉大?

只要上述利益受到影響的人士,加上支持他們的親朋,每人一票投放畀攬炒派的對手,攬炒派喺立法會選舉輸硬!

宣傳上,強調投錯票畀攬炒派就會冇糧出、冇老人金攞、冇綜援攞!

引用:
原帖由 patrickcmk 於 2020-7-25 08:05 PM 發表
攬炒派話要奪取35+的立法會議席,目的是要癱瘓政府,否決一切政策,包括了財政預算案,誓要政府停擺,獲得他們想要的訴求。

所有公務員、公營機構僱員、NGO僱員、八大教職員,津助中小學教職員,全部都冇糧出!

仲有,老人金、長生津、殘疾人士津貼、綜合援助金,全部冇得發放!

即是說,所 ...
危言聳聽完未? 吹大啲話香港會停電呀嗎

家下林鄭唔洗35+,香港都癱咗。 疫情日日升,佢咩都唔做。

引用:
原帖由 chingbbb123 於 2020-7-26 00:44 發表

原來你甘無知,唔清楚否決財政預算案既後果!
而家轉呔都未遲!

希望係啦

引用:
原帖由 chingbbb123 於 2020-7-26 12:44 AM 發表

曱甴最愛危言聳聽🤓🤓🤓🤓

已經將策略email畀民建聯、自由黨同新民黨,希望佢哋好好運用啦!

如果冇左老人金、長生津同埋綜援,好多老人家唔知點樣生活,加上NGO嘅老人服務都冇埋,即係話將會有更多老人社會悲劇嘅出現!

引用:
原帖由 patrickcmk 於 2020-7-27 11:01 PM 發表
已經將策略email畀民建聯、自由黨同新民黨,希望佢哋好好運用啦!
俾自由黨,靠自由黨母豬能上樹,成個自由黨每只都係25反骨,經民聯之所以退出該黨,就係唔想同25仔共事。

引用:
原帖由 Retired2019 於 2020-7-26 12:47 AM 發表
家下林鄭唔洗35+,香港都癱咗。 疫情日日升,佢咩都唔做。
林鄭叻過美國總統?

睇下啲數字,淨係攞綜援同埋老人金嘅都超過一百萬人,出少一個月畀佢哋都未必生活得到,所以立法會延期只係令到攬炒派輸遲一年。

計劃種類

個案數目
(截至2020年5月31日)

申請數目
(由2020年4月1日
至2020年5月31日)

綜合社會保障援助(綜援)計劃

227 082

14 700

綜援長者廣東及福建省養老計劃

1 088

公共福利金計劃高齡津貼

272 307

5 216

高額長者生活津貼

528 395

7 635

普通長者生活津貼

50 288

2 020

廣東計劃

18 558

福建計劃

1 815

傷殘津貼

153 988

5 167

引用:
原帖由 patrickcmk 於 2020-7-25 08:05 PM 發表

即是說,所 ...
否決財政預算,特首可以解散立法會,再選過!

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]