• 瀏覽: 6,735
  • 回覆: 82
+5
在商業電台任職達15年的資深傳媒人潘小濤因私人理由請辭,潘將會主持叱咤903節目《在晴朗的一天出發》至8月7日,但日後仍會以嘉賓身份主持部份雷霆881的節目。對於潘小濤離職一事,坊間有不同揣測,有指與商台續牌的中期檢討有關,惟商台回應指曾「多番挽留」潘小濤。
昨日(22日)有報道指資深傳媒人潘小濤已向商台請辭,潘今早(23日)於叱咤903節目《在晴朗的一天出發》證實事件,他將主持《晴朗》至8月7日。雖然潘將離職,但仍會以嘉賓身份主持雷霆881的節目《串》及《讀懂中國》。
對於潘小濤離職一事,外界揣測或跟商台續牌的中期檢討有關。商台於2016年獲政府續牌12年至2028年,並於2022年作中期檢討。通訊局於2016年時因應商台續牌所做的公眾意見調查報告,曾經點名批評潘小濤及前主持李慧玲,指二人主持的節目令人反感。
商台回覆指,潘小濤因私人理由請辭,經多番挽留及與潘小濤商討後,由8月開始潘小濤將以嘉賓身份,主持雷霆881逢星期一晚的新節目《國際線》之《串》,以及星期日晚的《讀懂中國》,而潘會主持叱咤903節目《在晴朗的一天出發》至8月7日。商台表示,感謝潘小濤一直為廣大聽眾開拓對國內政情認識的深度及闊度,亦感謝潘小濤15年來的盡心服務及貢獻。

哈哈, 我係某大傳媒機構的CEO, 我最清楚人事部門的運作立即踢爆殤台的陰毛.
殤台今年以來的廣告量跌咗九成, 依家係吊緊鹽水, 可能隨時捱唔住要摺台.
殤台言論反中亂港, 阿爺早已不滿, 以前中央駐港機構係弱勢, 對香港的反華勢力無著力點, 依家北京已重新部署在港機構, 實施對香港全面管治權.
潘小桃係殤台的負資產, 此人的言論盲目偏激日日都發開口夢打咀炮反中亂港, 佢跟臭口玲係企在靈堂兩邊的紙紮金童玉女.
殤台係大機構炒老屎忽係唔會用個[炒]字, 一定係叫潘小桃自己寫辭職信, 作個私人理由辭職, 講真依家香港經濟環境咁惡劣, 潘小桃要養老婆仔女, 手停口停, 佢又唔係富二代食飽無憂米, 基佬雲警告潘小桃佢唔自己寫辭職信就要吃不了兜著走後果自負, 依家潘小桃寫辭職信, 殤台又詐詐蒂蒂話要挽留佢, 日後潘小桃再以自僱老板方式在殤台做節目, 即係打散工QQ清, 如同另一個白痴仔鮑萎沖打散工做光明頂節目, 殤台清除咗潘小桃呢件淤血又保存良心僱主形象, 真係 sure win.   

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20200723/IWWUTD6CGH4VZFXSYGSBVXML44/

提示: 違規內容已被屏蔽
呢條友不知所謂

佢仲唔走,等搏拉呀?

商台係老尾攻擊中共在港嘅喉舌,潘生搵唔少喇,留啲比人搵下

或者人哋BNO移民做地盤。

唔返大陸但又話係中國通個下晒飛利

盲反中L冇好下塲。

可能要移民去大英帝國

引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2020-7-25 05:15 PM 發表

點解樓主咁Q得閒成日上嚟鳩噏,博乜?
彼此彼此喇,
你屙篤尿照下自己就知.

引用:
原帖由 jumboleung 於 2020-7-25 05:17 PM 發表
佢仲唔走,等搏拉呀?
去台灣搵台幣22K月薪.

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-7-25 05:16 PM 發表
呢條友不知所謂
一個潘小桃, 一個光頭紹, 兩條友沆瀣一氣都係唔敢返大陸卻自稱[中國問題磚家].

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-25 05:33 PM 發表
彼此彼此喇,
你屙篤尿照下自己就知.
我小人物點同你大人物比
就係大人物做大事,真想唔到會鳩噏浪費時間咁無聊

引用:
原帖由 Retired2019 於 2020-7-25 05:21 PM 發表
商台係老尾攻擊中共在港嘅喉舌,潘生搵唔少喇,留啲比人搵下
潘小桃有兩份主要收入, 一份係殤台做節目鳩吹, 一份係毒果報寫痞文亂作, 潘小桃可能步臭口玲後塵, 肥佬泥唔畀佢寫嘢.   

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-7-25 05:28 PM 發表
盲反中L冇好下塲。
國安法一出, 個個變契弟走得摩.

鍵盤翻頁
左右