• 瀏覽: 3,893
  • 回覆: 37
老共不承認中華民國護照,難到影響100多個國家對台灣免簽證???難到影響台灣人旅行岀國???如果回大陸,誰會拿BNO或中華民國護照入境???如果說不讓持BNO的香港人出入境,對不起,現在出入境香港只需香港身份證或特區護照,英國也沒要求香港人續領BNO,如果說乾脆讓香港人出境,那真的是終極攬炒。。。不是說想香港太平嗎?那班黃絲現在有人接受,為什麼不放人???他們要去英國咪有得他們去囉。。

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-7-25 01:13 發表
老共不承認中華民國護照,難到影響100多個國家對台灣免簽證???難到影響台灣人旅行岀國???如果回大陸,誰會拿BNO或中華民國護照入境???如果說不讓持BNO的香港人出入境,對不起,現在出入境香港只需香港身份證或特區護照,英國也沒要求香港人續領BNO,如果說乾脆讓香港人出境,那真的是終極攬炒。。。不是說想香港太平嗎?那班黃絲現在有人接受,為什麼不放人???他們要去英國咪有得他們去囉。。 ...
其實只要中國唔認BNO,咁揸住呢本野出事嘅人就返唔到香港。英國唔食呢條友,呢條友就會變國際人球。如果英國都唔接收呢條友,即係表明BNO冇原居地可以返。你覺得冇原居地可以返嘅護照又會有幾多個國家會認?🤔

引用:
原帖由 香港人1號 於 2020-7-25 01:23 AM 發表

其實只要中國唔認BNO,咁揸住呢本野出事嘅人就返唔到香港。英國唔食呢條友,呢條友就會變國際人球。如果英國都唔接收呢條友,即係表明BNO冇原居地可以返。你覺得冇原居地可以返嘅護照又會有幾多個國家會認?🤔 ...
冇錯

以前果D又要渣BNO
到有事果陣
又走去求中國領事館求救的情況
將不會再出現

當然出境過電腦淨系Check香港身分證, 但出境時/買機票時都會睇護照.

咁系唔系BNO冇得走?

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-7-25 01:57 發表
當然出境過電腦淨系Check香港身分證, 但出境時/買機票時都會睇護照.

咁系唔系BNO冇得走?
咁係預防有人用特區護照買票,目的地入境用BNO

呢批人有機會返唔到香港

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-7-25 01:13 AM 發表
老共不承認中華民國護照 ...
完全兩回事
台灣省現在由偽政權管理,中央就算唔承認前朝護照只能影響中共管理地區
但香港已經回歸祖國,中央唔承認代表特區政府都唔承認
你可以唸下如果台偽唔承認ROC護照,手持ROC護照仲可以出入台灣省咩?

除左PRC地區出入境之外,估計仲有兩個較細既影響
一、領事保護,外地出左事就不能提供協助,BNO持有人只能找英國領事送你去倫敦
二、外地犯案,如果BNO持有人被遣返,都係遣返去英國

引用:
原帖由 leechilam 於 2020-7-25 01:13 AM 發表
老共不承認中華民國護照,難到影響100多個國家對台灣免簽證???難到影響台灣人旅行岀國???如果回大陸,誰會拿BNO或中華民國護照入境???如果說不讓持BNO的香港人出入境,對不起,現在出入境香港只需香港身份證或特區護照,英國也沒要求香港人續領BNO,如果說乾脆讓香港人出境,那真的是終極攬炒。。。不是說想香港太平嗎?那班黃絲現在有人接受,為什麼不放人???他們要去英國咪有得他們去囉。。 ...
共產黨幾時有話過唔放班黃人去英國呀? 非常歡迎班黃人走晒去英國,放棄埋中國藉,香港永久居民身份,做個黃面英國人,但共產黨唔承認BNO係旅遊證件同黃人去英國係兩回事.

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-25 11:30 發表

完全兩回事
台灣省現在由偽政權管理,中央就算唔承認前朝護照只能影響中共管理地區
你可以唸下如果台偽唔承認ROC護照,手持ROC護照仲可以出入台灣省咩?

一、領事保護,外地出左事就不能提供協助,BNO持有人只能找英國領事送你去倫敦
二、外地犯案,如果BNO持有人被遣返,都係遣 ...
仲有入境國會考慮持證人會否有原居地接收

中國不承認,英國不肯收,到時就滯留入境國,要入境國花錢養

入境國就會考慮仲俾唔俾BNO持證人入境

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-25 11:30 AM 發表

完全兩回事

二、外地犯案,如果BNO持有人被遣返,都係遣 ...
在旅遊方面,如果中國唔承認BNO係有效旅遊證,必然會有相當一部份國家唔比BNO入境,所以有些BNO死硬派出去旅遊都要帶住特區護照以防萬一,當然可能有些同英國係死黨的國家仲係肯比BNO入境,但BNO已功力大減,仲要面對回港時被CHECK的風險,所以如果因旅遊而去攞BNO真係唔化算,至於因BNO去英國定居,根本就唔使有本實體BNO在手,用特區護照入英國,英國查到該人有過BNO就得了,然後就根據6條件去審核居留資格,呢方面,就睇中央用咩方法去應對了,今日CY的FB就叫呢班人在做英國人和做中國公民,香港永久居民中任選其一.

引用:
究竟你知唔知 點解中國不承認BNO 護照 先? 你完全搞錯哂了!

其實你知唔知自己講緊乜。
中方不承認bno,係因為英方單方面違背當年中英聯合聲明備忘錄,承諾不會給予居英權 比持有bno嘅港人。 呢樣嘢係中方嘅反制措施 ,同中華民國護照有乜嘢關係?
再講 ,既然你都識講冇乜實際影響,咁即係話而家想走嗰班王狗可以繼續走啦,有人唔畀佢哋走嗎?
不過黃狗一向智力比常人低,又鍾意睇洗腦假資訊,佢哋點會明呢啲嘢。

買機票要睇護照,如果返內地或返香港,唔可以用BNO
引用:
原帖由 lpj88 於 2020-7-25 01:57 AM 發表

咁系唔系BNO冇得走?

冇事冇過果陣
你用任何招數
進出香港去世界各地
都冇問題

但當在外地出事
中國又拒絕協助持BNO人士時
就....,.......
自己諗啦

你望下本BNO, 寫明香港必定會接收護照持有人. 不承認BNO 咪就係推翻呢個承諾law.
呢個承諾係當初中英談判結果. 既然英國反口推翻協議, 中國亦無需要再守.
比BNO 入境既第三國, 係唔可以再將BNO 持有人遣返香港. 比唔比入境自己諗了. 當然敍利亞難民都入到歐洲啦, 無話唔得既.

英國發出既BNO護照, 有乜事, 宜家其他國家可以無條件將持有人遺返中國香港. 除BNO外仲有邊一款護照係咁? 香港會接收其他國家遺返持中華民國護照既罪犯嗎?
你估所謂不承認, 只係大使館唔再幫手咁簡單呀?

睇樓主個智將款, 真係連BNO 都未摸過就係度鳩up.

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-25 14:26 發表
買機票要睇護照,如果返內地或返香港,唔可以用BNO

只要入境時發現離境超過6個月,就請佢入房,出示出境時嗰本護照,發現用BNO就可以做野

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]