• 瀏覽: 1,165
  • 回覆: 17
政府唔係已經聽取所有専家意見去決定所有封關同防疫缺口咖咩????? 還是這些専家全後知後覺而家先馬後炮?????????????
政府所謂可放可收措施玩4全民!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

《香港01》獨家報道由海事處發出的電郵,揭露六艘遠洋貨船因有船員確診新冠肺炎,正在南丫島一帶隔離。衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君在記者會上確認有關事件,現時約有140名船員在該批船上隔離,不准埋岸。

張竹君指該六艘貨船,每艘各有一人確診。張指該批確診船員是經機場抵達香港,衞生署其後證實船員結果呈陽性後,才發現他們已登上貨船,故把船隻隔離。

港府日前指,7月10日起新措施已要求獲豁免強制檢疫的船員來港前48小時內取得呈陰性的檢測結果,船員再留下深喉唾液樣本檢測,便可離開。但當中五名船員在新措施後訪港仍然確診,意味措施仍未奏效。有傳媒提問會否堵截豁免船員檢測等漏洞,張僅無奈表示,「呢個唔係我可以決定」。

有傳染病科醫生認為,船員抵港留下深喉唾液樣本後,應在亞博待至有報告結果,才可離開,又促政府檢討更換船員安排,避免船員自世界各地湧港換班。

海事處海港巡邏組一名海事經理,本周二(21日)發電郵予業界,指從衛生署港口衛生科得知,有六艘貨船因有船員的新冠病毒檢測呈陽性,因此已被要求在香港海上隔離14日。

張竹君:證實確診後 發現船員已登船

衞生防護中心傳染病處主任張竹君在新冠肺炎記者會上回答傳媒有關提問,確認六艘南丫島貨船,每艘各有一人確診,國籍分別為菲律賓、印度、俄羅斯及黑山共和國。張指確診船員是經機場抵港,衞生署其後證實船員結果呈陽性後,才發現他們已登上貨船,故把船隻隔離。

有業界人士透露,專供大船停泊的錨區自7月初起便長期爆滿,現時每日有近150名船員到港,較以往多兩至三倍。有傳媒提問會否堵截豁免船員檢測等漏洞,張僅無奈表示,「呢個唔係我可以決定」。

港府月初要求船員出發前檢疫 5人疑抵港後「陰轉陽」

該批船隻最早一艘在7月11日抵港,最早隔離的貨船是在12日正式開始。翻查確診船員資料,五名船員抵港時間均在7月10日實行新措施後才抵港,至少三人向衞生署表示有病徵(見表)。當中1476個案的40歲男船員稱有發燒、失去味覺及嗅覺,早在11日從菲律賓抵港前,在9日已經發病,並由港口衞生科轉介送院。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/01偵查/501899/新冠肺炎-染病外籍船員未待檢測結果已登船-豁免檢疫再現漏洞

呢次漏洞嘅播毒者仲要係外地嘅加強版病毒, 政府重唔立即截左班更換班次嘅集散海員, 又想玩咩啊

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-7-24 06:33 PM 發表
求爆得爆⋯滿意未
唔是人~人為
人類中的人渣
玩攬炒嘅都話好滿意

六隻船,分別每隻有一個確診,有無咁巧合啊!都係外國遠洋翻來

引用:
原帖由 layhoyeah 於 2020-7-24 06:19 PM 發表
政府唔係已經聽取所有専家意見去決定所有封關同防疫缺口咖咩????? 還是這些専家全後知後覺而家先馬後炮?????????????
政府所謂可放可收措施玩4全民!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200723/363102762659090432.jpeg/WuP2E8blphWQm21iQdJi20oTJk ...
7月1日同選舉,都多過里班人拿,想轉移視線呀

全世界都禁止

只得香港同新加坡可以上岸

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-7-25 01:46 PM 發表

7月1日同選舉,都多過里班人拿,想轉移視線呀
6月開始放寬機組同海員時已經開始傳了, 而7月1日係加速傳播
到而家先知海員換班次嘅漏洞, 可惜政府仲未立即處理.....
呢啲海員到港替更有3日檢測真空期, 未有檢測結果政府又冇強制佢地不能到處走....
到今日都仲未處理呢個咁重要嘅漏泂問題
呢啲海外嘅人嘅病毒已經係變種一類, 傳播力好強

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2020-7-25 01:53 PM 發表
全世界都禁止

只得香港同新加坡可以上岸
新加坡都收緊左...所以佢地走晒嚟香港

今日又創單日新高確診

引用:
原帖由 layhoyeah 於 2020-7-25 05:42 PM 發表

新加坡都收緊左...所以佢地走晒嚟香港
777: 香港取代新加坡成為國際航運中心

引用:
原帖由 layhoyeah 於 2020-7-24 06:19 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200723/363102762659090432.jpeg/WuP2E8blphWQm21iQdJi20oTJk ...
🤔以為每隻船上都會有船醫?
比他們管理船上所有人?
結果船醫能力有限...

反而71遊行現場沒有安排醫生管理遊行者...
遊行者出事...都唔知要找邊個...

船上有病都可以即刻找船醫,
遊行有病要自己去找私家醫生...

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-7-25 06:24 PM 發表

🤔以為每隻船上都會有船醫?
比他們管理船上所有人?
結果船醫能力有限...

反而71遊行現場沒有安排醫生管理遊行者...
遊行者出事...都唔知要找邊個...

船上有病都可以即刻找船醫,
遊行有病要自己去找私家醫生... ...
換班呢批人喺等候檢測結果果3日係可以在香港到處去....
7月1係令機組&海員確診嘅人嘅病毒加快傳開去

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-7-25 06:19 PM 發表

777: 香港取代新加坡成為國際航運中心
呢次真係處理得好差

唉...真係唔知政府搞咩, 善待外人, 苦果郤要市民自嘗; 大開中門輸入病毒, 讓市民早前幾個月既防疫努力, 全付諸流水,  由最初既輕微個案變成了大爆發,  令香港原本已漸見曙光, 重新推回黑暗.....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]