• 瀏覽: 6,517
  • 回覆: 31
+4
【中美角力】美軍單日遣5機飛南海 解放軍同日宣布封海演習
國情動向 14:32 2020/07/24

南海局勢再生波瀾。美軍周四(23日)一日內派出5架軍機飛赴有關海域上空,同日解放軍發布封海公告稱,將於7月25日至8月2日在南海的門戶、雷州半島以西海域,進行大規模實彈演習。

據解放軍95180部隊發布的封海公告,屆時禁止相應海域一切海上航行及漁業作業,船隻必須停泊港內禁止出海。公告還強調,此次打靶覆蓋範圍廣、彈藥威力大,擅自出海被誤炸誤傷的危險極大。

▲ 內媒圖片

據北京大學海洋研究院「南海戰略態勢感知計劃」平台周四發布消息,當天一架美軍P-3C反潛巡邏機從台灣南部海域進入南海,向西飛行一段距離後折返;同日晚上8時至9時,美國空軍的一架RC-135W偵察機和一架P-8A反潛巡邏機又從台灣南部海域進入南海,朝廣東省方向飛行;另當日還有4架美國空軍KC-135R空中加油機先後出現在西太平洋海域,其中2架進入南海上空。

此前,美國雷根號航空母艦戰鬥群、日本海上自衛隊、澳洲國防軍和19日起在菲律賓海進行聯合軍演美日澳三國聯合軍演,加上美國勒令關閉中國駐休斯敦總領事館,致使中美關係緊張情勢節節攀升。

我仲以為南海係寫錯,應該係海南。
縮在自己家門口就大大聲話演習係反制對方,真係冇D骨氣。
好令人失望

唔知地點係邊?  標係大地圖比大家睇下。

美日澳夠菲律賓海話南海

DF26打靶!!!

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-24 03:39 PM 發表
唔知地點係邊?  標係大地圖比大家睇下。

導彈打靶
更新編輯:據某來源消息,這是某空X師蘇35的打擊演練

最有震懾力係用東風21D打航行中既靶船,最好係有公告片比全世界睇

樓主唔識睇 呢一場演習係畀越南睇嘅 夠膽打 越南就試下 而家南海島嶼 淨返嘅主要國家只有菲律賓 但係睇嚟菲律賓都唔係好睇好美國 如果唔係美國咁遠過嚟幫佢開聲 佢都冇乜反應

引用:
原帖由 大地之翼 於 2020-7-24 05:29 PM 發表
最有震懾力係用東風21D打航行中既靶船,最好係有公告片比全世界睇
一樣可以話你做假姐,船無大幅移動,目標位置原全掌握之中,分分鍾仲可以話架船發出導引信號添呢。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-7-24 05:58 PM 發表

一樣可以話你做假姐,船無大幅移動,目標位置原全掌握之中,分分鍾仲可以話架船發出導引信號添呢。
都係嗰句,信既自然會信

係做比5毛,小粉紅睇,可繼續打飛機。

一無歌頌強國個貼就靜晒  出嚟開工護主喇

話明打飛機,當然喺呢埋打,唔通行出街大街大巷打咩

引用:
原帖由 碌都負唔到 於 2020-7-24 08:40 PM 發表
一無歌頌強國個貼就靜晒  出嚟開工護主喇
黃色唐狗今個月終於收到狗糧,出晒嚟吠

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]