• 瀏覽: 5,246
  • 回覆: 26
+2
每年逢到流感高峯來臨,總聽到醫護界指責床位不足、人手短缺醫生喪加班。今回新冠爆發,香港醫學會居然説床位夠、人手足表示不需內地醫護馳援,倒也奇聞。
其實香港黃醫護年初罷工救港,抱怨口罩、防護服不夠,政府道德綁架推「手足」去死,現在有人代上前線「殉道」,不應該樂見其成嗎?

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.
香港醫學會會長蔡堅高齡七十有一,又愛罷工,咪自己好好保重身體一邊涼快去,啲粗重工夫咪比內地醫護搞囉!

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-7-24 10:00 AM 發表

要保障歐美檢測劑的利益, 及保障參與71示威和711非法初選播毒者的私隱, 醫護界又不惜掉轉啲說話來講啦
香港核心價值,有著數要搲到盡。香港醫學會居然會忽然温良恭謹讓,好好笑。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-7-24 10:02 AM 發表

大家有沒有發覺醫護界最多政府代言人, 而不需要政府同意就發聲
好戲在后頭,「泛暴式初選」下,衛生服務界誕生了一個IT員工「罷工救港」余慧明當候選人,以後更加是一人一把聲了。不過看來以後要改革醫委會,也不用非醫界人士才可當委員了。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-24 10:35 AM 發表
公營醫療系統爆煲,大家唔記得香港私人醫療機構嘅資源係好充足㗎,兩個一齊計,香港醫療資源絕對充足!

所以,特首可以向私人醫療機構,尤其係大型私家醫院,指派醫療任務。

家陣每日百幾個確診者,可以向佢地平均攤派名額。私家醫療機構資源充足,千祈唔好浪費啦! ...
原來條數係咁計

引用:
原帖由 wskwan 於 2020-7-24 11:36 AM 發表
為反而反,理得你基層市民死活...
這次新冠下內地醫護來港馳援是個楔子議題,撕開本地醫護抗拒內地醫護到港行醫的防線。若然內地醫護在香港抗疫出色,既有先例,醫學會班人以後就可能給人分薄利益了。當然要想盡辦法反對啦。

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 11:59 AM 發表

今朝搭車電台黃節目已為醫學會打底
稱內地醫護不合香港"規矩"云云
所以三月份中國馳援各國包括意大利、西班牙又怎解釋呢?黃人已經自我升呢比白人更高尚?這是以下犯上的死罪啊

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 12:45 PM 發表

人為財死...老共又如何

即使香港死一大堆人又何妨?
只是重黠係最重要係自己無事
留返條命等收錢
馳援四海保平安
唯獨不能進香港

引用:
原帖由 Retired2019 於 2020-7-24 12:16 PM 發表
一早話咗醫畜護畜,真係冇講錯。 你哋睇下個菜主席畜牲到哩。唉, 犯民真係害死人。
反中反到失心瘋

引用:
原帖由 G36 於 2020-7-24 12:45 PM 發表

人為財死...老共又如何

即使香港死一大堆人又何妨?
只是重黠係最重要係自己無事
留返條命等收錢
你這評語讓我想起昨晚的「金錢爆」科學數據的統計分析,結論是:

1 美國人死愈多、美股升愈猛、特朗普選情愈有利。

2 三月份平均死5-8人美股升1點。最近開始有邊際效應,死20人才升1點。要美股再漲,美國人要死多點死快點才行。

我再總結一句
「人間地獄、美股天堂」

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-7-24 12:57 PM 發表
我只能說
呵呵 2字
醫護人員人手不足問題
已經持續十幾廿年
一講要兩地合作
就即時話人手冇不足
這是特區長年不解之謎

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-7-24 01:00 PM 發表

因為部份高尚港人寧願死(別人死)
都不要內地派人手進港
真嚴重出事時 又罵中國唔派人幫手
剩得香港人係度自生自滅等死
繼「黑人生命也是命」,也要來過「港人生命也是命」運動了

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-7-24 02:15 PM 發表

佢講左部份事實但一定吾全面!

公立私院病床blended occupancy 一定低格!
但點解私院護士要放NPL而公立醫院成日叫人SHS....大膽講如果有人有比較嚴重肺炎症狀, 去私院試吓收吾收入院先講啦. ...
指點一下何謂NPL SHS?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-24 01:46 PM 發表

其實有啲嘢,特首可以自己做咗先,分配醫療任務,光明正大,合情合理,點解唔做?問醫學會呢啲資本利益代言人好唔好咁做,白癡都諗到佢地只會反對㗎啦!

唔通全香港抗疫嘅責任,唔關私家醫院私人執業醫生事?仲話愛香港?愛香港人啲錢啩!

响全港七百萬人面前做啲實事,比起班代言人表態愛香港一萬次仲實際啦! ...
我好懷疑特首未布署完畢便有二五仔爆響口叫外面吹風反對囉。

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-7-24 03:07 PM 發表

吾好意思車上覆急左

NPL : No pay leave
SHS : 類似 Special hounodable sevice 即賣假返工

其實威院+中大/QM+港大兩個群體...留意下知到好多野
呀,謝謝

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]