• 瀏覽: 5,292
  • 回覆: 79
+2
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 06:32 PM 發表

稻香群組

富臨群組

慶回歸群組

呢啲點解釋
呀,所以是北京、港府、建制、泛民、黑暴五方合作才對。原來香港是這麼團結一致,萬眾一心。係咪覺得好完美、好夢幻呢?

重有空間罷工

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 09:41 發表
每年逢到流感高峯來臨,總聽到醫護界指責床位不足、人手短缺醫生喪加班。今回新冠爆發,香港醫學會居然説床位夠、人手足表示不需內地醫護馳援,倒也奇聞。
其實香港黃醫護年初罷工救港,抱怨口罩、防護服不夠,政府道德綁架推「手足」去死,現在有人代上前線「殉道」,不應該樂見其成嗎? ...
香港人黃,唔使恨了!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-24 10:35 AM 發表
公營醫療系統爆煲,大家唔記得香港私人醫療機構嘅資源係好充足㗎,兩個一齊計,香港醫療資源絕對充足!

所以,特首可以向私人醫療機構,尤其係大型私家醫院,指派醫療任務。

家陣每日百幾個確診者,可以向佢地平均攤派名額。私家醫療機構資源充足,千祈唔好浪費啦! ...
不過好似私院唔收新冠確診者, 唔知是否我攪錯. 如果是的話, 私院的資源真的很充足,可過唔係用來醫人.

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2020-7-26 06:55 PM 發表

不過好似私院唔收新冠確診者, 唔知是否我攪錯. 如果是的話, 私院的資源真的很充足,可過唔係用來醫人.
俾啲有錢人知道x和收咗肺炎患者,仲邊有有錢人去x和?

私醫追求私利,唔肯為香港公共醫療出哪怕係少少力,就算佢地醫療資源幾充足都好,對香港抗疫根本一啲幫助都冇!

即然私器不能公用,邊個邊個就唔好再話香港醫療資源充足,虛偽得佢地啊!

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 06:32 PM 發表

稻香群組

富臨群組

慶回歸群組

呢啲點解釋
點解要解釋呢? 咁都要解釋, 歐美咪遍地罪人.

唉, 講到咁深, 正常人先明. 真係難為你啦, 香討對智將唔係咁友好.

仲有, 內地入境香港既人, 四月以來一單輸入個案都無.

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-7-26 07:57 PM 發表

俾啲有錢人知道x和收咗肺炎患者,仲邊有有錢人去x和?

私醫追求私利,唔肯為香港公共醫療出哪怕係少少力,就算佢地醫療資源幾充足都好,對香港抗疫根本一啲幫助都冇!

即然私器不能公用,邊個邊個就唔好再話香港醫療資源充足,虛偽得佢地啊! ...
牛兄你有否注意到香港醫學會中人,一部分前幾日説醫療資源充足(所以政府不應了引國內援手),另一部分説醫療資源不足(所以政府無能)。

所以不管資源足與不足,都是政府沒做對事,我實在佩服香港醫學會聰辯無雙,何不索性跟香港大律師公會合併呢?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-26 08:40 PM 發表

牛兄你有否注意到香港醫學會中人,一部分前幾日説醫療資源充足(所以政府不應了引國內援手),另一部分説醫療資源不足(所以政府無能)。

所以不管資源足與不足,都是政府沒做對事,我實在佩服香港醫學會聰辯無雙,何不索性跟香港大律師公會合併呢? ...
所以,你同啲做人冇底線嘅人呦,基本上,一個人就已經可以有幾張唔同嘅咀臉!

一個機構如果冇底線,好就好在佢地唔係一個人,而係一堆人,咁就可以一半做醜時,另一半唔出聲!但當你抽稱做醜嗰班人時,之前唔出聲嗰一半,就會出來為叫起「撞天屈」啦!

當特首要向私院派病人嗰時,佢地一定會話,政府要按市價(佢地嘅市價佢地自己計)同私院計數!然後,另一半就會搏哂命咁攻擊政府,浪費政府公帑,去益私家醫院,官商勾結!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-7-26 08:31 PM 發表

點解要解釋呢? 咁都要解釋, 歐美咪遍地罪人.

唉, 講到咁深, 正常人先明. 真係難為你啦, 香討對智將唔係咁友好.

仲有, 內地入境香港既人, 四月以來一單輸入個案都無. ...
中港運輸免檢疫

周圍播毒點樣追查

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-24 10:27 AM 發表

好戲在后頭,「泛暴式初選」下,衛生服務界誕生了一個IT員工「罷工救港」余慧明當候選人,以後更加是一人一把聲了。不過看來以後要改革醫委會,也不用非醫界人士才可當委員了。 ...
佢帶頭罷工, 又唔係醫護, 唔明醫管局點解唔做嘢炒咗佢, 咁佢就唔可以用醫護界身份參選。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-26 09:01 PM 發表

中港運輸免檢疫

周圍播毒點樣追查
人家跨境運輸貨車司機個個都有七天 現在是三天的核酸檢測合格證明 ! 播什麼毒

引用:
原帖由 csl225 於 2020-7-26 09:11 PM 發表

佢帶頭罷工, 又唔係醫護, 唔明醫管局點解唔做嘢炒咗佢, 咁佢就唔可以用醫護界身份參選。
好老實講,現在泛暴派議員是一種高危職業,企后D比手足插,企前D比國安法祭旗。

咪任佢玩住先囉。不要忘了羅冠聰也當過議員登上人生高峰,最后咪坐監著草收場囉。

提示: 違規內容已被屏蔽
要加人工時醫棍就會話人手嚴重不足 ,資源短缺。 但一話引入外地醫護,忽然間人手就會充足。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]