• 瀏覽: 8,972
  • 回覆: 132
引用:
原帖由 smartchu 於 2020-7-24 09:56 AM 發表

目前走勢英國的確有可能直接將BNO 換成英國護照
一般國家的僑民持有的護照沒有分種類,都是一種護照,最多護照內加註僑民
但仍然有施加居留條件,不代表有公民權利 ...
若係會嘅,仲推咩5+1方案?呢六年仲要冇任何福利,但又要交每健康稅。你失業、患病都冇任何資助。

推個波俾英國佬,你接晒班難民啦,佢地無得返香港架啦

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-7-24 07:45 AM 發表
英國首相約翰遜的發言人表示,英國國民海外護照BNO是一種合法的國際旅行證件,護照持有人可以期待得到相應的對待。 英國在星期三宣布,允許有資格申請BNO的港人和近親,明年一月起,申請居留及入籍安排。 在北京,外交部堅決反對英方在BNO問題上執意搞政治操弄,將考慮不承認BNO作為有效旅行證件,並保留採取...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15395 ...
唔會,班曱甴會申請埋特區護照架,乾塘唔掂一樣可以死返離呢。

引用:
原帖由 siuhung 於 2020-7-24 07:59 AM 發表
現時係,張來未必係!
只要出、入唔到中國,就已經唔係!
新既,香港唔會簽發,舊既,到期就係末日!
大哥,你係假膠定真心膠?97之後bno都係英國出喎

引用:
原帖由 smartchu 於 2020-7-24 09:56 AM 發表

一般國家的僑民持有的護照沒有分種類,都是一種護照,最多護照內加註僑民
你講得啱,我都係噉諗,正如現在的英國屬土,都係用BC,但有附加條件。

英國國籍,送給我也不要!

中國唔承認而香港又跟隨, 就已經夠.
結果手持BNO既, 都係要用特區護照買機票同出入境.
過關時搜到BNO, 仲可以懷疑你藏有假護照而扣留, 甚至被起訴.

睇下玩嘢玩到幾盡...囉!

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2020-7-24 10:10 AM 發表

若係會嘅,仲推咩5+1方案?呢六年仲要冇任何福利,但又要交每健康稅。你失業、患病都冇任何資助。
有護照不代表有福利
僑民身份是有居留期等各種限制
各國規定不同,例如97前好多人排隊去攞台灣的華僑證明
後來可以攞台灣護照(內頁加註僑民),但只能居留半年,定居一樣要申請
同理英國俾英國護照,只要加註僑民身份,定居仍然要依英國規定申請,主要是身份仍然只是僑民,問題不在護照本身

僞善的大蔭蒂國,何必轉灣末角,攪這些多的小動作,直接宣佈BNO 護照,即日起可以進入蔭國做公民。

如果
機上有人持有不合法“BNO”證件登機
不能飛越中國領空
搞掂
不過,最有效都是,所有人要取消香港身分證,KO

引用:
原帖由 必佬 於 2020-7-24 08:40 AM 發表
唓!曱甴最無腰骨架啦!最多咪申請多個特區護照出入香港境
喺外國有事咪又走去當地中國領事館求救話自己係中國人。邊有骨氣可言?

係就好!著咗草唔好比佢返港!

中國要開出條件,立即將大英博物館既賊莊歸還 ,否則開戰

引用:

你咪傻啦,你5年留英係要再批先轉到英籍架,你估會唔會批你?

今次問題係香港人習慣做狗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]