• 瀏覽: 1,532
  • 回覆: 25
+2
英國允許有資格申請英國國民海外護照BNO的港人,明年一月起,申請居留及入籍安排。 在北京,外交部發言人汪文斌回應說,英方不顧中方的嚴正交涉,執意在英國國民海外護照問題上搞政治操弄,干涉香港事務及中國內政,中方對此堅決反對。 他又說,由於英方違背承諾在先,中方將考慮不承認英國國民海外護照作為有效旅行證...

英國允許有資格申請英國國民海外護照BNO的港人,明年一月起,申請居留及入籍安排。

在北京,外交部發言人汪文斌回應說,英方不顧中方的嚴正交涉,執意在英國國民海外護照問題上搞政治操弄,干涉香港事務及中國內政,中方對此堅決反對。

他又說,由於英方違背承諾在先,中方將考慮不承認英國國民海外護照作為有效旅行證件,並保留採取進一步措施的權利。

支持, 支持, 支持.
依家有很多港燦白痴仔去外國旅遊時, 都袋住兩本護照, 即係特區護照及BNO, 在辦登機時及入境外國時都show本BNO出來扮英籍自以為好有型, 當在外國出事時就去中國大使館攞本特區護照求助, 港燦白痴仔以為一雞兩味通殺, 以後就冇呢支歌仔唱, 總之就係二揀一, 港燦白痴仔以後冇得再做兩頭蛇.  

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1539462-20200723.htm

揸BNO的港燦白痴仔睇路喇, 阿爺好多時都遲到, 但就一定必到.

等睇, 會有幾多香港戇膠人寧願要BNO而放棄特區護照呢... 牠們會有勇氣作出簡單決定嗎...

有用咩,都無人會用BNO入境

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-23 07:57 PM 發表
揸BNO的港燦白痴仔睇路喇, 阿爺好多時都遲到, 但就一定必到.
如果阿爺唔承認bno護照, 就冇國家肯畀佢入境, 除非英國升格為正式護照!

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-7-23 08:15 PM 發表
等睇, 會有幾多香港戇膠人寧願要BNO而放棄特區護照呢... 牠們會有勇氣作出簡單決定嗎...
佢成日係節目講BNO點勁

支持

手足要快d 走啦,
如果依家唔走,遲d 無得走。

引用:
原帖由 今天怪蝦米 於 2020-7-23 08:28 PM 發表

如果阿爺唔承認bno護照, 就冇國家肯畀佢入境, 除非英國升格為正式護照!
唔好傻啦~~一日英國承認,全世界都認,ONLY強國唔認囉
當初又叫人走係你地,而家用盡方法唔比人走又係你地~~~又要威又怕死~~

班友走咗去英國撈唔掂,揸住BNO返港,點知航空公司唔賣機票,BNO俾阿爺打柴了.....

乜水?

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-7-23 09:50 PM 發表

乜水?
我都想知

一路好走

阿爺要做嘢, 大把方法可以攔截玩死BNO持有人, 只要阿爺向航空公司落柯打, 用BNO登記買機票返香港就一律拒絕.

引用:
原帖由 今天怪蝦米 於 2020-7-23 08:28 PM 發表

英國肯唔肯哽晒班bno先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]