• 瀏覽: 18,986
  • 回覆: 82
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-3 08:22 PM 發表

你就不要看太多國際宮心計了.

應該做既事唔即刻做, 是一定有它的理由.

之前中國唔武統, 係打不過人家.  你有沒有聽過古寧頭之戰?  那是國軍撤退到台灣後, 第一場大勝.
直到2000年之前, 台灣以老美提供的F16機隊, 碾壓著中國的殲7, 而且, 當時的遠火, 還沒有能力打去台灣.  國軍據著台灣天險, 還得到老美承諾會護台, 令中共一直無法武統, 只能以惠台政策, ...
我睇既定唔係乜嘢宮心計 係呢五年 隨時可以武統台灣 不過中國係要等最佳時機 美國根本幫唔到啲乜嘢 你成日諗美國能救命令周邊國家 圍住中國嚟打 就係一個大錯誤 日本如果真係打中國 俄羅斯出兵北海道點算 使唔使講國家利益 你又仲簡單 日本軍國主義復闢 要製止日本不當行為 成個北海道攞咗都仲得呀 俄羅斯唔係中國盟友 但係呢啲時間攞著數 你夠唔夠膽講唔會呀

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-3 08:23 PM 發表

唉, 其實, 你是不看新聞的嗎?

那105架F35, 是在今年7月11日才批准向日本出售的.  現在, 也只有出雲號正在船塢改裝, 好以讓F35上艦.
打倒中國, 怎會只有老美有利益?  你唔係化? ...
其實我都唔知你信心何來 成日話可以用日韓嘅基地襲擊中國 冇得反抗過 剛剛都講過 日本如果襲擊中國 俄羅斯兵出北海道 好係日本軍國主義復闢 唔好笑 有實質利益呀 除咗北方四島 多咗個北海道點算 用南韓基地攻擊中國 北韓攻擊南韓 我睇亦都好可能發生 兩韓統一 又係內戰呀 亦都有一定原因 橫掂大家都推算到咁盡 咁你又點樣解答如果發生咁嘅事啦 美國點解決 航空母艦入唔到嚟 北韓打南韓 邊個有勝算 地面部隊嘅話 南韓輸硬 俄羅斯出兵北海道 日本有冇勝算 又係輸硬 佢哋唔係幫中國 係攞自己最佳嘅利益 順便解除美國霸權 係唔係好化算呀 你又想點樣回覆

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-3 09:49 PM 發表
其實, 無論我舉幾多數字來解釋都好, 只要不符合你想法的, 你就直接無視, 然後說回你的"覺得", "以為".  答唔中你心目中果句, 就係我無答到.  我已說過, 這是沒有討論空間的.

你要在完全沒有來源, 數字支持下, 堅持你的想法, 那就如此吧!

數字就是數字, 打不到就是打不到, 無論你有沒有信心, 都是不會改變的.

印度已試射潛射導彈, 如果你認為這只是"大對方", 那 ...
咁快收檔 唔好 沙盤推演 就要越諗越深 喺你眼中 日本韓國必定要支持美國 甚至攻擊中國 我都有推演呀 點解你唔回覆我 俄羅斯出兵日本北海道點算 韓國軍事基地攻擊中國 北韓妹唔喐手 你信唔信 再推演落去 中國將會幫助北韓統一南韓 你打人先㗎 呢啲咪自己攞嚟囉 中國陸軍有幾厲害 心知肚明呀 南韓又可以抵擋幾耐呢 如果北韓控制咗南韓 俄羅斯控制北海道 日本本土就等拆骨 攻擊中國嘅後果 係唔係有機會亡國呀 成個東海就將美國勢力完全摧毀 中國有機會受到攻擊 但係有幾多損傷呀 顧得頭呢尾抽筋 我都想知你個推演點樣行落去 印度潛艇射導彈 憑乜嘢可以製造咗核彈 印度玩到成隻潛水艇上咗岸都試過啦 你信嘅咪繼續囉 我唔信 中國都唔信 甚至甚麼3.5萬大軍集結邊境 根本係做戲 轉移國民視線 再蠢嘅印度 都唔會爬山同中國打 邊境亦都畫得算清楚 印度最驚嘅 都係中國開條路去尼泊爾姐 但係已經阻止唔到

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-3 09:49 PM 發表
其實, 無論我舉幾多數字來解釋都好, 只要不符合你想法的, 你就直接無視, 然後說回你的"覺得", "以為".  答唔中你心目中果句, 就係我無答到.  我已說過, 這是沒有討論空間的.

你要在完全沒有來源, 數字支持下, 堅持你的想法, 那就如此吧!

數字就是數字, 打不到就是打不到, 無論你有沒有信心, 都是不會改變的.

印度已試射潛射導彈, 如果你認為這只是"大對方", 那 ...
剛剛網上講 美國嘅咆哮戰機 呢個南海嘅時候 訊號突然消失幾秒 美國媒體話呢個就係中國嘅電子戰 中華美國要求中國拆除添 呢個係美媒講嘅 留意下 我只係想講 中國好多數據好多人都唔知 因為中國真係好耐冇打仗 但係美國應該知道 中國嘅武器能夠做到什麼程度 航母 係怕東風嘅 美國已經做咗畀你睇 能夠打送嘅百分率 美國應該清楚 你成日話冇數字化 真係要搵個國家庭中國打下 先知道中國嘅能力 其實美國一定不停咁試探 中國公佈佢五代奇跡軌跡 美國亦都最清楚 知道公佈嘅真定假 所以最清楚中國軍力嘅 唔係我同你 係美國 如果中國單一同美國打 冇其他國家插手 美國輸梗 至於你話用日韓基地 咁相信係日韓自取滅亡 沙盤推演 我已經講過 如果中國真係同北韓打南韓 統一南韓 當美國同中國嘅海空軍對戰緊 仲有冇力量幫南韓打落去 中國幫北韓 要打幾耐先可以統一南韓 南韓軍事基地打中國先㗎 所以只有戰敗投降冇路走 俄羅斯咁好嘅機會 會唔會出町北海道 日本軍國主義復闢 一個靚啲嘅藉口 鬼叫你喐手打中國 咁樣就只有鬥快攻去日本本土 講到呢度 你仲認唔認為日本韓國會幫美國打中國

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-3 11:34 PM 發表
假設老美真的想打, 正如我之前所說, 浸浸其實早已開啟備戰的程序.  至於集結, 由於不出動第18空降軍, 其實不用太多時間 (這段期間, 老美甚至會嘗試策反在老美有資產和親人的中共高官, 中共也會對呆灣高層做同樣的事).

老美並不想打大規模戰爭, 甚至核戰, 最好就是一場有限度戰爭能令中國屈服, 剎停2025, 放棄呆灣和南海 (最理想當然是像韓仔和咖喱仔咁, 將國家一分為二 ...
其實你而家嘅諗法 有冇日本嘅一份 如果淨係南海島嶼 中國唔會妥協 正如你所講 佢唔會登陸南海島嶼 因為咁樣係找死 我亦都可以肯定同你講 台灣獨立冇可能 如果反曬面 中國寧願將台灣打到稀巴爛 都要登陸台灣 乜嘢道德都唔會同你講 盡快海陸空軍侵佔台灣 南海島嶼仍然用導彈戰 令到美軍嘅海空範圍拉遠 海軍的二炮嘅攻擊之下 必定唔會行得太前 盡快武統台灣 先至有講數嘅空間 正如我所講 日本唔敢行得太前 一來日本冇利益 最多都係失咗釣魚台 但係同中國打 俄羅斯就有機可乘 始終日本軍國主義 係畀人一個好大嘅藉口 武統台灣之後 你想點傾都可以 南海島嶼 睇下打成點啦 台灣太近呀 美國根本幫唔到台灣做啲乜 比利攻擊到中國大陸 最多都係兩敗俱傷 空軍必定會大大損失 仲諗住用沖繩機場 日本會唔會攞條命嚟幫你 你咪傻啦 就算係 如果金正恩參一腳 你又有冇諗過 又係嗰句 日本軍國主義 如果佢打中國 要打佢真係唔使乜嘢原因

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 12:47 PM 發表

不是我們想和老美打, 是老美也知道, 時間在我們這邊.  如果金融戰, 貿易戰, 圍堵制裁也不能令中國屈服, 剩下的手段, 就可能是一場有限度的實體戰爭.

況且, 中國要收回台灣, 中美這一戰, 已幾可肯定無法避免.  問題是, 誰作主動. ...
我又再重申 中國收回台灣 關美國乜嘢事 你講嘅金融資貿易戰 打唔贏中國 就要打實體戰 美國一個打唔贏中國 就要拉日本韓國落水 我話咗你係狗屁不通 日本唔會參與 有亡國嘅可能 你就點講都要拉日本落水 因為只有日本嘅機場 有機會打到中國沿岸 淨係美國嘅航空母艦 南海島嶼1000公里外 都唔敢使入 所以同你嘅討論 都係要拉日本落嚟講 你成日講嘅五代機 如果冇咗日本呢個機場 仲可以喺邊度起飛攻擊中國 所以戰場必定喺日本沖繩 你認為日本仲會唔會參加 有冇權拒絕 分分鐘北韓俄羅斯圍剿日本 如果美國冇咗日本插手 勝算仲有幾大 去到尾 又係核戰嚟恐嚇中國 咁乜都唔使打 全部核戰啦

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-8-4 11:07 AM 發表
多口一句,樓上Rambo兄,可否用返標點符號,睇得好辛苦。
對唔住 用口複述 比較懶惰 如果唔係慢好多 有時個腦諗咗出嚟 如果慢慢用標點符號 好易會忘記

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 01:14 PM 發表

在你的角度,你“覺得”係狗屁不通,就不通吧!

覺得這種東西,是沒有討論空間的。
咁你都要回覆我 日本為什麼要參戰 乜嘢理由都得 受美國威脅又得 想同中國呢次真又得 都要有一個理由 有一個可以令自己亡國嘅理由 你完全講唔到 只係話日本好有機會參戰 日本會得到啲乜 令到佢以身犯險 甚至本土會受到嚴重攻擊嘅可能 解釋下先啦

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-4 01:22 PM 發表

邊有咁快回收台灣姐?起碼仲有十至二十年時間部署,至可能會郁手呢。建成航母都要有排融合訓練啦,點會咁快就上戰場喎,而且需要強勁航母戰機配合,明知真正對手係美軍,點會輕出比對手藉口攻擊咁蠢。 ...
十零二十年 我相信唔會 我相信喺近平做主席嘅時間之內 會統一台灣 延長自己嘅任期 目的就係咁樣 相信習近平 延長嘅任期之內 必定解決台灣統一問題

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-4 01:46 PM 發表

因為到時經濟規模,可能已比美國大,面對制裁壓力可能較宜家輕量得多。硬上馬有乜重大誘因去實行?如果令民不聊生引起反彈,對習主席沒甚重大好處,連一帶一路都要陪葬添。 ...
呢一點係認同嘅 只係上面嗰條友 話中國冇能力統一台灣 有嘅話點解唔即刻統一 有能力 係要等一個最佳時機 兩樣嘢 但係今次香港國安法 好多制裁都出咗嚟 去中國對香港有乜影響 可以估計到 佢哋仲有幾多嘢可以製裁中國 亦都係計算之內 美國唔過嚟搞事 兩三年內應該唔會有統一戰 但係如果南海開火 就非常之難估計 可能反曬面 反正要打 就拉埋台灣落水 呢一個係我嘅估計

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 02:04 PM 發表
今日看到一篇周刊的文章,令我重新明白,南海是一個重大爆發點,是成立的。

重點是,老美先否定九段線,是為發起攻擊埋下伏筆。再派2個航母戰鬥群到此演集,從而引誘解放軍到附近演習,就可進行模糊操作。

假戲隨時可以真做,若浸浸真有此心,可真的向人工島發起襲擊。

中方的最直接回應,唯有東風。但一直以來,東風都沒有經過實戰成功的例子,雖有震懾力,但破壞力仍有待驗證。

相反,如果中國真的 ...
呢啲文章 根本點講都得 東風如果真係打沉一條航母 美國會派人繼續嚟送死 我唔知乜嘢道理 如果中國艦艇 喺美國境內被打沉 要派更多 戰艦去畀美國打沉 乜嘢道理 制裁嘅話 順理成章 但係擺明打到航空母艦嘅話 都仲要派海軍去受死 我真係唔知乜嘢道理 打唔到嘅 南海島嶼 同美軍打一場海戰 仲要檢討東風第一次點解會打唔到 修正之後 有冇機會再可以打中航母 呢啲就真係實質可能發生啦

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 03:25 PM 發表

我沒有說過,東風如果真係打沉一條航母 美國會派人繼續嚟送死。
原來講嘅民意逆轉 之前美國繼續同中國對抗 唔係再派軍隊過嚟 就當我誤會咗 如果打沉條航母之後 都只係經濟制裁 兩國不相往來 咁問題根本就唔大 就算全中國人過下苦日子 都冇所謂 反正過苦日子嘅 除咗中國 美國都係

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 04:11 PM 發表

你也是憑信心兩個字,所以覺得老美不會夠中國打?
我咪同你分析過囉 單打獨鬥 美國 過到嚟中國 美國輸嘅機會好大 所以我同你討論 你堅持要講日本會參戰 但係日本參戰嘅理由 你都答我唔到 我話日本有亡國嘅機會 講埋出嚟 你又係答我唔到 既然係咁 你認為單打獨鬥都有機會贏嘅 講出你心目中嘅打法 咁樣先至係沙場推盤呀嘛 你話我哋盲撐中國 你又何妨唔係盲撐美國呢 你話美國有數據 美國幾時同個中國咁嘅份量國家打過呀 你話中國冇數據 中國幾十年冇打過仗 就攞東風嚟講 你都要搵隻航母畀佢打 先知打唔打中㗎 唔係點講都冇用

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 12:53 AM 發表

小朋友, 我就覆埋你呢次.
你所謂既分析, 一個數字也沒有, 全是你的"以為".  如果憑你的以為, 中國就可打贏老美, 那全世界都不用建軍了.
你既問題, 我已經答了很多次, 如果你只係想我講中你心入面的答案, 我無能為力.  否則, 請自行去我以前的回覆內找你想要的答案.
每個人都有每個人對世界的認知.  你甚麼都不知道我沒意見, 但請別強迫別人接受你甚麼都不知道而得出的結論.
...
究竟邊個係小朋友呢 究竟邊個認為美國打中國 一定有其他國家幫手呢 原因呢 有亡國嘅可能 都要幫你講 你解釋咗未呀 我都話乜嘢原因都得 你講出嚟大家研究 你有冇講過呀 你唔講 我就當日本冇參戰 正常嗎 咁美國同中國打 我都同你講得好清楚啦 東風導彈如果打到航母 根本就唔使再打落去 你認唔認同呀 你可以唔認同㗎 打唔到咪海幾千公里外射戰斧囉 但係有乜實質作用 喺南海島嶼部署東風 咁你又走去邊呀 就東東風第一回合打唔到航母 航母夠唔夠膽行向前 我都好有疑問 修正之後 第二輪有冇機會打到 又夠唔夠膽搏呢 你成日講 美國嘅五代機如何厲害 用乜嘢機場進攻中國呢 唔好又返轉頭講日本呀 如果你解釋到日本幫你國嘅原因 咁先好講呀 事實就係 無論美國如何先進武器 中國嘅週邊國家 冇美國立足嘅地方 包括有軍事基地嘅日韓 你到呢一刻 只能夠喺冇雷公咁遠 試下戰斧 或者搵電子機嚟試下 睇下中國嘅電子電厲害 還是美國嘅利害 美國大可以用無人機 喺南海島嶼試一試 我同你都唔知㗎 不過有美媒講過 美國嘅咆哮戰機飛過南海島嶼 突然間所有儀器失靈 幾秒鐘之後回復正常 唔啱聽嘅咪當故仔聽囉 或者中國乜都假嘅 中國的武器全部廢嘅 如果你咁樣先啱聽 我亦都冇辦法啦小朋友

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 01:01 AM 發表

哈哈哈哈, 既然你都講到不用引用數據, 那還有甚麼好講?
當年歐洲人都說, 那用看數字證據, 天天都看著太陽由東邊升起, 由西邊落下, 當然是太陽圍著地球運轉, 然後把伽俐略下牢.
你覺得好笑嗎? ...
美國作為入侵者 梗係要話畀人聽我嘅數據好厲害啦 中國作為防守者 使乜話畀人聽我有啲乜嘢防守武器 講埋個數據畀人聽 美國乜嘢武器都賣 中國乜嘢武器都唔肯賣 你就日日望是數據 數據得嘅打咗伊朗啦 使乜等 軍官去咗伊拉克先用無人機呀 以為咁樣好威 數據得嘅 伊朗炸咗美國軍事基地 即刻還以顏色啦 乜你認為真係要畀曬啲數據人哋睇 咁樣會好打啲呀 美國經常會吹噓自己嘅武器 f35 二億五千萬美金 數據唔靚 阿水買呀 但係係咪真係打得 係咪真係有數據咁厲害 打過先知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]