• 瀏覽: 19,047
  • 回覆: 474
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 10:25 發表

這段說話才比較有水準.

但用更接近現實的說法是, 中美之戰會集中在中國家門口, 因為除了洲際飛彈和潛艇, 解放軍暫時沒法將武力投射到美國本土, 甚至夏威夷.  中國的生產力是首屈一指的, 所以, 如果不想打長期戰, 老美就必需要深入中國境內進行轟炸, 把中國的生產能力去掉, 然後才會收兵.
隨了美國的軟文化利害, 另一個事實就係中國的PR和外交真係廢到一個點.  除了我們堅決反對, ...
你只系沉醉在爛果日報,自然不知世間亊。中國有很多問題是亊實,但是,那個國家冇問題?美國冇嗎?
中國軍亊你當然唔知,因為你唔想知。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-5 10:45 AM 發表
睇下點?
這就是小朋友之前的結論.

今日有消息傳出, 如果老美真的封殺抖音, 中國可能會以蘋果報復.  我都想睇下中共係咪已經有咁既吉士去咁做.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 10:28 發表

既然日笨的第一號敵人是老美, 那為何日笨不反抗?
現在不能反抗, 到中美開打時, 又怎樣反抗?
中國就不是日本的敵人?
你太站在中國的立場去想事情, 就會變得偏頗. ...
你點知?你唔畀中日明鬥暗聯嗎?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 10:42 發表

我係老美, 明知你補給能力強, 我就任得你大量生產武器補給?
拿了制空權後, 我當然第一時間就會拿我的導彈和炸彈, 把你的生產設施夷平.
唔系你話炸就炸。叫你美國試下啦。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 10:43 發表

你覺得沒有, 便沒有吧!
我只是料敵從嚴, 就算得少過1%機會, 若掉以輕心, 一旦發生就會措手不及.
我由一開始, 都是這樣講的.
中國早已在北韓與伊朗部署好,等美國來送死。特朗普知驚唔郁咋。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 10:56 發表

這就是小朋友之前的結論.

今日有消息傳出, 如果老美真的封殺抖音, 中國可能會以蘋果報復.  我都想睇下中共係咪已經有咁既吉士去咁做.
都系果句,睇下點?

中國軟實力當然好強,若冇料,你西方做乜咁驚青,要處處封鎖?

一帶一路就系軟實力堅料,有幾堅?咁咪睇下你美國驚唔驚囉?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 01:01 AM 發表

哈哈哈哈, 既然你都講到不用引用數據, 那還有甚麼好講?
當年歐洲人都說, 那用看數字證據, 天天都看著太陽由東邊升起, 由西邊落下, 當然是太陽圍著地球運轉, 然後把伽俐略下牢.
你覺得好笑嗎? ...
我的意思戰爭不要只看數據
數據也不能違背基本常識
整篇看來,你的主觀意識非常強大
跟你有不同意見,你都要反駁到底
好似你的論點才是王道
討論區,每個人都有自己觀點,只不要是搬龍門式的討論我都予以尊重
給你們建議,理性討論少用一些情緒性字眼
稱呼別人"小朋友",用貶低別人的口吻不代表你就贏了

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-5 10:56 AM 發表

你只系沉醉在爛果日報,自然不知世間亊。中國有很多問題是亊實,但是,那個國家冇問題?美國冇嗎?
中國軍亊你當然唔知,因為你唔想知。
唉, 我還是那句, 別只看太多國際宮心計.  你連有甚麼是我知你不知都說不出, 你連我說的東西有那裡是出於爛果也不知, 你的話有何說服力?

我結論中美軍力不對稱, 是基於數字的客觀比較, 不是我崇美, 也不是我偏頗.  網上東西有真有假, 但如果你肯睇得多, 你還是能分出甚麼是假的.

當我和呆灣人激辯時, 我也和你說過同樣的話.  對他們來說, 中國最出名的, 是貪污腐敗, 官二代富二代資產全在老美, 國內個個派系都想推習大大下來, 中共一打起來, 世界就會百國聯軍肢解中共, 而且中國甚麼都是造假.  他們也一樣說, "中國夠打, 一早就打過來", "夠膽就過來, 我們都等了幾十年了"云云.  他們也"以為", 呆灣的雄3, 可以一發入云, 甚麼遼寧山東, 連台海也出不了.

看來, 普天下的人上討論區也是那個樣子 (苦笑).

想找個能客觀討論的人也很難.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 09:40 AM 發表

其實, 如果你只是一句"網絡消息真假難分, 但我感覺到中國比美國強", 那你和那位小朋友一樣, 都只是盲撐.

事實上, 你回覆入面的每一句說話, 其實都是有問題的. ...
你就盲撐 日韓插手嘅原因 一句都講唔到 就話日本多數會插手 呢個係咪盲撐啦 你要中國嘅數據 睇中國賣出去嘅武器嘅口碑 土耳其測試 紅旗9 全中 愛國者 好似中三隻 美國佬 威脅唔俾土耳其買紅旗9 土耳其先取消 話係裝備不兼容 中國無人機 火箭炮 賣出去 個個國家都話好用 用開嘅 有冇轉賣美國呀 呢啲算唔算數據 梟龍戰機 口碑又如何 呢啲又算唔算數據 再高一級嘅武器中國唔賣 邊個夠膽話唔得 話中國乜嘢都唔得夠膽講嘅 只有蠢材 淨係買下一等嘅武器 中國已經係軍火商世界第三

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-5 10:58 AM 發表

你點知?你唔畀中日明鬥暗聯嗎?
你要談一些連來源也沒有的東西嗎?
你和我都不知道的東西, 要怎麼討論?
那我們要來討論一下, 老美是否已有外星人科技嗎?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-5 11:02 AM 發表

中國早已在北韓與伊朗部署好,等美國來送死。特朗普知驚唔郁咋。
咁咪好, 老美可以避過一劫, 中國又可以順利崛起.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 10:43 AM 發表

你覺得沒有, 便沒有吧!
我只是料敵從嚴, 就算得少過1%機會, 若掉以輕心, 一旦發生就會措手不及.
我由一開始, 都是這樣講的.
點會措手不及? 唔通你覺得大陸真的會冇防範冇準備咩? 一定有防反戰略咖啦, 阿爺宜家定個台油, 未驚過, 你使咩驚定先呀, 我肯定亞洲冇一個國家夠膽同老尾聯手囉, 以現時大陸既國力邊個夠膽惹大陸呀? 仲未計中俄有機會聯手, 亞洲係中國主場嚟, 老尾"作客"嚟亞洲挑機, 可以話一d勝算都冇, 除非老尾可以同俄羅斯結盟啦, 但呢個可能性好低囉, 俄佬唔係傻的, 如果老尾隊冧大陸之後, 下一個一定隊俄佬, 俄佬適當時候一定會企出嚟撐大陸順手拎著數

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-5 10:42 AM 發表

我係老美, 明知你補給能力強, 我就任得你大量生產武器補給?
拿了制空權後, 我當然第一時間就會拿我的導彈和炸彈, 把你的生產設施夷平.
講嚟講去重複又重複 點攞制空權呀 成日話要攞制空權 乜嘢小朋友呀 只係得一個日本機場 有機會控制 仲係未必會畀你控制 要打爛都係打爛一個沖繩機場 你有乜資格攞到製空權呀 如果俄羅斯出兵 北韓出兵 美國霸權即刻消失 仲喺度幻想攞到製空權 慢慢摧毀中國兵工廠 你是否傻的 我係俄羅斯北韓 一定趁呢個時間 張美國係東北嘅勢力一次過摧毀 俄羅斯更加可能霸佔北海道 一定容易過唱中國東北嘅土地 先撩者賤打死無怨 成日就係你自己嘅諗嘢 人哋諗嗰啲就唔會發生 問你點做你就話人小朋友 唔夠膽面對現實 夠膽嘅不妨回覆我呢個問題 日本仲夠唔夠膽用日本嘅機場進攻中國

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-8-5 11:08 AM 發表

我的意思戰爭不要只看數據
數據也不能違背基本常識
整篇看來,你的主觀意識非常強大
跟你有不同意見,你都要反駁到底
好似你的論點才是王道
討論區,每個人都有自己觀點,只不要是搬龍門式的討論我都予以尊重
給你們建議,理性討論少用一些情緒性字眼
稱呼別人"小朋友",用貶低別人的口吻不代表你就贏了 ...
那你要先告訴我, 甚麼是你認為的基本常識.  我時常說, 我也不是全知, 我也想增廣見聞.  若然你能說出我不知道又能有來源的東西, 我會很感謝你.
我的主觀意識很強大, 是因為我有一套解得通的理論, 是基於數字, 而不是感覺, 以為, 認為.  很多事情, 是看觀點與角度, 你所謂的反駁到底, 在我眼中, 就是說不通.  說不通就是說不通, 邏輯就是邏輯, 不是用以為, 睇下點, 感覺, 就可以糊混過去.  中國航母沒有隱型艦戰機, 就是沒有, 沒有定翼預警機, 就是沒有.  遠火射到地上也只是一個彈坑, 就是一個直徑幾十米的彈坑, 我們不能把遠火當成核彈那樣的威力去看, 覺得遠火可以洗地.
我說他小朋友, 就是因為他像小朋友不懂尊重別人.  別人都叫他要留標點符號, 但他無視.  我已重複又重複回應他的問題, 他郤只要我答佢心目中果句, 否則就是未答.  佢就好似啲黃絲議員咁, 乜都要政府答佢心目中果句.  這不是小朋友是甚麼?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-5 11:06 AM 發表

都系果句,睇下點?

中國軟實力當然好強,若冇料,你西方做乜咁驚青,要處處封鎖?

一帶一路就系軟實力堅料,有幾堅?咁咪睇下你美國驚唔驚囉? ...
唉, 老美依家就係聯合所有盟友圍堵緊中國, 封殺華為, 封殺抖音, 驅逐大使, 到中國家門口自由巡邏.  你是要我答你老美好驚嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]