• 瀏覽: 19,039
  • 回覆: 474
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:11 PM 發表

一旦開戰, 日韓台的機場, 自然會開放給老美使用, 印度的機場也有可能.

現在的問題, 是中國外交毫無吋進, 又不和別國結盟.  老美就不斷用各種事件, 拉攏盟友一齊圍攻中國, 用領土主權衝突來煽動中國周邊國家.  真打起來, 中國自然處於劣勢. ...
你點可以代表日本同韓國 贊成用佢哋嘅機場攻擊中國 唔好傻啦 神仙打架 細路行開啦 除非美國夾硬嚟 咁樣打呢個機場 日本同韓國都唔會出聲 你嘅思維仍然當日韓係一隻狗 打啲二流國家 可能都會無奈應承 但係打中個 有機會亡國 你認為日本韓國咁蠢嘅話 我冇嘢講

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 03:41 PM 發表

你又錯喇 你睇唔到我講乜嘢咩 用無人機巡視南海周圍嘅海岸 如果美國想打嘅話 自然會打佢落嚟 咁你咪即場宣戰囉 要開火都有個開始 都無人損傷嘅時候 佢打無人機落嚟 等同宣戰 何況一開火 點都會暴露位置啦 絕對係有賺冇蝕 ...
老美是不用宣戰的.

過了保護台灣法案, 台灣就可以宣獨.  問題是, 到時中共要不要打?

現在, 中國的四鄰都開始敵視中國, 歐洲大國也是.  一旦打起來, 中共要怎樣應付?

鬼佬對黃禍的恐懼, 是由成吉思汗的年代開始的, 已經根深柢固.  中國的命運共同體策略, 一帶一路, 現在還有戲唱嗎?  若戰敗了, 借出去的錢就要打水漂了.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:43 PM 發表
中國在某些科技領域, 已經彎道超車, 這是真的.
中國海軍每年下餃子的量, 等若一國海軍規模, 這也是真的.

但我們的軍隊, 最近才真正現代化, 數字化, 體系化, 海軍才剛建軍, 航空發動機仍是死穴, 完全沒有現代戰爭的實戰經驗, 也是真的.

中國的強項, 對比老美, 是經濟和產能.  但在高端軍事科技和作戰經驗方面, 還有一段很長的距離要追趕.

我不打 ...
你都講得好清楚 唔係中國要打 美國要過嚟打 咁仲想點呀 唔出聲 廿幾年前試過一次啦 今時今日試多次 部署咗咁耐 你話東風打唔到航母 奧巴馬唔係咁諗 如果唔係唔使出言恐嚇啦 當然係未知數 但係已經有師兄講到明 東風21d一放係放三支 咁你認為三支一齊放佢個覆蓋範圍打唔打到航母呢 至於你話一早可以打 呢樣嘢完全係狗屁不通 無端端做乜要打航母 佢唔走過嚟撩事鬥非 打佢做乜嘢 幾年前試過想打 結果退後冇打到 你認為今次去寧願畀你打中 都要繼續打落去 咁都冇辦法

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 03:44 PM 發表

你點可以代表日本同韓國 贊成用佢哋嘅機場攻擊中國 唔好傻啦 神仙打架 細路行開啦 除非美國夾硬嚟 咁樣打呢個機場 日本同韓國都唔會出聲 你嘅思維仍然當日韓係一隻狗 打啲二流國家 可能都會無奈應承 但係打中個 有機會亡國 你認為日本韓國咁蠢嘅話 我冇嘢講 ...
你只是一廂情願假設日韓會禁止老美使用國內基地.
根據美日安保條約, "在此條約雙方同意需共同承擔維持和發展抵抗軍事攻擊能力的義務,若是在日本管制的領土上受到軍事攻擊雙方將相互協助。有一點已經瞭解,就是日本無法協防美國,因為日本國憲法禁止派遣軍事部隊至海外(第九條)。尤其是憲法禁止日本維持陸、海、空軍,並且憲法也明確指出日本人民放棄使用和威脅使用武力做為解決國際爭端的選項。若美國在日本領土外遭到攻擊,日本為了防衛美國,將不受日本國憲法上任何禁止境外軍事行動的限制。" (維基)

而且, 一旦中國戰勝, 也代表日本未來無運行.  況且, 日本受老美控制和影響多年, 到時的參戰意欲, 沒有人能肯定.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:47 PM 發表

老美是不用宣戰的.

過了保護台灣法案, 台灣就可以宣獨.  問題是, 到時中共要不要打?

現在, 中國的四鄰都開始敵視中國, 歐洲大國也是.  一旦打起來, 中共要怎樣應付?

鬼佬對黃禍的恐懼, 是由成吉思汗的年代開始的, 已經根深柢固.  中國的命運共同體策略, 一帶一路, 現在還有戲唱嗎?  若戰敗了, 借出去的錢就要打水漂了. ...
我覺得你開始亂嚟㗎 你覺得中國四邊嘅鄰居 邊一個會打中國 越南 中國係最大投資國 死敵始終都係美國 攞啲著數就會 打中國根本就唔可能 南韓 見到北韓都腳震啦 話佢夠膽打中國 唔好咁白痴啦 日本係比較有可能嘅 但係距離太遠啦 播放美國若果同中國打嘅話 正常唔表態先係最正確 你係咪又傻到諗住日本會直接支持美國 美國打輸咗 有排都冇運行 打下嘴炮就會 再講印度 其實你有冇睇過地勢 中國軍隊居高臨下 火箭炮300公里內 可以摧毀新德里 尼泊爾 巴基斯坦 而家不單都同印度唔妥 你真係想印度肢解 俄羅斯 最想中國同美國打 但係俄羅斯呢個時候一定會幫中國 肢解咗美國霸權先 之後點做 係之後嘅事 歐洲都叫冇雷公咁遠 最多咪唔同你做生意 緬甸柬埔寨嗰啲東盟國家 唔使講啦 根本就唔會有威脅 你所講嘅中國周圍鄰居同中國唔啱 根本就完全不成立

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:53 PM 發表

根據美日安保條約, "在此條約雙方同意需共同承擔維持和發展抵抗軍事攻擊能力的義務,若是在日本管制的領土上受到軍事攻擊雙方將相互協助。有一點已經瞭解,就是日本無法協防美國,因為日本國憲法禁止派遣軍事部隊至海外(第九條)。尤其是憲法禁止日本維持陸、海、空軍,並且憲法也明確指出日本人民放棄使用和威脅使用武力做為解決國際爭端的選項。若美國在日本領土 ...
日本我都講過啦 係最有機會 但係唔超過五成會支持美國打中國 用沖繩嘅基地 中國亦都預咗 但係日本本土嘅基地 就毫無用處 距離太遠 日本最壞嘅預算 琉球咪解放囉 呢一個係預咗 同打台灣 根本就幫唔到啲乜嘢 如果打台灣都怕嘅話 係你妄自菲薄啫 台灣應該一至兩日到可以攻下

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:53 PM 發表

根據美日安保條約, "在此條約雙方同意需共同承擔維持和發展抵抗軍事攻擊能力的義務,若是在日本管制的領土上受到軍事攻擊雙方將相互協助。有一點已經瞭解,就是日本無法協防美國,因為日本國憲法禁止派遣軍事部隊至海外(第九條)。尤其是憲法禁止日本維持陸、海、空軍,並且憲法也明確指出日本人民放棄使用和威脅使用武力做為解決國際爭端的選項。若美國在日本領土 ...
安保條約有講 但係安保條約有冇講如果美國要攻打其他國家 日本必定要參加 係可以唔參加嘅 如果你夾硬嚟㗎喎 咁講乜都冇用啦 即係日本嘅意願唔使諗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 03:49 PM 發表

你都講得好清楚 唔係中國要打 美國要過嚟打 咁仲想點呀 唔出聲 廿幾年前試過一次啦 今時今日試多次 部署咗咁耐 你話東風打唔到航母 奧巴馬唔係咁諗 如果唔係唔使出言恐嚇啦 當然係未知數 但係已經有師兄講到明 東風21d一放係放三支 咁你認為三支一齊放佢個覆蓋範圍打唔打到航母呢 至於你話一早可以打 呢樣嘢完全係狗屁不通 無端端做乜要打航母 佢唔走過嚟撩事鬥非 打佢做乜嘢 幾年前試過想打 結果退 ...
其實, 我只係講軍力對比, 講數字, 講事實, 我沒有立場, 也沒興趣搞深藍樓那些國際政治宮心計.
如你所說, 老美要打, 中國唯有奉陪.  我只係講牌面中國是打不過, 不等於中國一定打不過, 否則中國早就簽了廣場協議2.0.
東風有它的限制, 不代表東風命中率低, 而且, 若老美不怕, 就不會計劃將戰鬥群撤出東風攻擊範圍之外, 再搞無人加油機.
三枝一齊放, 打中的機會自然很高.

我不明白, 為何你們看事物, 不是這個極端, 就是那個極端.  也不明白, 你們對中國軍力的信心從何而來.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 04:01 PM 發表

其實, 我只係講軍力對比, 講數字, 講事實, 我沒有立場, 也沒興趣搞深藍樓那些國際政治宮心計.
如你所說, 老美要打, 中國唯有奉陪.  我只係講牌面中國是打不過, 不等於中國一定打不過, 否則中國早就簽了廣場協議2.0.
東風有它的限制, 不代表東風命中率低, 而且, 若老美不怕, 就不會計劃將戰鬥群撤出東風攻擊範圍之外, 再搞無人加油機.
三枝一齊放, 打中的機會自然很高.  ...
你講我哋對中國嘅信心何來 難道要我哋對國家冇信心 我同你講嘅 有冇人身攻擊 人哋話你係黃絲 我都同人講你唔係黃絲啦 講真軍事討論 我哋只係最低層次嘅 響基本知識裏面 就同你論點反駁 有乜唔啱呀 講到尾你認為美國可能死都要同中國打返場 就算攬炒都係咁講 咁既然你國要同你攬炒 你係冇得逃避㗎 美元霸權唔係中國毀滅嘅 係佢自己搞成咁㗎 過份嘅qe 係自己攞嚟㗎 同埋我反駁你嘅嘢 相當清楚呀 什麼中國四面鄰居都唔妥中國 你搞清楚未呀

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 03:54 PM 發表

我覺得你開始亂嚟㗎 你覺得中國四邊嘅鄰居 邊一個會打中國 越南 中國係最大投資國 死敵始終都係美國 攞啲著數就會 打中國根本就唔可能 南韓 見到北韓都腳震啦 話佢夠膽打中國 唔好咁白痴啦 日本係比較有可能嘅 但係距離太遠啦 播放美國若果同中國打嘅話 正常唔表態先係最正確 你係咪又傻到諗住日本會直接支持美國 美國打輸咗 有排都冇運行 打下嘴炮就會 再講印度 其實你有冇睇過地勢 中國軍隊居高臨下 ...
原來你地係咁諗, 我明了.
中國係天朝大國, 國力雄厚, 萬國皆應懼怕, 歲歲來朝, 無人敢同中國對著幹.
怕不得你們認為美國必敗..........

有人唔睇各國的專業軍事報告。
點左都唔明。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 04:00 PM 發表

安保條約有講 但係安保條約有冇講如果美國要攻打其他國家 日本必定要參加 係可以唔參加嘅 如果你夾硬嚟㗎喎 咁講乜都冇用啦 即係日本嘅意願唔使諗 ...
其實, 理由呢啲, 要作一個很難嗎?

美國在協防台灣的時候受到中國攻擊, 所以基於安保條約, 日本有責任提供協助.

可以嗎?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 04:11 PM 發表

其實, 理由呢啲, 要作一個很難嗎?

美國在協防台灣的時候受到中國攻擊, 所以基於安保條約, 日本有責任提供協助.

可以嗎?
其實你咁講即係唔使講理由囉 咁就唔使講安保條約啦 咁仲使唔使講日本意願呀 如果乜都唔使 咁唔似日本喇 有美國基地嘅地方 都要比基地美國用啦係咪咁講呀 美國霸權真係恐怖 原來要個國家去死 個國家都只能夠應承 你要咁講我都冇辦法

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 04:05 PM 發表

你講我哋對中國嘅信心何來 難道要我哋對國家冇信心 我同你講嘅 有冇人身攻擊 人哋話你係黃絲 我都同人講你唔係黃絲啦 講真軍事討論 我哋只係最低層次嘅 響基本知識裏面 就同你論點反駁 有乜唔啱呀 講到尾你認為美國可能死都要同中國打返場 就算攬炒都係咁講 咁既然你國要同你攬炒 你係冇得逃避㗎 美元霸權唔係中國毀滅嘅 係佢自己搞成咁㗎 過份嘅qe 係自己攞嚟㗎 同埋我反駁你嘅嘢 相當清楚呀 什麼中 ...
沒有對或不對.  只是你就你對這件事的認知, 講出你的見解.
若老美要同中國攬炒, 中國係無得避, 但儘早開始備戰, 分化對方盟友, 化解圍堵中國氣氛, 才能減低老美的勝算.
中國的軟實力到現在仍一點都發揮不出來, 這才是最令人擔心的一點.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 04:17 PM 發表

沒有對或不對.  只是你就你對這件事的認知, 講出你的見解.
若老美要同中國攬炒, 中國係無得避, 但儘早開始備戰, 分化對方盟友, 化解圍堵中國氣氛, 才能減低老美的勝算.
中國的軟實力到現在仍一點都發揮不出來, 這才是最令人擔心的一點. ...
你唔好亂嚟啦 如果中國真係咁惡 週邊嘅國家就唔會咁和睦啦 呢幾十年 中國對週邊個國家就係太好 越南都夠膽反枱 趁機攞著數 就係中國太好人 唔輕易講惡 不過喺你嘅諗法裏面 中國無論做好人或者惡人 都一樣不討好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]