• 瀏覽: 19,046
  • 回覆: 474
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 06:23 PM 發表

再講落去 你走火入魔啦 美國夠膽用陸軍嘅話 就應該喺南韓北韓嗰邊入 你仲幻想美國可以轟炸中國沿岸 跟住登陸 入咗中國內海 所有戰艦根本就唔可以出返去 而家中國同美國嘅實力比較 大家都可以打衛星 但係中國奉為星嘅速度 極可能畀美國更加快 話曬工業大國 如果你一講到美軍可以登陸中國海岸 我認為你已經走火入魔 ...
看了你們這麼多文字, 原來你們是認為, 中國有三千架戰機, 和約二千多枚導彈, 所以中共必勝.  是的, 你有幾千枚導彈, 可以把所有美軍亞洲基地, 甚至第七艦隊一筆勾消, 但老美不會坐著給你打不還擊, 甚至, 可能是老美先攻擊.

三千架戰機, 五代機只得幾十架, 四代機是千二架, 其餘都是古舊的三代機, 而且飛行員極度缺乏實戰經驗.  而地面防空系統對五代機暫時還是無能為力的. 五代機對四代機的交換比是一比一百至二百, 消耗完幾十架殲20之後, 千二架四代機能支持多久呢?

而且, 還未知道, 網絡戰和制電磁權是那邊更優勝.  若中方失落制空權, 你的二炮部隊還能生存多久?

所以, 我並沒有你們那麼樂觀.

另外, 我是說斬首.  能斬首和取得制空權, 才輪到101空降師進場 (我們攻台也是一樣).  暫首只是用直升機運送特種部隊進行, 或派遣無人機射飛彈 (像獵殺伊朗第二把交椅), 不用陸軍入侵.

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-2 06:45 PM 發表

美國要在每個地方每個大海稱霸,美國當然會視為對帝國霸權的威脅,但中國陸海空軍擴張,是否會對美國本土,對美國安全造成威脅呢,答案顯然是否定的。 ...
中國軍事上, 未來10年都不對老美構成重大威脅.

但經濟上就已成立.  人仔的出現, 已加速世界去美元化, 這才是重點.

誰威脅美元, 就打誰.

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-2 06:49 PM 發表

西方人當年使用武力打開中國,又要搶了中國錢和寶物,中國人表示不容許不歡迎,要求盡量自給自足,認為中國人本就擁有足夠創造力,為什麼要我向西方下跪?你們看不起中國人為什麼不埋堆一起玩,判斷他自己玩一定玩不好,進行了大量歧視,產生出無端的仇恨,結果他在起初真的玩不好,明白到要改革開放才能得到更多智慧和創造力,但中國人並不打算完全開放起來,你們卻以為他會漸漸融入世界,結果根本沒有。中國人向歐洲發達國家 ...
就是這樣!

因為他們看不起我們, 我們和他們是做不到朋友的, 連平起平坐也不能.

所以, 我們能做的, 便只有超越他們, 讓他們永遠不能再欺凌我們.

引用:
原帖由 derek2020 於 2-8-2020 18:56 發表

就是這樣!

因為他們看不起我們, 我們和他們是做不到朋友的, 連平起平坐也不能.

所以, 我們能做的, 便只有超越他們, 讓他們永遠不能再欺凌我們. ...
西方人的工業革命的確利害,當年的中國人應該沒辦法自主產生出工業革命,但並不是中國人能力低下,而是根本無心為之,沒有目標,所以就沒有想要實現進步。所以,西方人的入侵接近成功逼瘋了中國人,卻又逼使現代中國巨龍再次起飛。

西方人當年入侵中國是要打開中國,希望中國變成民主自由國家,順便令中國人對西方科技大開眼界,驕傲一番,順便賺取金錢,但在中國人的眼裡,卻是西方人在炫耀自己的高端科技來霸凌中國。

西方人可能根本就沒有認知到中國與自己正是兩套文化,沒有認知到自己的侵略為中國人帶來無窮的痛苦。

樓主太一廂情願了吧,中美點開戰?睇歷史,大鑊如當年美蘇冷戰幾十年,雙方都只敢打代理人戰,不敢正面交手,全因雙方都有核彈,只要一方呈敗勢,我死不如一齊死,肯定用核彈還擊!
睇現在,北韓成日玩野,試射導彈,寸特朗普,美國都唔敢開戰,全因對方有核彈,佢既能力未必射到美國本土,但射南韓、日本一定無問題,你講到斬首戰咁易,北韓、伊朗一早收皮啦,講軍力,美國食硬北韓,但都唔敢出手,佢會癲左同中國開戰?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 06:52 PM 發表

看了你們這麼多文字, 原來你們是認為, 中國有三千架戰機, 和約二千多枚導彈, 所以中共必勝.  是的, 你有幾千枚導彈, 可以把所有美軍亞洲基地, 甚至第七艦隊一筆勾消, 但老美不會坐著給你打不還擊, 甚至, 可能是老美先攻擊.

三千架戰機, 五代機只得幾十架, 四代機是千二架, 其餘都是古舊的三代機, 而且飛行員極度缺乏實戰經驗.  而地面防空系統對五代機暫時還是無能為力的. 五 ...
走火入魔就係囉 同你講日本韓國唔會畀佢嘅機場 美國使用 你就死攞嚟拗 最蠢嘅就係話美軍登陸 真係唔係白痴都唔會咁樣講 我問你而家 用乜嘢機場起飛攻擊中國 你自己都話 中國幾千枚導彈呀 仲係工業大國不斷生產 日本韓國機場炸咗之後 又用乜嘢機場呀 航母被打爛之後 又用乜嘢飛機起飛呀 第一樣你都未搞掂 就話用無人機擊殺伊朗將領 你究竟知唔知伊朗將領係入咗伊拉克境內 先至畀無人機擊殺㗎 無人機唔敢入伊朗境內㗎 伊朗打返美國美軍基地 美國聲都唔敢聲呀 仲講同中國打 仲夠膽講登陸中國 淨係話中國斬首 你睇下中國對新冠肺炎嘅團結性 合作性 你就知道根本冇可能啦 有冇人講過四川獨立呀 但係美國就有人講加州獨立啦 你究竟係幫美國說話 恐嚇下我哋中國呀 定係真係咁驚打仗呀 我好老實同你講一句 喺中國人立場 我寧願同美國同歸於盡 唔該希望有日軍侵略 美軍侵略 要打 大可同歸於盡 睇下邊個響廢墟重生

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 07:23 PM 發表

走火入魔就係囉 同你講日本韓國唔會畀佢嘅機場 美國使用 你就死攞嚟拗 最蠢嘅就係話美軍登陸 真係唔係白痴都唔會咁樣講 我問你而家 用乜嘢機場起飛攻擊中國 你自己都話 中國幾千枚導彈呀 仲係工業大國不斷生產 日本韓國機場炸咗之後 又用乜嘢機場呀 航母被打爛之後 又用乜嘢飛機起飛呀 第一樣你都未搞掂 就話用無人機擊殺伊朗將領 你究竟知唔知伊朗將領係入咗伊拉克境內 先至畀無人機擊殺㗎 無人機唔敢入 ...
其實點會打?美國連北韓都唔敢打,但會打中國?呢d係乜野笑話?

引用:
原帖由 gylau 於 2020-8-2 07:30 PM 發表

其實點會打?美國連北韓都唔敢打,但會打中國?呢d係乜野笑話?
我都唔知樓主諗乜 話佢黃絲佢唔係 成個形西完全都唔識 淨係識得講美國有幾多架戰機 幾多艘航空母艦 淨係話美國可以攬炒 攬炒嘅中國唔可以咩 都話美國會幫台灣抵抗中國 問佢點樣幫 佢就話用沖繩基地 淨係一個沖繩基地分本幫唔到啲乜 咁樣仲會知日本於死地 佢又唔聽 講講下 又話中國如果斬首嘅話 分裂就唔使再攬炒 美國分裂唔得嘅 再講重話美軍登陸中國 我都唔知佢點樣諗 唯一睇唔透嘅係電子戰 但係中國已經有量子雷達 電子戰並不遜於美國 唯有話佢怕死 但係怕死唔代表唔會死 越怕死美國就越壓迫 根本冇退路 唯有講攬炒就兩份

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 07:37 PM 發表

我都唔知樓主諗乜 話佢黃絲佢唔係 成個形西完全都唔識 淨係識得講美國有幾多架戰機 幾多艘航空母艦 淨係話美國可以攬炒 攬炒嘅中國唔可以咩 都話美國會幫台灣抵抗中國 問佢點樣幫 佢就話用沖繩基地 淨係一個沖繩基地分本幫唔到啲乜 咁樣仲會知日本於死地 佢又唔聽 講講下 又話中國如果斬首嘅話 分裂就唔使再攬炒 美國分裂唔得嘅 再講重話美軍登陸中國 我都唔知佢點樣諗 唯一睇唔透嘅係電子戰 但係中國已 ...
其實你最錯係同佢討論點打,依家個問題係點可能開戰,我當美國贏晒,中共滅亡,8國聯軍再現,你係中共,你會等上軍事法庭受死?定用核彈一鑊熟?
單睇樓主話用最後通碟形式開戰,已笑死人,中共只要回應為保衛領土主權,不借用核彈在內的一切武器自衛,而全球美軍基地都會係攻擊目標,即係日本,南韓隨時都受核攻擊,美國會點回應?日韓唔通會話滅國都無所謂?真係笑死人

引用:
原帖由 gylau 於 2020-8-2 07:46 PM 發表

其實你最錯係同佢討論點打,依家個問題係點可能開戰,我當美國贏晒,中共滅亡,8國聯軍再現,你係中共,你會等上軍事法庭受死?定用核彈一鑊熟?
單睇樓主話用最後通碟形式開戰,已笑死人,中共只要回應為保衛領土主權,不借用核彈在內的一切武器自衛,而全球美軍基地都會係攻擊目標,即係日本,南韓隨時都受核攻擊,美國會點回應?日韓唔通會話滅國都無所謂?真係笑死人 ...
常規戰嘅討論無所謂 因為其實幾過癮嘅 但係講到美國攬炒嘅話 中國要退縮 呢一點我非常不高興 在跟住講嘅中國內亂 斬首領導人 呢啲就更加匪夷所思 早期嘅討論 東風對航母 其實我都想睇下美國係會有乜諗法 點樣同中國打 但係討論到尾段 已經變曬質

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 07:48 PM 發表

常規戰嘅討論無所謂 因為其實幾過癮嘅 但係講到美國攬炒嘅話 中國要退縮 呢一點我非常不高興 在跟住講嘅中國內亂 斬首領導人 呢啲就更加匪夷所思 早期嘅討論 東風對航母 其實我都想睇下美國係會有乜諗法 點樣同中國打 但係討論到尾段 已經變曬質 ...
無謂太認真了,當兩個核彈大國開戰,基本等於世界末日,全人類都要陪葬

老美連北韓都唔夠膽打...仲話同中國開戰...早D訓啦..柒頭

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 07:48 PM 發表

常規戰嘅討論無所謂 因為其實幾過癮嘅 但係講到美國攬炒嘅話 中國要退縮 呢一點我非常不高興 在跟住講嘅中國內亂 斬首領導人 呢啲就更加匪夷所思 早期嘅討論 東風對航母 其實我都想睇下美國係會有乜諗法 點樣同中國打 但係討論到尾段 已經變曬質 ...
樓主好多論點都係靠幻想,一廂情願咁推論,中國跟本就唔會單靠東風咁求其啦,一定係多重攻擊增加命中機會,俄國無東風,又唔見已滅國?祗要最後殺手鐧足夠數量,美國敢用傾國之力?中國仲有招終極大殺招,就係欖炒呢。

路過吹2句,吾講核彈,大家都糸講緊軍力枱面果浸,枱底果浸老美都吾知中國有幾多,開戰拖長左,大家打銀紙老美今時今日既經濟內亂都似,你估老美背後班有錢佬真系會陪傻侵一齊傻?

談判
引用:
原帖由 derek2020 於 2020-7-23 01:45 PM 發表
老美瘋了, 自浸浸的美國優先開始, 針對中國, 確切點說, 針對中共成為老美政壇的政治共識, 只看誰能做得更瘋. 能做得最瘋的, 當然是儍浸. 昨天便出現了關閉中國領事館, 變相驅逐外交人員的新聞.

最近這許多許多對華強硬的跡象, 我認為, 有兩種可能.

一是延續浸浸的極限施壓政策, 要令中共不戰而降, 簽訂不平等條約, 讓浸浸可以邀功, 讓老美再次偉大.

另一種可能, 就是 ...
美國應該冇咩本事同中國開戰,反而印度呢個西方奴隸國(印度人真係好犯賤鐘意國家俾人奴役尤其越有錢果班)有機會會係邊境發動戰爭,近日和中國第四次談判失敗,因為印度咖喱要求中國軍隊完全撤出班公湖!印度咖喱要修建一條公路在加勒曼河谷打通南北路線,向北可直達印度基地快速補給,到時可以控制錫亞琴冰川,印度可以奪取克什米爾時候,阻斷中國出兵幫助巴基斯坦!談判失敗後嘅印度已經調遣3.5萬軍隊同好多坦克過去邊境!所以同中國開打最大可能係印度咖喱,第一印度咖喱情商低,第二自大尤其俾英美澳三國吹一波之後,隨時頭腦發熱就會偷襲中國邊防軍!計地勢中國在高印度在低地正常冇得打,不過印度咖喱唔可以用常人去推斷佢哋嘅行為!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]