• 瀏覽: 19,065
  • 回覆: 189
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 04:36 PM 發表

同你剛剛講過 美國要攬炒 中國不能逃避 返轉頭 中國要攬炒 美國可以躲避嗎 大家都知唔可以 喺咁嘅前提之下 你要估計日本無限量支持美國 我覺得如果咁做 日本人就真係好蠢 正如你所講 要攬炒 大家都不能避免 何必要將自己身入其中 日本人唔係蠢㗎 印度我就唔敢講 蠢蠢到呢個時候挑釁中國 雖然話分散疫情嘅注意力 但係你覺得咁樣有冇作用呀 簡單啲講 你諗嘅攬炒 大家都有權做 我何必靠邊站啫 除非係贏 ...
我不明白, 為何你會覺得老美不願插手台海之戰.

呆灣不同克里米亞, 若老美不肯護台, 呆灣必敗, 老美第一島鏈便破, 中國海軍自此能自由進出太平洋而不受西方監視.  而且呆灣投降, 日本的海上生命線便會受中國直接威脅.  老美不護台, 作為大佬的信譽便會破產, 還怎樣向歐日韓收巨額保護費?  當世界認知, 美軍亦怕了老解, 美元霸權便會真的開始崩潰.  老美怎能接受這樣的結果?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 04:47 PM 發表

其實我對中國嘅鄰居 已經講曬自己嘅見解 如果你認為有乜嘢係唔係啱嘅 不如講出嚟 中印邊境 集結大軍係冇用㗎 做戲㗎咋 中印邊境 中國係喜喜馬拉雅山山頂 部署幾萬人 想得番呢如果天氣一差 要封山嘅話 唔知要死幾多個 空軍喎 買咗五架戰機 就可以呱呱叫 你唔好同佢傻啦 好明顯係要轉移視線 一帶一路唔係冇人講 係繼續做緊 中印邊境點解突然間有緊張嘅 集結 係因為中國同尼泊爾將會開通一條道路 印度對 ...
我沒資格說你啱定錯, 也許, 你的認知才更貼近現實也可能, 我不知道.
當然, 印度場龍鳳玩到咁大, 原意大概係想轉移國民對內政的怨氣, 但被老美捧上神枱之後, 會不會飄飄然誤判形勢, 就很難說.
日笨我已說了, 它和阿三一樣, 都想做大佬, 畢竟日笨行軍國主義, 二戰前也曾輝煌過.  而且它十分依賴海上運輸線, 也十分容易被強大的中國截斷.  所以日笨參戰的可能性, 尤其在美國佔上風之後, 不低.
呆灣沒得選擇, 南海或台灣打起來, 它必定盡地一煲, 不獨立便投降.
韓仔最可能自己保持中立, 但讓老美使用美軍基地, 也有可能.
還有北極熊, 雖然現在是朋友, 但對它來說, 最佳的結果是中美兩敗俱傷.  它的立場可以很飄忽.
歐洲和其他亞洲小國, 就要等中國正式戰敗後, 才會來拿便宜.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 04:49 PM 發表

就正如我所講 美國長途跋涉過到嚟 假如風風真係打到航母 咁你話結果會點 自己想想 打核戰嘅話 咁就唔使諗啦 但係唔打核戰嘅話 可能美國崩潰得仲快 咁樣你都認為要搏嘅 我都係嗰句 咁就打啦 ...
那你站在老美的角度看呢?

金融戰和貿易戰都搞唔到中國, 若不打實體戰爭, 如何剎停中國崛起?
現在各國都開始搞去美元化, 就是因為人仔崛起.
老美能不打嗎?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 04:55 PM 發表

美國點樣守護台灣 台灣點同日韓 一個中國嘅原則 美國係承認嘅 同日本韓國根本係兩碼子嘅事 連軍事基地都冇 點樣幫台灣守護 你認為美國點樣幫台灣守護 不妨講出嚟 唔好講嚟講去攬炒 攬炒就唔使講 你所講嘅中國就算軍力再強大 如果美國要攬炒嘅 一樣可以 所以冇怕嘅理由 要玩同佢玩 喺台海 完全睇唔到美國點樣可以守護台灣 ...
這才是我奇怪的理由.  老美要協防呆灣, 有幾難?

它甚至連航母都不用出動, 日韓美軍地已有大量戰機, 關島的B-1B, 甚至老美本土的B-2, 還有將來打算在亞洲部署的長程巡航導彈, 全部都可以出動.  還有橫需賀的第七艦隊呢?  到時, 甚至可能印度也會借機場給老美用, 誰知呢?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 05:11 PM 發表

你點解睇到中國戰敗呢 美國而家嘅目的 只係南海島嶼 點都唔敢入南海內海 同中國沿岸戰鬥 因為咁樣係死梗 所以我同你討論咁耐 只係島嶼防衛 但係如果入咗內海 中國冇可能搵唔到航母 飽和攻擊 一定可以打死佢 再講落去 你話中國箭牌瓜分中國 咁中國同美國攬炒又點計 邊個去瓜分美國 中國有核彈嘅話 又有邊個夠膽瓜分中國 我講埋包括俄羅斯 中國有幾多地堡你知唔知 就算核彈打完 中國大把山頭 未必覆核彈 ...
唔一定死硬, 正如我之前所講, 呢個牽涉到網絡戰, 和制電磁權的問題.  若技不如人, 雷達屏幕就會一片雪花, 沒有僥倖可言.
如果中俄枱底交易, 事成後瓜分中國利益, 咁北極熊既意向就很難說.  只要有足夠利益, 烏克蘭也可自廢核武.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 05:15 PM 發表

正正常常嘅話 去美元化仲有一大段路 何況若果唔承認美元 一定要有另一個貨幣取替 只要中國人民幣國際化速度唔太高 美國影響唔會太大 中國亦都唔想太快取替美元 國際秩序會大亂 如果好似你咁講 貿易戰打唔贏 金融戰打唔贏 就要打仗嘅話 打仗都唔贏點算 去到尾咪又係攬炒 又有乜意義 中國唔係要一棍取替佢 係要慢慢取替佢 咁就要睇美國人有冇辦法改變 如果自己唔爭氣就靠武力嘅話 但係冇力都唔成功嘅話 係 ...
武力都唔成功, 若老美錫身, 就要退位讓賢, 若輸不起, 就會變成攬炒.
現在老美針對中國的所有措施, 已經可以話係武鬥前的最後文攻, 但中國沒可能因此退讓, 所以這一戰必定打得成, 問題是時間.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 05:17 PM 發表

講咗咁耐你唔知我講乜 我話日韓唔會參與臺海嘅戰爭 你又憑乜嘢日本同韓國 義無反顧咁幫美國同中國打仗 安保條約講得好清楚 係本土受襲擊嘅時候 先至可以用基地 美國韓國咁白痴 無端端同中國開火 佢哋都承認台灣係中國一部分喎 睇嚟你開始唔想講道理啦 你話日本韓國會幫美國 就唔想人哋反駁 ...
"若美國在日本領土外遭到攻擊,日本為了防衛美國,將不受日本國憲法上任何禁止境外軍事行動的限制" (維基)

若然承認台灣係中國一部份, 何用護台?  不是應該讚成中國收回台灣嗎?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 05:26 PM 發表

好心唔好講得俄羅斯咁蠢呀 呢個時候點會支持美國 瓜分中國利益 點樣瓜分 東北嘅土地 就算核彈打埋呢 中國都仲有核彈可以還擊 何況俄羅斯只係喺隔離 要打歐洲波蘭嗰邊 好打得多 中美大戰 北約都死啦 係打 都係歐洲大陸嗰邊啦 起碼冇核彈 不過你要諗埋一邊嘅 我都冇你辦法 就算中國比核彈攻擊 以中國嘅山形地勢 絕對仲可以有好多還擊嘅招數 呢個時候其他國家要攞著數 絕對有機會食核彈 ...
這只是大家站在不同的角度去看事情.

我不會一刀切說死一定不會.  把中國肢解, 瓜分土地, 並非不可能.  若中美能同時互相摧毀, 就更符合北極熊利益.
而且, 你肯定中共一定會按下那個按紐?  (一按下去, 他們在老美的親人便會消失, 一個小時後, 自己也會消失)  和老美是否會護台一樣, 我也不知道.

到戰爭後期, 中共領導層可能已經被斬首, 可能已被帶往老美, 戰事的發現, 沒有人能預料, 但老美的霸道作風, 就一定不會變.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 05:39 PM 發表

你都講出有矛盾啦 既然承認一個中國 點解又要日本出兵呢 點解要日本對抗一隻大水牛呢 擺明唔夠打㗎喎 韓國就更加啦 所以我咪話你日韓會幫你個打中國 係唔成立囉 最多呢啲係叫做中國內戰 當然 如果佢要咁蠢要咁做 反而好多中國人民笑到收唔到聲 中國想打日本好耐啦 你估日本人知唔知 咁蠢衝上去畀人打 ...
我是說出你的矛盾.  老美若承認一個台灣是中國一部份, 又何用承諾台灣會出兵?  況且, 老美只是承認中共是中國唯一合法政府, 它何曾說台灣是中國一部份?

我已說了, 韓仔多數會中立, 但會讓老美使用基地.  日笨也會讓老美使用基地, 助不助拳就五五波, 始終, 它也不想中國獨大.
而我問咗你咁耐, 美日怕中國甚麼, 你來來去去就只答我, 老美航母怕東風.  難道單靠東風, 別人就會不敢打嗎?  給你挑了橫需賀的第七艦隊, 炸了所有老美亞洲基地, 但中國沿岸被炸到稀巴爛, 大部份海空軍和登陸艦隊全被殲, 然後老美收兵, 又如何?

為何你總覺得日笨不夠打?  老美做老美的工作, 日笨做日笨的工作, 你忙著招呼老美的F35, B-1B和B-2, 還怎麼有餘力去顧日笨的F15和F16?

現在是談交換比, 如果交換比合理, 給你挑了一個戰鬥群, 也只是戰損的一部份.  老美口裡說挑了航母等若核戰, 難道你一挑了航母, 它就真的按下發射紐嗎?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 05:42 PM 發表

其實你都未睇清中國 中國根本唔係要取替美元霸權 但係中國係唔要做美元霸權嘅受害者 中國而家只不過係要用人民幣買中國國內需嘅嘢 同美國做生意一樣可以收美元 但係美元自己崩潰 未必同中國有關係 美元繼續qe 歐洲自然會用返歐元 用嚟做交易貨幣 自己唔爭氣 就會畀人逐步蠶食 ...
你會站在老美角度去諗嗎?  中國想甚麼重要嗎?  中國一直都話自己唔想稱霸, 只係想和平崛起, 老美信嗎?
老美現在擺明係屈緊中國, 老美自己的睖鏡計劃, 還用多說嗎?  偷聽盟友電話, 海底電纜, 這些事不事老美一直在做嗎?
現在老美就是不准中國崛起, 要中國永遠做老美的世界工廠, 中國能嗎?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 05:45 PM 發表

你諗太多啫 中國嘅高層會被斬首 我直頭覺得有啲九唔搭八 大家放核彈嘅話 美國可能係死得一乾二淨 中國可能仲有一兩成人口可以生存 呢個時候邊個國家搞中國 喺冇核彈影響嘅地方 絕對會同你死過 核彈影響嘅地方 你夠膽咪去囉 福島你去唔去呀 送畀你都冇用 ...
有何不可?  斬首領導層, 中共群龍無首, 就可停止戰鬥.  再把中國一分為幾, 阿三佔些, 北極熊佔些, 五獨自行決定, 剩下的像南北韓一分為二, 自己打自己, 中國從此對老美再無威脅.

核彈和東風一樣, 唔係萬能.  當年文革和六四, 已經不可避免地造了兩次孽, 中共還能狠得下心做第三次嗎?
坦白講, 中共到時會願意和中國共存亡嗎?

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-2 05:56 PM 發表

1. 現時美國仍然可以對中俄以外的國家予取予攜,搾取利益,因此不大可能向中國發動戰爭,來獲取經濟利益,保美元地位。始終打仗沒有必勝把握。如果美國有必勝把握,肯定中國就範,一早便打了。

2. 在中國沿海發動常規戰,美國打敗機會極大。每艘航母可載60架F-18,4艘航母是240架,但中國有千多架戰機,還未計數百枚反艦導彈,對空導彈呢。

3. 就算中國在常規戰中打敗了,中國會俯首稱臣嗎?還是會 ...
這就是我和你(們)的看法不同.

1. 美元地位已快不保, 老美為了疫情, 和浸浸的選票, 已經幾次海嘯式派錢, 金價瘋狂上升, 各國爭相要求提取自己黃金存貨.  老美已感到沉重的危機感.  近月所作所為, 就是危機感的反映, 武鬥的先兆.

2. 不用出航母, 美國在亞洲的基地也有大量戰機, 拿五代機和四代機戰鬥, 對後者是一場屠殺.  而且, 中國對F35和B-2, 基本上是防無可防.  另外, 中國國土廣闊, 不能把所有戰機都耗在中美之戰上.

3. 這就要看老美如何控制戰局, 很難說.

5. 不是為了賴債而開戰, 賴債是bonus, 是戰爭賠款的一部份.  廣場協議, 南海主權, 呆灣獨立才是正餐.

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-2 06:09 PM 發表

不過我倒是同意,在現時的形勢下,中國武統台灣的機會越來越大。例如加緊建航母和兩棲登陸艦。

早幾年,中國政府並不急著武統台灣,但近年中美關係急劇惡化,美國在經濟上要置中國死地,本來中國顧忌受到西方國家經濟制裁,所以對香港對台灣政策都較寬鬆,但現在經濟制裁已實施中,已沒有甚麽要顧忌了。加上軍事上美國對中國步步進迫,也是令中國覺得沒有退路。 ...
更大問題是天然獨的崛起, 而且時間拖太久了, 就會慢慢變成既定事實.
實在不應再拖了.

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-8-2 06:16 PM 發表

歷史上,美國是行利己主義的,1931年,日軍入侵東三省,1939年,德國入侵波蘭,然而美國是在1941年偷襲珍珠港後才正式參戰。美國鼓勵烏克蘭人推翻親俄總統後,俄羅斯吞併克里米亞,美國一個士兵也沒有派出去幫手。 ...
那是因為, 克里米亞人也多是俄羅斯人, 自願併入俄羅斯, 西方才沒有借口.
但是, 台灣人拒統, 而且老美曾承諾會護台, 加上, 台灣的戰略位置, 得到台灣, 還會讓中共得到台積電.  
兩個個案是完全不同.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 06:18 PM 發表

你講得真係簡單 甚至無知 如果美國放核彈喺中國 中國一定放反核彈喺美國 什麼家人在美國 你是否傻的 就算家人真係喺美國 知道中美大戰都走啦 再講落去 共產黨仲有好多屋企人喺中國 一定報仇 所以美國一定會毀滅 中國嘅山形地勢 碉堡 中國仲可能有一兩成人生存 未被核彈覆蓋嘅土地 一定會拼死保護 邊個夠膽嚟攞著數 幫美國毀滅之後 俄羅斯同歐洲 就係世界領導者 會唔會嚟中國搶已經被核彈覆蓋嘅土地 如 ...
其實, 好多事你(們)都諗得幾理所當然.

調轉諗, 發動斬首戰成功, 才可以避免打核戰, 不用打核戰, 肢解中國就有可能.
若打了核戰, 中美已從地球上被抹去, 也就沒甚麼可做了 (若令黃石公園爆發, 也就是人類末日了.  仔細想, 這才是攬炒的真義).

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]