• 瀏覽: 18,816
  • 回覆: 185
+9

新冠肺炎疫情嚴重失控,香港全面失守,但政府遲至昨日才推出加強版的口罩令,除了公共交通工具外,規定今日起所有室內公眾地方、巴士總站及轉乘處亦要戴口罩,為期十四日。專家批評政府防疫一直滯後,新口罩令措施又「半桶水」,不一併涵蓋所有巴士站,永遠留有防疫缺口。而口罩令推出一周錄得逾五十宗舉報,僅票控一宗,專家斥無法收阻嚇作用。

政府防疫後知後覺,二月初因採購口罩不成功,官員曾發表驚人口罩論,要求官員不可戴口罩,揚言即使戴了口罩亦要除下。時移世易,香港遭病毒全面攻陷,政府終自打嘴巴,轉軚推強制戴口罩措施,繼上周三(15日)起規定乘搭公共交通要戴口罩,今日更擴至室內公眾地方、巴士總站及轉乘處,措施維持至八月五日。食物及衞生局局長陳肇始說,違例者將被定額罰款二千元,亦可處以最高五千元的第二級罰款。室內公眾地方包括商場、超級市場、街市及樓宇大堂等。

不少專家提出口罩令應擴至室外地方,但陳肇始指根據風險評估,見到不同感染群組都是發生在室內,認為室內或交通工具的感染風險較高,如果連跑步、行山等室外活動都規定戴口罩,對市民有一定困難。至於為何口罩令不包括一般巴士站,她指巴士站的範圍難有清晰劃分,較難執法,而巴士總站及轉乘處通常是半封閉且人多,但不排除若疫情惡化,下階段會將口罩令擴至更多室外地方。

至於會否考慮推行「禁足令」,陳指未來一至兩星期十分關鍵,若個案持續上升,不排除採取更嚴厲措施,呼籲市民要自律及忍耐,盡量留在家中,減少不必要外出及聚會。政府同時宣布將禁聚令(599G)、食肆及表列處所規例(599F)、外國入境強制檢疫措施(599E)等法例有效期延長至十二月三十一日,至於中台澳入境的強制檢疫措施(599C)則延長至九月七日。

香港醫學會傳染病顧問委員會主席梁子超批評政府防疫永遠慢幾拍,直言疫情「爆到七彩」下,強制戴口罩只屬輔助措施,但政府仍然「做啲唔做啲」,室外地方只規定巴士總站及轉乘處要戴口罩,但其實一般巴士站都很多人聚集,排隊時大家距離近,難以理解其涵蓋範圍的準則。他又質疑口罩令執法寬鬆,數十宗舉報僅得一人被票控,若要收阻嚇之效,應加強執法力度。疫情不跌反升,若情況持續,他指推行「禁足令」是最後手段。

其實室內口罩令出得,就應該室外都口罩令啦,點解唔一次過做?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200723/00176_007.html

搵野黎插!
就算無強制,我都無見過有人喺室內公共場所會唔戴口罩囉。。香港人個個都咁驚死!!

有公民意識都知去到邊戴到邊而家咁嘅時間,為自己為家人,洗唔洗成日要人提要點做大哥

不如禁足算,沒時間食野,食個麵包都唔得
吊咁搞永遠唔完,之前關口,放毒入黎

室外應強制社交隔離便可,刻意唔帶口罩走近別人1. 5米安全區視作生化攻擊,行路要跟左上右落規矩,始終室外絕大部份地區都係無人區,個人應有合理自由。

唔管系室內仲系室外,人密集嘅地方都應該戴口罩,對他人、對自己都能起到防範嘅作用

引用:
原帖由 果個冰凍的黑頭 於 2020-7-23 09:23 AM 發表
有公民意識都知去到邊戴到邊而家咁嘅時間,為自己為家人,洗唔洗成日要人提要點做大哥
但有很多pk人。我工作工廈清潔至今仍不肯帶(扮野帶在下巴)。阿頭話不聽!呻帶住工作很辛苦。大佬!咁做戶外或地盤人士又點呀?

引用:
原帖由 chandaiman05 於 2020-7-23 09:38 AM 發表

但有很多pk人。我工作工廈清潔至今仍不肯帶(扮野帶在下巴)。阿頭話不聽!呻帶住工作很辛苦。大佬!咁做戶外或地盤人士又點呀?
體力勞動嘅好多會唔戴口罩,因為大汗嘅好快濕晒。

乜撚野都系專家話!食屎咗柒頭

引用:
原帖由 果個冰凍的黑頭 於 2020-7-23 09:23 AM 發表
公民責任,啲人只識投訴!!!!

先得嗰二千宗,第度一日都唔止啦!駛咩咁驚

引用:
原帖由 peter925 於 2020-7-23 09:42 AM 發表

體力勞動嘅好多會唔戴口罩,因為大汗嘅好快濕晒。
正確客觀事實,呢D就係腦殘自私閪日日坐喺冷氣房唔會諗嘅問題!

引用:
原帖由 二叔公 於 2020-7-23 09:54 AM 發表
正確客觀事實,呢D就係腦殘自私閪日日坐喺冷氣房唔會諗嘅問題!
呢個問題,一早存在拉,咩都佢講哂

室外應保持社交隔離便可 儘量唔好同其他人傾計
疫情風險 人人有責 有啲公共衛生意識好唔好
唔係下下要立例規管嘅

最大缺口系俾外國返港人居家隔離,有病毒都系高人一等

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]