• 瀏覽: 18,828
  • 回覆: 185
+9
人權??

引用:
原帖由 JillWong 於 2020-7-23 11:15 AM 發表
室外好難.

例一:  售貨員或OL 在公司不能進行. 中午在公園除口罩食飯盒,  是否遺例?

例二: 搬運工人烈日下搬幾百包水泥或大米. 無可能戴口罩.
揾不知民間疾苦的梁子超醫生示範一吓。

引用:
原帖由 核心清涼的裙 於 2020-7-23 11:35 AM 發表
點解TVB播新聞唔戴罩?studio唔算室內嗎?
電視台乃公營機構,其studio應屬室內公眾地方,新聞主播和演員應當戴上口罩!!!

自動自觸唔洗人教,下下都要立法又話尊制😷😷😷

在街上捉無口罩去檢驗,陽性確診,立即處決,一定好快無缺口

源頭唔搞,做乜七都冇用,過一陣又黎過

引用:
原帖由 Aasia 於 2020-7-23 09:09 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200723/photo/0723-00176-007b1.jpg

新冠肺炎疫情嚴重失控,香港全面失守,但政府遲至昨日才推出加強版的口罩令,除了公共交通工具外,規定今日起所有室內公眾地方、巴士總站及轉乘處亦要戴口罩,為期十四日。專家批評政府防疫一直滯後,新口罩令措施又「半桶水」,不一併涵蓋所有巴士站,永遠留有防疫缺口。 ...
自律嘅,仲洗唔駛搞咁多嘢吖!
香港真係好多垃圾

既然唔可以有缺口, 不如係屋企, 訓覺都要戴口罩, 以免傳染家人及樓上樓下  

引用:
原帖由 hkG2008 於 2020-7-23 11:55 發表
在街上捉無口罩去檢驗,陽性確診,立即處決,一定好快無缺口
唔怪得北韓係 0 確診喇

磚家 = 馬後砲鍵師傅

附件

3eb2a02fc82b391e2290c386631370445ae3ebcd.jpg(41.78 KB)

引用:
原帖由 核心清涼的裙 於 2020-7-23 11:50 AM 發表

電視台乃公營機構,其studio應屬室內公眾地方,新聞主播和演員應當戴上口罩!!!
主播都是公眾的

https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20200702/s00002/1593629099799/父子家居檢疫確診-無外遊同住母染疫

父子家居檢疫確診 無外遊同住母染疫
2020年7月2日星期四

1宗是一名居於大圍美田邨、沒有外遊史的46歲女子,疑由美國回港在家檢疫的丈夫及兒子傳染,女子發病後4天才入院,潛伏期間及發病時曾到大圍街市鄰近的商店買餸及光顧美田邨一間超市,並曾到藍田向私家醫生求醫。有傳染病專家表示家居檢疫措施一直存在漏洞,倘出現超級傳播者可致社區大爆發,籲當局應設法堵漏,重新考慮定點檢疫,否則應強制家居檢疫者的同住家人加強檢測。

-------------------------------------------------------------------------------------

繼續在家隔離
家人落街播毒放題

引用:
原帖由 Aasia 於 2020-7-23 09:09 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200723/photo/0723-00176-007b1.jpg

其實室內口罩令出得,就應該室外都口罩令啦,點解唔一次過做?.
請問室外巴士站又強制帶口罩,咁等紅綠燈又有人聚集喔,行山涼停位又有人喔!係咪要全港全天喉強制帶呢?
不如全港禁足啦,所有人不準出門啦,全港停十四日
大陸好多省市就是實施禁足令,先至制止得到

引用:
原帖由 chandaiman05 於 2020-7-23 09:38 AM 發表

但有很多pk人。我工作工廈清潔至今仍不肯帶(扮野帶在下巴)。阿頭話不聽!呻帶住工作很辛苦。大佬!咁做戶外或地盤人士又點呀?
應該法定埋工作場所必須帶,保障所有工作者

直至今日點解無一個所謂專家譴責㳋民黑衣暴徒七一遊行,7月11日非法投票,遣返限聚令,即積播毒令到新冠病毒惡化。
難道所有在傳媒面前發言的都是深黃專家?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]