• 瀏覽: 3,894
  • 回覆: 8
+2
https://www.scmp.com/comment/opi ... -pivot-indo-pacific

英美日嘅新聞。

帖題:80年代嘅日本最終係由於美國嘅制裁或其鎖國政策而破局?兩者皆然。

美國對中國係冇例外的而中國能否憑藉其倍化於日本嘅內需而得到不壹樣嘅對抗呢?中國扛起了世界工廠嘅角色很多年了……熟讀唐詩叄佰首 不會吟詩也會修:中國常言伍仟年文化……慬守歷史所教下美國或是同壹招挑戰厚壹倍嘅對手。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-23 10:15 AM 發表
多謝日本做了教材🙏🙏
無品就係咁講嘢㗎喇!應付緊美國都要分神踩多日本壹腳。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-24 08:16 AM 發表

哈日👍👍
牽強咗吧?我讚緊日本?我諗起啲惹笑片段咋!呢……嗰啲踩單車騷擾隔離而炒車啊。

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-24 12:59 PM 發表

點解唔用個    偷  字啊?
因為得你偷空而唔係我。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-24 11:48 PM 發表

咁架日是否做了教學?當年每各用鋼鋁玩老強,今日我們不可能犯重複的錯?🤔🤔
當年「每各用鋼鋁」玩老強?括住嘅真係聞所未聞……歷史從來都係前車可鑑。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-25 07:56 AM 發表

大家所在時空不同很難討論😱😱
劃時代嘅人事物有不少……你喺邊屆政府官員所處理嘅時空?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-25 08:08 AM 發表

咁請解釋廣場協議的前世今生🤔🤔
廣場協議你用「前世今生」?唔怪得要求解釋。我或冇跟貼時事(官方嘅劉鶴)……不過廿個人嘅公司同兩個人嘅公司喺銀行家面前會有唔同現象吧?

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-25 10:57 AM 發表

明明link係講英國,唔明你點解連結到日本
但既然你要講日本就講日本吧...
中日完全不一樣的!
軍事+政治上,日本畀美國揀住條J,完全冇可能反抗
中國軍事上完全獨立於美國,政治上亦係安理會五常,發展中國家既領頭羊
經濟上,日本極度依賴外需,製造業規模最多也只有美國60%左右
中國2019製造業產值已經超過美日德之和
當然,美國GDP比中國高得多,但高在乜野地方呢? 律師費、 ...
英尋日援助5G啊。其他嘢冇睇喇!睇法有相同意見。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-7-26 10:34 PM 發表

中國跟日本冇可比性。日本係尾國嘅變相殖民地,有尾軍駐守,日本冇獨立自主權,冇獨立外交權,一切都要睇尾國面色。尾國無論用幾橫蠻霸道嘅手段對日本,日本只有忍氣吞聲。 ...
所以我認為中國積弱多個朝代後係痛定思痛同時比日本有地域優勢。不過我好理解亞洲對中國嘅態度比對美國為差……中國多種族文化本來就難以待處。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]