• 瀏覽: 3,868
  • 回覆: 61
+2
https://www.scmp.com/comment/opi ... -pivot-indo-pacific

英美日嘅新聞。

帖題:80年代嘅日本最終係由於美國嘅制裁或其鎖國政策而破局?兩者皆然。

美國對中國係冇例外的而中國能否憑藉其倍化於日本嘅內需而得到不壹樣嘅對抗呢?中國扛起了世界工廠嘅角色很多年了……熟讀唐詩叄佰首 不會吟詩也會修:中國常言伍仟年文化……慬守歷史所教下美國或是同壹招挑戰厚壹倍嘅對手。

多謝日本做了教材🙏🙏

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-23 10:15 AM 發表
多謝日本做了教材🙏🙏
無品就係咁講嘢㗎喇!應付緊美國都要分神踩多日本壹腳。

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-7-24 05:36 AM 發表

咁事實上日本佬都係唔抵可憐, 現在當美國狗都係自作孽嚟

黃絲就係唔了解世界歷史同大事, 思想狹窄, 當年美國對日本既心態同今日對中國既心態都係一樣咁醜惡

美國當然對外醜惡, 因為共匪將所有醜惡對付自己人民

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-7-24 05:36 AM 發表

哈日👍👍

美國每次面對對手均從民族性入手,蘇聯的好戰好勝。日本的服從。中國面對的真的可能是內奸

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-24 08:00 AM 發表
美國對外對內係一樣醜惡, 民主跟本只係為有錢人服務, 窮鬼就你死你賤, 你見佢個疫情係點控制? 黑人就更加係被歧視, 所以先會引發全國暴動, 民主跟本就係美麗謊言, 口講民主, 實質係有錢先有民主

只有WC先天真以為因為中國無"民主"先被美國打壓中國...明明歷史及現在都好多例子證明,只要有國家挑戰美國,咩能民主人權只系屁~

無法多年來,地球上好多人類都被洗腦到變腦殘,香港WC特別嚴重,是有非常暴力既腦殘
引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-7-24 07:30 AM 發表
黃絲就係唔了解世界歷史同大事, 思想狹窄, 當年美國對日本既心態同今日對中國既心態都係一樣咁醜惡

系呀,400萬肺炎確診,無錢無得醫,年年幾百人被警察屠殺, 校員屠殺反戰學生,用旦克對付退休老兵, I can't breathe
真系好美麗呀, 你幾時返祖國美國,享受美麗風景線呀?
引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-24 08:00 AM 發表

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-7-24 08:47 AM 發表

美國對外對內係一樣醜惡, 民主跟本只係為有錢人服務, 窮鬼就你死你賤, 你見佢個疫情係點控制? 黑人就更加係被歧視, 所以先會引發全國暴動, 民主跟本就係美麗謊言, 口講民主, 實質係有錢先有民主 ...
美國係假民主, 好心晤好將一個假民主國家當作民主國典範黎自欺欺人,
夠膽就同被評為真正高度民主既北歐國家比比啦, 中國一樣係窮人賤既社會,
中國美國都係非第三世界國家中貧富差距最大既兩個國家

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-24 09:50 AM 發表
系呀,400萬肺炎確診,無錢無得醫,年年幾百人被警察屠殺, 校員屠殺反戰學生,用旦克對付退休老兵, I can't breathe
真系好美麗呀, 你幾時返祖國美國,享受美麗風景線呀?
...
共匪只能同假民主罪惡之國鬥衰, 同普通一個先進國家比係冇得比, 但數強既野美國KO中國
假食物, 全球空氣污染城市一百大一半係中國, 人權指數新聞自由全部排到近尾,
肺炎隱瞞害死無數自己人民, 人民福利各樣民生排名都落後, 中國人連平均壽命都短過任何先進國家,
要數衰野, 中國大把, 晤需要數個D 個別事件, 根本D 大問題係廣泛到全國都發生

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-24 10:00 AM 發表

共匪只能同假民主罪惡之國鬥衰, 同普通一個先進國家比係冇得比, 但數強既野美國KO中國
假食物, 全球空氣污染城市一百大一半係中國, 人權指數新聞自由全部排到近尾,
肺炎隱瞞害死無數自己人民, 人民福利各樣民生排名都落後, 中國人連平均壽命都短過任何先進國家,
要數衰野, 中國大把, 晤需要數個D 個別事件, 根本D 大問題係廣泛到全國都發生 ...
事實卻是
美國肺炎的死亡人數比中國的確診人數更多

當然,你又會出動萬用詞語: 中國數字做假

你主人美國堂堂一個發展中先進國中,你攞來同一個發展中的中國來比較
你知唔知醜? 唔怕你美爸令你"I can't breathe"?

點解美狗唔返祖國享受美麗既風景線呢?中國同中國香港關你地咩能事呢?點解要用中文系尼到留言呢?
你祖國用英文架,點解唔關心你地祖國黑人及人權問題呢?
引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-24 10:00 AM 發表

要數衰野, 中國大把, 晤需要數個D 個別事件, 根本D 大問題係廣泛到全國都發生 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]